Autor Wątek: Tajemnicze przyciski... Pomocy!!!  (Przeczytany 35811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Tajemnicze przyciski... Pomocy!!!
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Lipca 2015, 18:31:12 »
Mam tylko jednego przyjaciela, więc daruj sobie.
Przenośnia.Oczywiście nim nie jesteś,nie byłeś i nie będziesz.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2015, 18:35:13 wysłana przez MAREK100 »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Lipca 2015, 18:50:04 »
No dobra, atmosfera cudowna, brakuje paluszków i sangrii  :thumbdown:
Przepatrzyłem jedyną instrukcję obsługi do Camry jaką mam, hehehe po norwesku i nie ma tam słowa o zakazie używania PWR równocześnie z O/D.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Lipca 2015, 18:55:09 »
Szkoda że nie zrobiłem kopi.Nie przewidziałem pożaru.W gruncie rzeczy nie ma o co kruszyć kopi. :cheesy:

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Lipca 2015, 19:11:43 »
Marku ja nie szukam zgrzytów, nie chcę Ci dopiec czy zrobić z Ciebie głupka, tylko wytłumaczyć Ci po co chłopaki z Toyoty mieliby robić tak wadliwy system który poprzez naciśnięcie 2 przycisków miałby uszkodzić twoj samochód.
Jeśli to ma taki zły wpływ na napędy to wolę stare hondy, nie ma żadnych przycisków, wrzucasz D4 i tyle z bajerów, nie ma żadnych pwr, sportów, snowów i economów. 4 fizyczne biegi do przodu + elektroniczny nadbieg włącza się sam przy ok 90km/h i zbija ok 200obr, a 4 bieg na rozgrzanym oleju załącza się nawet przy 50km/h, na zimnym przy 60

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Lipca 2015, 19:30:30 »
Bonio,ani przez chwile nie pomyślałem że szukasz zgrzytów.Słowo.No kur..na, tak pisało.I do dzisiaj  jestem na to uczulony.Jak parę razy miałem PWR na trasie a w mieście wrzuciłem dodatkowo O/D to autentycznie byłem przestraszony.Właśnie przez to ostrzeżenie w instrukcji.Nie wiem,może tłumacz korzystał z translatora.No ale kurcze instrukcja z 93 roku.Wujek gogle sr.ł wtedy w pampery.Albo nawet przeskakiwał z jajka na jajko.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Lipca 2015, 00:31:57 »
z tego co pisąłeś Marku, że dwie kontrolki się świecą to "PWR" byłoby włączone, a "O/D OFF" znaczyłoby o wyłączeniu O/D i może o takiej sytuacji byłaby tam mowa (podwójny ogień zakończony przegrzaniem skrzyni :grin:)

wertując instrukcję znalazłem:
s.63 "always turn the overdrive switch on for better fuel economy and quieter driving. If the engine coolant temperature is low, the transmision will not be shifted into the overdrive gear even with overdrive on."
czyli ( w wolnym tłumaczeniu): "zawsze włączaj O/D (przyp. tłum.: przycisk wciśnięty, nic się nie świeci), aby poprawić ekonomike spalania i dla cichszej pracy silnika. Jeśli temperatura chłodziwa silnika jest niska, to skrzynia nie przełączy się na O/D, nawet jeśli będzie włączone"
tamże dalej:
a by hamowac silnikiem:
*wyłącz nadbieg (lampka O/D OFF śiweci żótym ciągłym światłem) i skrzynia zredukuje do 3 biegu
*przełacz do pozycji "2"...
*przełącz do pozycji "L"...

zalecenia, aby pod górę podjeżdżać raczej na "D", bo na "L" i "2" możemy jechac na zbyt wysokich obrotach

s.64 jazda w trybie "PWR" (zielony napis świeci się stałym światłem)- skrzynia zmienia i redukuje biegi szybciej, dzieki czemu sprawniej przyspieszasz(...) Do zwykłej jazdy , Toyota poleca używać trybu "NORM" dla poprawy ekonomiki spalania
jeśli światełko "O/D OFF" mruga - "Contact your Toyota dealer as soon as possible. There nay be a trouble in the transmission system"

tamże także:

"good driving practise"
*jeśli skrzynia zmienia szybko biegi pomiędzy 3 , a nadbiegiem podczas wjazdy na wzniesienie, powinno się wyłączyć O/D. Upewnij się , że wlączyłeś nadbieg niezwłocznie z powrotem."Be sure to turn the switch on immediately afterward"
* jeśli holujesz przyczepę, to aby skutecznie hamować silnikiem nie włączaj nadbiegu

tyle znalazłem, ale jeszcze pokopię, reasumując (tak ja to zrozumiałem) jak pisał Bonio elektronika "myśli" i załącza OD sama gdy można i potrzeba i nie należy jej w tym przeszkadzać (wciśnięty przycisk daje jej taką możliwość, a wyciśnięty nie , o czym ostrzega nas żółta kontrolka "O/D OFF") my możemy go wyłączyć dla konkretnych celów np. opisanych w manualu, lub wymyślonych przez nas, bo wyłączenie O/D w niektórych sytuacjach jest podobnym jak redukcja z 5 w MT, ale  także zawęża skrzyni mozliwość wyboru odpowiedniego (wg niej) biegu , co moze być porządane w określonyh sytuacjach

proszę , aby mnie poprawić jeśli się mylę
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2015, 00:39:06 wysłana przez tjedral »
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Lipca 2015, 06:48:30 »
dobra robota  :good:

Offline patryk3112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Lipca 2015, 11:00:03 »
witam obawiam się że właśnie przez te przyciski zajechałem silnik :(

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Lipca 2015, 11:03:30 »
Raczej nie.Szybciej by skrzynia popłynęła.

Offline patryk3112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Lipca 2015, 18:11:40 »
Źle się określiłem właśnie o skrzynie mi chodziło bo nie chciała zmienić biegu na wyższy przy gazie w podłogę dźwiek wydawała jakby się dławiła i gdy odpuściłem gaz to dopiero wtedy zmieniało a O/D bawiłem się przez prawie pół roku aż prawdopodobnie skrzynia powiedziała DOŚĆ włączałem i wyłączałem przy maksymalnych prędkościach ogólnie będąc cały czas w błedzie myślałem że to jest magiczny przycisk który dodaje kilka koni ale niestety po przeczytaniu postów zrozumiałem że efekt po włączeniu tego trybu miał być inny czy myślicie że skrzynia po takich moich wybrykach będzie jeszcze żyła??? i jeszcze dodam że zaczął mi się dużo ponad stan podnosić poziom oleju w skrzyni przy równoczesnym uciekaniu i zabrudzeniu płynu chłodniczego dodam że w tym samym czasie olej silnikowy również uciekł poza miarkę. A co do silnika to na autostradzie nagle zgasł i po zjechaniu na pobocze nie chciał odpalić dopiero po powrocie do domu na lawecie udało się go odpalić przyczym całym autem trzęsie i głośno chodzi. Odłączyłem 3 świece w rzędzie i nie było żadnej zmiany. I co wy na to?????

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Lipca 2015, 18:29:30 »
Kup nowy silnik i skrzynię.Zajechałeś Tojkę na amen. :laugh:

Offline patryk3112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Lipca 2015, 19:07:11 »
 :cheesy: Tak też mi się wydaje  :cheesy: Nie masz czasem na sprzedaż owych rzeczy :)

Offline patryk3112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Lipca 2015, 19:11:00 »
A w reklamie mówią że gdyby na świecie były same Toyoty to ... hmmm nie wzięli pod uwagę że na świecie są tacy ludzie jak ja  :cheesy: jeśli ktoś jeszcze ma auto które twierdzi że jest nie do zajechania to dajcie mi je na tydz. Udowodnię że jest inaczej  :-P

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Lipca 2015, 19:12:53 »
Tak ponad rok temu,dostał byś ode mnie silnik i skrzynię jak marzenie. Aktualnie lipa. Musisz szukać na portalach aukcyjnych.Jedno i drugie z gwarancją rozruchową.Czasami się trafia, że ktoś sprzedaje za grosze w całości ,bez prawa do rejestracji.No ale trzeba mieć cały czas, rękę na pulsie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl