Autor Wątek: Prius i zima - blokowanie grilla  (Przeczytany 44369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Prius i zima - blokowanie grilla
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Listopada 2012, 01:30:58 »
...zakup to następnym razem:
http://allegro.pl/amsoil-signature-series-0w20-1qt-mokotow-gratisy-i2719821692.html

Dzięki, przyjrzę się temu. Szczerze mówiąc nie słyszałem o Amsoil... zaczynam studiować :)

No dobra. Temat oleju i lepkości mamy z grubsza połapany. Powracam do głównego tematu wątku. Temperatury w komorze silnikowej. Głównie o chłodzenie przetwornicy napięcia i silników elektrycznych "mnię się rozchodzi" ;) Czy ktoś wie, czy Prius - mimo braku jakichkolwiek informacji na głównych wyświetlaczach o parametrach pracy podzespołów - potrafi zaalarmować, że np. "inverter overheat" lub coś w tym rodzaju? Domniemywam, że tak, skoro ostatnio mnie poinformował, że bateryjka w pilocie jest rozładowana. Lub, że dziecko przed wyjściem do szkoły nie zjadło śniadania... Ale jeżeli nie, to ... właśnie ... zatykać te grille, czy nie  :-o
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2012, 10:21:14 wysłana przez Radex »

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Listopada 2012, 00:49:05 »
Czy są w tym kraju osiągalne otuliny do rur 1/2" w kolorze czarnym? Facet w sklepie hydraulicznym powiedział mi, że nie ma :( Są szare, niebieskie, podobno nawet czerwone, ale czarnych ni chu chu. Był ktoś ostatnio w Castoramie, albo OBI?

P.S. wcisnąłem te szare... ekhm... trochę wiejskim tuningiem mi zapachniało. Ale parametry się poprawiły :) Nareszcie spalanie w mieście w okolicach 4.5 i ogrzewanie wydajniejsze :D
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2012, 00:51:14 wysłana przez Priusman »

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2012, 00:19:17 »
jednak działa :good:
a jaki olej? :-)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopada 2012, 01:54:55 »
jednak działa :good:
a jaki olej? :-)

Ło Matko! to ktoś tu jednak zagląda...
Najśmieszniejsze jest to, że davidoff jest moim nickiem na zupełnie innym forum  :-o
Ale mniejsza z tym, trochę się zbyt optymistycznie nastawiłem, jednak po dłuższych pomiarach nie mogę zejść poniżej 5l/100km. Decyzja zapadła co do wymiany oleju na 0W20, jednak zrobię to za kilka miesięcy (może w lutym lub w marcu). Wyjeżdżam na dłużej i Priusa odstawiam na zimę do garażu, żona będzie jeździła starym dobrym MSS. Trochę się boi zadrapać moją czarną kochankę ;) Jak na razie to ja ją zadrapałem... :/

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopada 2012, 02:16:47 »
wydaje mi się, że prawdziwe korzyści z takich rozwiązań są przy temp ujemnych :-) teraz to chyba niewiele daje.
Grunt żeby przy -20 spalanie nie skoczyło na 7l

a co do nicku to jest to 9-10 forum na którym go mam :-) (z imienia, nie nałogu wzięte :-P)

Offline kkriss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Kwietnia 2013, 09:07:31 »
I ja po zimie, warto czy nie, z tymi matami?
zmieniałeś olej? jakieś różnice?
Ja za tydzień jadę do ASO, pewnie zaleją 5w30, więc sam się teraz zastanawiam.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Kwietnia 2013, 23:29:57 »
I ja po zimie, warto czy nie, z tymi matami?
zmieniałeś olej? jakieś różnice?
Ja za tydzień jadę do ASO, pewnie zaleją 5w30, więc sam się teraz zastanawiam.

Zimą samochód stał i czekał na mnie. Wróciłem miesiąc temu i trudno mi wiarygodnie ocenić przydatnośc tego otulinowego wynalazku. W zeszłym tygodniu wyjąłem, ale patrząc na obecne temperatury to sam juz nie wiem. Jakaś epoka lodowcowa nastała ;) Oleju też w końcu nie zmieniłem, zrobię to przed kolejną zimą. Natomiast zmieniłem juz koła na letnie i napompowałem je dość twardo i spalanie mi spadło w sposób wyraźny. Tudzież zacząłem ograniczać uźywanie ogrzewania (mój samochód jest czarny, więc podczas suchej pogody nie marznę podczas jazdy). A propos, co do używania ogrzewania - polecam przemyślenia niejakiego Sergio, który jest już dość doświadczonym Priusologiem: http://www.roszczyk.com/strony/jest-zima-to-musi-byc-zimno-nie-w-hybrydzie-ale-pali-wiecej

Offline kkriss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Maja 2013, 07:24:22 »
jakby ktoś zauważył różnice to dajcie znać, narazie w ASO zalali 5w30, ale za rok samemu będę zmieniał i zobaczymy co naleje.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2013, 07:26:35 wysłana przez kkriss »

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Stycznia 2014, 20:45:31 »
Przypomina mi się obraz sprzed kilkudziesięciu lat ,kiedy zimą większość samochodów ( bez rozróżniania na osobowe ,dostawcze ,ciężarowe ) miała z przodu gustowne kartony ograniczające przepływ powietrza przez chłodnicę cieczy. Patenty pewnie słuszne , bo jak pamiętam z zajęć laboratoryjnych (lat temu ...dziesiąt) silnik 1500 z naszej FSO zamontowany na hamowni  w celach naukowych ,zadaną roboczą temp. cieczy chłodzącej ( w warunkach lab gdzie temp otoczenia wynosiła niezmiennie ok 20 stC) osiągał po ok 10-15 minutach  :shock:.
Wróćmy teraz do teraźniejszości.
Nasze dywagacje n/t szybszego dogrzewania dotyczą nie Żuka , Nysy , Stara 200 czy PF 1500 ale wytworu motoryzacji z górnej półki rozwiązań konstrukcyjnych. I co ? I widzę porady pt : zmień olej na inny -> producent nie ma pojęcia n/t rodzajów innych olejów. Albo zasłoń kratkę ,będzie cieplej -> producent "zapomniał" zastosować otwieranej/regulowanej żaluzji przed chłodnicą.
Nie rozumiem. Z jednej strony zachwyt nad produktem ,a z drugiej wiara ,że jesteśmy lepsi od "OBR Pana Toyody" i wywalone setki milionów $ w tym zagadnieniu poszły w kosmos.
Przykro mi ale się z tym nie zgadzam i :
1.Nie mam żadnych kartonów i w swoim aucie mieć nie będę
2.olejami nie zalecanymi przez Toy dla tego silnika nie będę żonglował (polecam lekturę temu poświęconą-> fachową !)  :offtopic:

ps
Zdaję sobie sprawę ,że mamy fantastyczne korzenie dotyczące języka (narodowego) ,bo to i Mickiewicz , Słowacki i inni. Zdaję sobie sprawę ,że Niemcy mają lepszy słownik określający wyrażenia techniczne.
I tak grill kojarzy mi się raczej z kiełbaskami i karkówką popijaną pifkiem  :beer: ,a nie z wlotem powietrza. Już dawien dawno stwierdzono ,że my nie gęsi. 
www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Stycznia 2014, 23:21:55 »
...Nie rozumiem. Z jednej strony zachwyt nad produktem ,a z drugiej wiara ,że jesteśmy lepsi od "OBR Pana Toyody" i wywalone setki milionów $ w tym zagadnieniu poszły w kosmos. Przykro mi ale się z tym nie zgadzam i : 1.Nie mam żadnych kartonów i w swoim aucie mieć nie będę...
Nie ja to wymyśliłem. Na ten temat napisano już tony. A pisali nie jacyś domorośli Panowie Mietkowie od Żuka tylko ludzie, którzy siedzą w temacie od lat, znają Priusa na wylot, częstokroć są inżynierami i to z branży samochodowej. Sam też się nieźle przykładałem do fizyki (termodynamika i aerodynamika ma tu spore znaczenie) i dlatego wetknąłem te pi@#$olone otuliny. I nawet na estetyce mój samochód nie ucierpiał, bo prawie ich nie widać. A dlaczego Toyota nie zainstalowała jakiegoś rodzaju elektrycznie sterowanych żaluzji *) - na to pytanie nikt jeszcze nie odpowiedział. W Maluchu był termostat, sterujący dolotem powietrza do chłodzenia silnika. Tu są inne rozwiązania, ale niewystarczające. Być może chodzi o dodatkowe koszty instalacji, dodatkowy ciężar - nie wiadomo - najlepiej spytać Panów Japończyków.

2.olejami nie zalecanymi przez Toy dla tego silnika nie będę żonglował (polecam lekturę temu poświęconą-> fachową !)
5W30 jak najbardziej mieści się w parametrach zalecanych przez literaturę fachową. Miałem go po prostu dużo :) A że silnik jest niewysilony wiec nie widzę problemu. Obecnie po dorocznej wymianie mam już 0W20. - i przy nim pozostanę.

I tak grill kojarzy mi się raczej z kiełbaskami i karkówką popijaną pifkiem,a nie z wlotem powietrza. Już dawien dawno stwierdzono ,że my nie gęsi.
Przepraszam za użycie obcojęzycznego słowa "żaluzje", powinienem był napisać "wielopłaszczyznowe osłony przesłaniające otwory konstrukcyjne". czekaj, czekaj, jeszcze ja Cię na czymś złapię... na razie staraj się unikać spacji przed przecinkami oraz przed i po nawiasach  :-P

Offline Robzak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Stycznia 2014, 16:40:07 »
A może na ostrą zimę zamontować coś takiego- ogrzewanie postojowe Hydronic. Rozwiązanie stosowane w Aurisie, polecane przez internetowy sklep Toyoty.
Kosztuje majątek bez montażu 4500 zł. Ale wygoda, przez zastosowanie zegara sterującego załączeniem podgrzewania cieczy chłodzącej, olbrzymia.  :roll:
Zwłaszcza jak samochód jest trzymany "pod chmurką"
Sam używam Webasta ale niestety uruchamia się dopiero po włączeniu silnika.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Stycznia 2014, 19:02:21 »
A może na ostrą zimę zamontować coś takiego- ogrzewanie postojowe Hydronic. Rozwiązanie stosowane w Aurisie, polecane przez internetowy sklep Toyoty. Kosztuje majątek bez montażu 4500 zł. Ale wygoda, przez zastosowanie zegara sterującego załączeniem podgrzewania cieczy chłodzącej, olbrzymia.  :roll: Zwłaszcza jak samochód jest trzymany "pod chmurką" Sam używam Webasta ale niestety uruchamia się dopiero po włączeniu silnika.
4500PLN - to jakieś szaleństwo. Właśnie wyszukałem Defa: http://www.motointegrator.pl/szukaj/instalacje-ogrzewania-postojowego-defa-602/?vehicle=1
W Stanach i Kanadzie takie ustrojstwo zaczyna się od kilkudziesięciu dolarów.
Przyznam, ze mnie tez to kusi, ale sie wstrzymuję, mam stosunkowo ciepły garaż, chociaż po pierwszym porannym starcie tych kilka minut musi upłynąć aby układ hybrydowy się wystarczająco rozgrzał. A paliwko się wtedy spala i nie można jechać w trybie EV mimo pełnej baterii trakcyjnej :(

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Stycznia 2014, 15:36:07 »
To ja mam w Yarisie lepiej, bo jak go rano odpalam a mam naładowana baterię to mogę jechać na EV dopóki bateria się nie rozładuje i dopiero się włącza silnik spalinowy, ale faktycznie gdzieś czytałem, że w Aurisach i Priusach jak silnik jest zimny to spalinowy odpala się zaraz po ruszeniu.
Spalanie - Motostat.pl

Toyota Corolla 1,8 hsd 2019

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Stycznia 2014, 18:17:25 »
gdzieś czytałem, że w Aurisach i Priusach jak silnik jest zimny to spalinowy odpala się zaraz po ruszeniu.
Jeżeli pamiętam o wciśnięciu przycisku EV, to mogę od razu jechać na elektryce, nawet na zimnym, ale pomalutku. Tak, aby wyprowadzić samochód z garażu i doturlać się do pierwszego skrzyżowania. Ale zazwyczaj nie pamiętam i po ca. 20 sekundach ICE odpala.

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Stycznia 2014, 19:07:47 »

czekaj, czekaj, jeszcze ja Cię na czymś złapię... na razie staraj się unikać spacji przed przecinkami oraz przed i po nawiasach  :-P

:smartass:
www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl