z tego co pisąłeś Marku, że dwie kontrolki się świecą to "PWR" byłoby włączone, a "O/D OFF" znaczyłoby o wyłączeniu O/D i może o takiej sytuacji byłaby tam mowa (podwójny ogień zakończony przegrzaniem skrzyni

)
wertując instrukcję znalazłem:
s.63 "always turn the overdrive switch on for better fuel economy and quieter driving. If the engine coolant temperature is low, the transmision will not be shifted into the overdrive gear even with overdrive on."
czyli ( w wolnym tłumaczeniu): "zawsze włączaj O/D (przyp. tłum.: przycisk wciśnięty, nic się nie świeci), aby poprawić ekonomike spalania i dla cichszej pracy silnika. Jeśli temperatura chłodziwa silnika jest niska, to skrzynia nie przełączy się na O/D, nawet jeśli będzie włączone"
tamże dalej:
a by hamowac silnikiem:
*wyłącz nadbieg (lampka O/D OFF śiweci żótym ciągłym światłem) i skrzynia zredukuje do 3 biegu
*przełacz do pozycji "2"...
*przełącz do pozycji "L"...
zalecenia, aby pod górę podjeżdżać raczej na "D", bo na "L" i "2" możemy jechac na zbyt wysokich obrotach
s.64 jazda w trybie "PWR" (zielony napis świeci się stałym światłem)- skrzynia zmienia i redukuje biegi szybciej, dzieki czemu sprawniej przyspieszasz(...) Do zwykłej jazdy , Toyota poleca używać trybu "NORM" dla poprawy ekonomiki spalania
jeśli światełko "O/D OFF" mruga - "Contact your Toyota dealer as soon as possible. There nay be a trouble in the transmission system"
tamże także:
"good driving practise"
*jeśli skrzynia zmienia szybko biegi pomiędzy 3 , a nadbiegiem podczas wjazdy na wzniesienie, powinno się wyłączyć O/D. Upewnij się , że wlączyłeś nadbieg niezwłocznie z powrotem."Be sure to turn the switch on immediately afterward"
* jeśli holujesz przyczepę, to aby skutecznie hamować silnikiem nie włączaj nadbiegu
tyle znalazłem, ale jeszcze pokopię, reasumując (tak ja to zrozumiałem) jak pisał Bonio elektronika "myśli" i załącza OD sama gdy można i potrzeba i nie należy jej w tym przeszkadzać (wciśnięty przycisk daje jej taką możliwość, a wyciśnięty nie , o czym ostrzega nas żółta kontrolka "O/D OFF") my możemy go wyłączyć dla konkretnych celów np. opisanych w manualu, lub wymyślonych przez nas, bo wyłączenie O/D w niektórych sytuacjach jest podobnym jak redukcja z 5 w MT, ale także zawęża skrzyni mozliwość wyboru odpowiedniego (wg niej) biegu , co moze być porządane w określonyh sytuacjach
proszę , aby mnie poprawić jeśli się mylę