Autor Wątek: Yaris roboczy wątek codzienny  (Przeczytany 141734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adrpok

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris roboczy wątek codzienny
« Odpowiedź #300 dnia: 01 Lipca 2014, 19:17:23 »
Panowie proszę o pomoc. Chciałbym zmontować tłumik z takich gratów:
http://allegro.pl/tlumik-basowy-sportowy-ala-mugen-wyciszenie-i4380732373.html
http://allegro.pl/rura-nierdzewna-nierdzewka-kwasowka-rozne-rozmiary-i4377659223.html

jakie części z oryginału byłyby potrzebne jaki metraż mniej więcej?

czyli w skrócie jak to ugryźć ... ogólnie całość w granicach 300 zł byłoby do zrobienia ... tzn tak mi się wydaje :P

Offline Antau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 01 Lipca 2014, 22:05:40 »
ojj 300 zł za prawie cały wydech  :grin: Gdzie gięcie, spawanie, dopasowywanie  :cheesy: Ogółem to roboty jest ale samemu można zdziałać cuda jak sie potrafi  :grin:

Offline adrpok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #302 dnia: 02 Lipca 2014, 10:15:33 »
właśnie zastanawiam się jak z początkowym to zrobić bo reszte ogarnę a mam w rodzinie spawacza to mi to zrobi za przysłowiową flaszkę :P

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #303 dnia: 02 Lipca 2014, 19:17:53 »
Potrzebuję uszczelkę lampy tylnej prawej (od pasażera) bo stara już sparciała i puszcza wodę do bagażnika przez otwór żarówki.
Polecicie coś z nie ASO ? Czy w ogóle można nabyć ? Do ASO mam 60 km w jedną stronę więc trochę lipa  :thumbdown:

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #304 dnia: 02 Lipca 2014, 19:23:14 »
oczyść powierzchnię styku i użyj silikonu (byle nie za dużo) - to chyba najlepsze tymczasowe rozwiązanie :)

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 02 Lipca 2014, 19:29:25 »
Myślałem o tym, ale za każdym razem gdy zdejmę lampę będę musiał znowu silikonować (wiem, że to rzadko ale jednak :P)

Mam jeszcze pytanie: pod lampą, pod plastikami na spinki na wysokości zderzaka jest taka jakby plastikowa czarna kostka.
Czy to może jakieś mocowanie zderzaka które wychodzi na drugą stronę?
To prawdopodobnie wywietrznik lub coś w tym stylu, o ile Yaris takie posiada, bo od wewnątrz można tam włożyć palce jednak strasznie ciasno tam dojść. Jak leję wężem w tym miejscu (w szczelinę zderzak-karoseria) to cieknie wokoło kostki, ale od razu spływa na dół pod zderzak także nic nie siedzi w środku.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2014, 20:03:42 wysłana przez mirko »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #306 dnia: 04 Lipca 2014, 17:58:23 »
kupiłem ostatnio kawał folii do tego- oracal stone guard, zamierzam wyciąć i przykleić bo jazda bez tego grozi masakrą.
Jeśli chcesz kawałek odezwij się na priv, bo tak to najmniejszy wymiar 1x1,36m
ta z aukcji allegro, o której rozmawialiśmy stronę wstecz to jest właśnie Oracal Stone Guard, tylko docięta pod Yarisa

generalnie nie jest łatwo, jak dostałem przesyłkę, to pojechałem z tym do chłopaków od przyciemniania szyb i właściciel mi zakładał to z pół godziny, pomagał sobie opryskiwaczem, nożykiem i opalarką, bo mimo, że folia jest teoretycznie dopasowana, u mnie był mały kłopot ze strukturą nieoryginalną po naprawie (grubość), no i jeszcze są różne płaszczyzny, ale to już kształt progu i okolic taki jest

generalnie rzeźba, ale taniej niż ASO, zobaczymy jak to się będzie sprawować

mirko, obejrzyj wszystkie zgrzewy od wewnątrz, buda pracuje, do tego zgrzewy zewnątrz (u mnie tu był pies pogrzebany, delikatna szpareczka przy pasie tylnym), przelotkę gumową z kablami, i wyjmij osłonę przeciwkurzową i wklej ponownie na masę poliuretanową

tyle lampy możesz kupić zmienioną uszczelkę w ASO lub wyciąć z pianki , tutaj chłopaki sobie zrobili patent
http://www.yarisclubuk.com/forum/index.php?/topic/19971-water-in-boot-or-behind-drivers-seat-in-extreme-cases/
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2014, 18:01:21 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #307 dnia: 08 Lipca 2014, 13:27:33 »
Słuchajcie, wrócę jeszcze na chwile do tematu immo w kluczyku.
Dziś w starym całkiem mi się odłamał grot od reszty, ale jak ścisnę razem obie części fura odpala.
Jak działa immo. Na zasadzie tylko zbliżenia? Dojeżdżę tak do piątku?
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #308 dnia: 08 Lipca 2014, 14:04:21 »
przy stacyjce jest cewka. kluczyk wchodzi w jej zasięg i sterownik immo dostaje właściwy sygnał.

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #309 dnia: 08 Lipca 2014, 14:35:30 »
Ok. Dzięki. Czyli łączność odbywa się "bezprzewodowo". Bałem się, że grot jest stricte elementem tej komunikacji.
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline Gucio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 08 Lipca 2014, 15:56:56 »
czyli w skrócie jak to ugryźć ... ogólnie całość w granicach 300 zł byłoby do zrobienia ... tzn tak mi się wydaje :P

Spokojnie w tej cenie się zmieścisz. Ja miałem szczęście bo kupiłem ten tłumik WM Sport już przerobiony do Yarisa. Głos przy 1.0 naprawdę ładny (z zamontowaną wkładką, bo bez się nie da jeździć komfortowo dla siebie i otoczenia :P).
160 na blacie i tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się ;)

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #311 dnia: 09 Lipca 2014, 18:37:19 »
takie pytanie , bo się zastanawiam - warto przyciemnić szyby?

nie mam klimatyzacji, a wiadomo jak fajnie się w upały jeździ bez niej

zastanawiałem się nad folią, ale obniżyłoby to w jakiś sposób temp. w kabinie zakładając folię jedynie na tylnych bocznych i tylnej? bo przednie boczne muszą mieć przepuszczalność 70% co podobno w praktyce jest niemożliwe

taka opcja przyciemnienia - 250zł, warto waszym zdaniem w zaistniałej sytuacji?
TIIDA '09

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #312 dnia: 09 Lipca 2014, 19:05:37 »
ja wlasnie przyciemnilem lustrzanka sam tyl w yarku verso - na pewno jest przyjemniej dzieciom - koszt 27 zł bo robilem folia z lidla - wiem ze to wieje drutem ale po wakacjach zrywam :)

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #313 dnia: 09 Lipca 2014, 19:06:38 »
a w sytuacji gdy jeżdżę sobie sam, ew. w 2 osoby z przodu to chyba nie ma to sensu?
TIIDA '09

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #314 dnia: 09 Lipca 2014, 19:07:15 »
W poprzednim Aurisie efekt po przyciemnieniu był taki, że pasażerom z tyłu nie świeciło (przez 2,5 roku wiozłam kogoś z tyłu może 5 razy), poza tym auto zaczęło wyglądać dużo atrakcyjniej. Poza tym nagrzewało się na słońcu moim zdaniem tak samo. Co nie zmienia faktu, że w obecnym Aurisie też przyciemnię w przyszłym miesiącu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl