Autor Wątek: Rozrząd w D4D  (Przeczytany 97098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline operculum

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rozrząd w D4D
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Czerwca 2007, 12:56:08 »
zbliżając się do 100 tys. oczywiście....

giepe

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Czerwca 2007, 22:53:48 »
witaj
tak jak napisałem 2.0  D-4  czyli benzyniak.
Hmm...
Po co zatem świadomie pytać o rozrząd silnika benzynowego w wątku o silniku wysokoprężnym??

Cytuj (zaznaczone)
Jak na razie wszystko jest ok ( jeżdżę co prawda dopiero miesiąc i zrobiłem tylko 3 tys.), ale zbliżając się napięcie rośnie.Rozumiesz niepokoj .
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nie chcę Cię straszyć, ale z rozrządem jest OK zawsze dopóki nie nawali.
A wtedy, to...
Musisz być bardzo pewny przebiegu tego auta, jeśli napięcie dopiero rośnie ;)

Cytuj (zaznaczone)
[...]
A i jeszcze jedno - w D-4-D jest koło dwumasowe, jak to jest rozwiązane w benzynie, bo tak na chłopski rozum winno być takież samo?
Koła dwumasowe są charakterystyczne dla nowoczesnych diesli ze względu na ich wysoki moment obrotowy!

Offline operculum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Czerwca 2007, 08:26:46 »
zatem...ciągle oczekuje na odpowiedź,  przepraszam, że stuknąłem pytaniem w działce o dislach

giepe

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Czerwca 2007, 08:50:07 »
zatem...ciągle oczekuje na odpowiedź,  przepraszam, że stuknąłem pytaniem w działce o dislach

Nie ma za co przepraszać. Po prostu masz mniejsze szanse na odpowiedź niż gdybyś podłączył się / rozpoczął wątek o rozrządzie dla silnika D4.
Ja nie zaglądam do wątków o silnikach innych niż D4D, gdyż po prostu brak mi na to czasu. Myślę, że inni koledzy robią podobnie.

Jedyne co mogę Ci podpowiedzieć to:
1) zadzwoń na najbliższego ASO -- ja tak zrobiłem jak nabyłem moją AVE i w ciągu kilku minut wiedziałem ile będzie kosztowała mnie operacja wymiany rozrządu.
2) zaglądnij tu: http://katalog.fota.pl/ i  wyklikaj sobie swoją Toyotkę, swój silnik i zobacz co oferują.

Pozdrawiam
Grzesiek

Offline operculum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Czerwca 2007, 11:58:15 »
takoż zrobię , po podaniu VIN-u w Serwisie sytuacja się rozstrzygnie, w każdym razie pytanie powtórzyłem już we właściwym miejscu.
Dzięki
pozdrawiam
Marcin

TomRun

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Sierpnia 2007, 10:46:08 »
... z tego co wiadomo wszystkie VVti maja lancuch

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Sierpnia 2007, 12:06:02 »
Koła dwumasowe są charakterystyczne dla nowoczesnych diesli ze względu na ich wysoki moment obrotowy!

A nie ze względu na duże wibracje silnika które dzięki temu wynalazkowi mają nie przenosić się na sprzęgło i skrzynię?
Seat Leon Cupra :D

Qba

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Sierpnia 2007, 10:31:05 »
Nie, dwumasowe koło zamachowe (DKZ) stosuje się właśnie ze względu na moment obrotowy.

Nowoczesne diesle CR drugiej i trzeciej generacji mają wielostopniowy wtrysk paliwa, w związku z czym ich praca nie jest już taka twarda, ale mają duży moment obrotowy już przy bardzo niskich obrotach.

Przy dużych momentach obrotowych koło dwumasowe jest znacznie skuteczniejszym sposobem tłumienia drgań skrętnych przenoszonych na układ przeniesienia napędu podczas wysprzęglania i zasprzęglania (ruszanie, zmiana biegów). Wynika to z praw fizyki (masa koła, a co za tym idzie bezwładność, więcej miejsca na umieszczenie elementów sprężystych i tłumiących)

Z drugiej strony - duży moment obrotowy to duże siły przykładane do poszczególnych elementów DKZ. Podejrzewam, że większość kłopotów z DKZ wynika z zużycia elementów tłumiących (ciernych), które nie występują w tradycyjnych rozwiązaniach. Tutaj inżynieria materiałowa ma jeszcze duże pole do popisu.

szafirowy

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Listopada 2007, 11:59:19 »
czesc,

szukam schematu zamontowania paska rozrzadu - ave'04 d4d 2.0 (116KM) z gory dzieki za pomoc

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Listopada 2007, 16:53:23 »
na stronce www.katalog.fota.pl w dziale częsci zamiennych rozrządu są schematy rozrządu d4d.

swoją drogą kilka dni temu wymieniłem rozrząd za 1200zł na oryginalnych częściach z napinaczem (robota + manele) poprzednik przejeździł bez wymiany 127tys :-o
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Lutego 2008, 16:59:00 »
na stronce www.katalog.fota.pl w dziale częsci zamiennych rozrządu są schematy rozrządu d4d.

swoją drogą kilka dni temu wymieniłem rozrząd za 1200zł na oryginalnych częściach z napinaczem (robota + manele) poprzednik przejeździł bez wymiany 127tys :-o

Pochwalisz się gdzie robiłeś - cena bardzo mi odpowiada
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

lparadowski

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Marca 2008, 08:11:36 »
Witam

teraz ja się pochwalę wymianą rozrządu oraz kosztami jakie poniosłem ,
wymieniłem to co jest konieczne czyli :
-pasek rozrządu (Conti) koszt 110 zł
-rolka napinająca (NSK Japan) koszt 110 zł
-rolka prowadząca (NSK Japan ) koszt 100 zł
-pompa wody (Aisin Toyota ) koszt 220 zł

napinacza hydraulicznego nie wymieniałem ponieważ nie ma żadnych wycieków

pompę wymieniłem ponieważ tak zaleca toyota , ale nie nosiła żadnych śladów zużycie (200 tys km)
simmeringów nie ruszałem ponieważ  nowy nie będzie tak dobry jak fabryczny (w sensie trwałości ),
nawet oryginał toyoty

jeszcze koszt robocizny : 200 zł

rozrząd w takim przypadku jest przeznaczony na -teoretycznie- 100 tys km ,ale w praktyce po 90 należy wymienić

jeśli chodzi o firmy pasków śmiało można polecić :
-Boscha (około 130 zł Fota)
-Gatesa (około 220 zł Fota)
-Conti (110 zł Inter Cars)
-oryginał Toyota ( 240 zł Inter Cars/JC Auto)

nie polecam : Mitsuboschi , JC Auto itp  i nie słuchajcie bzdur w stylu że są ok tylko liczone na 60 tys km

Pozdrawiam ,mam nadzieję że komuś doradziłem

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Marca 2008, 13:38:42 »
lparadowski
Wszystko super, ale czy nie miałeś ochoty dołożyć tych paru groszy na oryginalny pasek. Z 25% rabatem w JC kosztuje ok. 170zł.
Za rolki NSK płaciłem odpowiednio 120 i 90zł.
Pompę wody serwis toyoty zaleca obejrzeć (jest tam taki otworek rewizyjny i jeśli nie zbiera się tam płyn pompę należy zostawić).
Co do napinacza - jeśli suchy zostawić, spocony - wymienić.   
U mnie puścił simering przy wałku - wymiana obowiązkowa - 30zł oryginał.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

lparadowski

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Marca 2008, 18:44:31 »
hej

dzięki za odpowiedź   :grin:

u mnie natomiast serwis wyraźnie zalecił wymianę pompy ponieważ nie była wymieniana od nowości (200 tys km),
problemem w pompie nie koniecznie musi być przeciekanie bądź luzy na łożysku ,
może się bowiem zdażyć że wirnik który w tym przypadku nie jest żeliwny rozleci się (rozpadnie)

co do firmy paska , hmm
ja prawdę mówiąc (bez urazy) nie mam przekonania co do towaru sprzedawanego przez firmę JC ,nawet do oryginałów
paski Contiego chodzą na większości fabrycznych TDI VW, Audi ,Skody itd

a jak mówi stare polskie przysłowie skoro nie widać różnicy to .....

Pozdrawiam

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Marca 2008, 22:40:50 »
...co do firmy paska , hmm
ja prawdę mówiąc (bez urazy) nie mam przekonania co do towaru sprzedawanego przez firmę JC ,nawet do oryginałów
paski Contiego chodzą na większości fabrycznych TDI VW, Audi ,Skody itd

a jak mówi stare polskie przysłowie skoro nie widać różnicy to .....

Pozdrawiam

Co do Pasków Oryginalnych sprzedawanych przez JC, przepraszam  jakie masz uwagi? Towar znajduje się w zagrzanej torebce z oryginalną naklejką TOYOTA OE..., w środku Pasek z widoczną datą produkcji + naklejka serwisowa na obudowę rozrządu. Żadnego spisku nie stwierdziłem. A cena w JC niższa w porównaniu z ASO o 60-70zł.
Oryginałami w Polsce nie handlują tylko ASO. Wybranymi oryginalnymi częściami do Toyoty handluje m.in JC, IC, kiedyś handlowała Fota.
Wiesz, to tak jakbyś chciał napić się Coca-Coli i szukał sklepu patronackiego wytwórcy, bo byle spożywczak w którym jest serwowana jest be, a w końcu i tak kupujesz oranżadę bo okazała się tańsza - tak zrozumiałem (może mylnie) Twoją argumentacje - bez urazy.
Co do pasków marki Conti (większość Made in Romania albo Turkey - nie wiem czy wiesz?), kiedyś kolega kupił do Laguny, bo "nie widział różnicy...". 20kkm - remont główny.   
Analogicznie można zanalizować zakup innych części. Generalnie wybieramy części, które nam odpowiadają i szukamy najtańszego dostawcy, nieprawdaż?
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl