Autor Wątek: Kolumna kierownicy/Krzyżak  (Przeczytany 55217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kolumna kierownicy/Krzyżak
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Sierpnia 2013, 19:14:12 »
Rozwiązanie problemu na zdjęciu spod poniższego linku.
Panowie potwierdzili to co powiedział Pan od przekładni- ZERO LUZÓW, przekładnia, kolumna okej, amortyzatory ok, komputer zero błędów. Mam jeździć i sie cieszyć

Z uwagi na dane osobowe, dla dobra autorki posta usunąłem link.

Szymon

« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2013, 22:10:41 wysłana przez SZYMON14 »

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Sierpnia 2013, 19:17:31 »
Gratulacje! Podaj szczegóły - bo niedowidzę tego skana faktury  :roll:

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Sierpnia 2013, 19:22:09 »
Wymiana gum stabilizatora przedniego- 107,38 zł brutto po 10% rabacie
A48815-02140, Poduszka stabilizatora LH, dostawca Toyota 83,92 zł po 10% rabacie
A48815-02150, Poduszka stabilizatora RH, dostawca Toyota 83,92 zł po 10% rabacie

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Sierpnia 2013, 20:00:02 »
Ustało stukanie?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Sierpnia 2013, 20:06:30 »
Jest już okej, nie ma już mega rozklekotania "pod nogami". O ile się zdarzą to pojedyncze na bardzo dużych wybojach. Ale skoro nie jest nic do roboty, to po co wymieniać dalej dobre na dobre :)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Sierpnia 2013, 20:10:55 »
Ja jadę w poniedziałek  <zalamka>

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Sierpnia 2013, 20:15:25 »
Takie same dolegliwości? Wybierasz się do ASO?

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Sierpnia 2013, 21:54:00 »
Dzięki! Już wiem co tam Ci wymienili. U mnie te elementy sprawdzali na samym początku - zastrzeżeń nie było. Raz jeszcze - miłej jazdy!

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Sierpnia 2013, 21:58:48 »
Pati zamaż sobie na tej fakturce swoje dane, jak i numer VIN. Po co komu wiedzieć te dane  :)
U mnie stuki były winą kolumny kierownicy  :thumbdown: Dobrze, że udało się to naprawić na gwarancji  :grin:

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Sierpnia 2013, 22:08:46 »
Jak aso stwierdziło usterkę?

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Sierpnia 2013, 22:17:50 »
Dzięki za usunięcie, kilka minut po umieszczeniu tego próbowałam skasować z imageshack, ale chyba bezskutecznie- nawet dobrze nie spojrzałam zanim wrzuciłam :)
Generalnie najpierw przejechałam się z panem z serwisu- i po prostej drodze i po zakrętach, a na koniec na parkingu na kołach skręconych na maxa zrobiliśmy chyba ze 30 kółek. Potem poszedł na serwis. Po jakimś czasie sam Pan mechanik do mnie przyszedł i wszystko wytłumaczył, tzn. że luzów nie ma, że komputer i błędy zostały sprawdzone zarówno na zapalonym aucie jak i podczas zapłonu i nic nie wykazały. Pod autem nie ma luzów, zero wycieków z amortyzatorów. Przekładnia też super, co potwierdziło diagnozę z rana z firmy zajmującej się ich regeneracją. Mechanik powiedział, że jedyne co widzi do wymiany to te gumki, od razu zapytałam czy mają je na stanie i czy dadzą radę mi to zrobić jeszcze dziś bo po 1. chciałam mieć głowę lżejszą o 1 problem, a po 2. do ASO mam ponad 30 kilometrów...
Szczerze mówiąc kamień spadł mi z serca bo jak facet od regeneracji przekładni zaczął hipotetycznie mówić o silniczku elektrycznym od wspomagania w połączeniu ze słowem ASO to miałam przed oczami liczbę z trzema zerami.
Nie ukrywam, że nie spodziewałam się, że skończy się na takiej bzdurze i że zrobię to tak tanio w ASO. Jeśli nadal bęzie coś pukać to znaczy, że widocznie "ten typ tak ma" i będę głośniej słuchała radia ;)

Nie ukrywam też, że zastanawiam się czy nie podjechać jutro do tego niezaleznego serwisu Toyki, który zrobił mi wycenę w piątek na 3100 zł i chcieli wymienić wszystko co mogło wywoływać tego typu zachowanie auta aby powiedzieć Im KILKA SŁÓW.

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Sierpnia 2013, 22:45:05 »
U mnie usterka stwierdzona w góra 3 minuty. Pan wsiadł, poruszał kierownicą - po czym stwierdził, że to kolumna kierownicza  :o

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Sierpnia 2013, 22:54:39 »
Z tego co wiem od znajomego mechanika to po poruszaniu kierownicy i usłyszeniu stuków, przeskoków czy luzów można rzucić 50 diagnoz. Hmmm, może nieistotne, oby każdy z nas miał już spokój z tym :)
Przemas- ja na Twoim miejscu bym skakała ze szczęścia. Jakby mi zaproponowali wymianę kolumny za darmo, to byłabym w ASO za 15 minut w piżamie  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2013, 22:56:11 wysłana przez patkrz »

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Sierpnia 2013, 23:00:42 »
Tak, fajnie i cieszę się z wymiany kolumny. Ale mój kolega mechanik pocieszył mnie - cyt. "Ta też Ci padnie"  :cheesy:
A wtedy gwary już nie będzie i zostanie regeneracja do której nigdy nie byłem przekonany  :embarassed:

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Sierpnia 2013, 08:07:28 »
Tak, fajnie i cieszę się z wymiany kolumny. Ale mój kolega mechanik pocieszył mnie - cyt. "Ta też Ci padnie"  :cheesy: A wtedy gwary już nie będzie i zostanie regeneracja do której nigdy nie byłem przekonany  :embarassed:

ale nawet w ASO masz niektóre części regenerowane - np kolumny jak wymieniają - to wkładają w 90% regenerowaną fabrycznie a twoją odsyłają do fabryki do regeneracji, to samo tyczy się sprężarek i wielu innych części
na FV masz wypisane że to nowe części , ale jak ma się dostęp do danych serwisowych to widać jaka część była poddana fabrycznej regeneracji (niestety nie widać jak ktoś oddał do regeneracji we własnym zakresie)
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl