Autor Wątek: [IIIgen] Centralny zamek ( centralka zamka )  (Przeczytany 29871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
[IIIgen] Centralny zamek ( centralka zamka )
« dnia: 12 Września 2013, 20:29:03 »
Witam Szanownych Forumowiczów . Korzystają z chwili wolnego czasu  postanowiłem  udoskonalić Moją camry o zamykanie centralnego zamka z pilota. Do tego celu zakupiłem centralkę wraz z dwoma pilotami . Rozebrałem sobie drzwi kierowcy  oraz ten plastik przy nogach kierowcy i trochę się zastanawiałem jak to zrobić . Potrzebuję jedynie prąd do tej centralki  plus i minus i nie wiem gdzie się wpiąć . Może ktoś ma doświadczenia i zmagał się z tym .  Będę wdzięczny za rady . przesyłam fotkę miejsca gdzie chciałem się wpiąć . Poradźcie pliss mam rozebrane auto  :cry:
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2014, 13:02:44 wysłana przez marcinm »

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
Odp: Centralny zamek ( centralka zamka ) camry 2.2 .
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Września 2013, 00:12:15 »
Ja co prawda w innym modelu Toyoty instalowałem centralny zamek ale zasada będzie taka sama. Na wyjętym kluczyku szukasz plusa (minus to masa czyli podłączasz się do tej śrubki po lewej stronie na dole). U mnie z tego co pamiętam było  wolne miejsce w jakiejś wtyczce.

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Września 2013, 13:31:40 »
ok Dzięki tak zrobię . A pamiętasz może jak się podpinało tę centralkę do siłownika w drzwiach ?  Prowadzą do niego 3 przewody czerwony czarny i zielony ?  :roll:

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Września 2013, 15:15:09 »
Jako że nie mogę pisać, z braku czasu i natchnienia: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,29536.0.html

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2013, 23:46:13 »
Do centralki najlepiej mieć instrukcję z opisem we/wy bo to będzie trochę roboty dojść do ładu co jest co. Tym bardziej, że u mnie instalowałem również uniwersalne siłowniki (to była Toyka nie Camry fabrycznie bez centralnego) a one mają taką budowę, że (piszę z pamięci a zakładałem rok temu):kabel zielony i niebieski to kable prądowe służące do napędzania siłownika (w siłownikach slave występują tylko te dwa), oraz czarny i brązowy odpowiedzialne za sygnał zamek otwarty/zamknięty (siłowniki master).

Nie wiem dokładnie jak jest w IIIgen. bo ja mam IV i zamki trochę się różnią. Ogólnie u mnie mam dwie wtyczki. Jedna z zasilaniem siłownika druga z sygnałem. Do zasilania są grubsze kabelki. Nie pamiętam po co był ten trzeci w zasilaniu, ale te informacje są w serwisówce. Ja bym chyba kombinował podpiąć się od centralki do przycisku w drzwiach kierowcy, który steruje wszystkimi siłownikami. W ten sposób masz zabawę tylko z dwoma albo trzema kabelkami i to jak dobrze pokombinujesz to podłączysz się pewnie gdzieś przy wtyczce w okolicach podnóżka. Co prawda elektrykiem nie jestem ale jeszcze zastanowiłbym się czy wszystko będzie ok w momencie jednoczesnego naciśnięcia przycisku w drzwiach i w pilocie.  Sytuacja  mało  prawdopodobna  ale możliwa.

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Września 2013, 18:32:12 »
A nie łatwiej wpiąć to przy oryginalnym sterowniku (za schowkiem pasażera po prawej stronie)?

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Września 2013, 23:20:06 »
A nie łatwiej wpiąć to przy oryginalnym sterowniku (za schowkiem pasażera po prawej stronie)?

Hej . jeszcze się nie zabierałem za to ciągle mokro i pada .  Hm za schowkiem powiadasz robiłeś to już ? masz na myśli zaminaę tych centralek ?   

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Września 2013, 23:38:50 »
Nie zamieniamy centralek, trzeba się pod nią podpiąć.
Podaj nazwę sterownika którego zamierzasz zamontować w aucie lub zrób skan schematu i wrzuć na forum, zobaczymy co to za kablomania.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2013, 08:47:22 »
Sterownik centralnego który zakupiłeś, pewnie też ma wyjścia na kierunki.(Sygnalizowanie zamknięcia/otwarcia drzwi, miganiem kierunków)Trzeba/warto, również to podłączyć. Jak masz się motać z "milionem" kabli,to czy nie lepiej podjechać do jakiegoś elektryka samochodowego?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2013, 11:04:15 »
Ostatnio podłączałem jakiegoś chinola i zajęło mi to 1,5 godziny jakoś.Warto zaopatrzyć się w próbnik taki ze szpicem na końcu.Kable od kierunków łatwo zlokalizować przy kolumnie kierownicy.Niestety zakładałem to w Mondeo i nie mogę  Ci podpowiedzieć nic o kolorach kabli.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2013, 11:34:25 »
Niestety zakładałem to w Mondeo i nie mogę  Ci podpowiedzieć nic o kolorach kabli.
W łaciatej,po usunięciu auto-alarmu, też zapodałem sterownik centralnego z "Państwa środka"(BX 50 zdaje się) Alarm to  sto tysięcy kabli,i kabelków.Odcięcia zapłonu,pompy,ukryte anty napady itd.Jakoś sobie poradziłem. Z montażem sterownika również.Wszystko "gra i bucy"Na odległość jak to się mówi,nie sposób jednak coś podpowiedzieć.Po prostu człowiek nie pamięta. :o

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Września 2013, 11:43:33 »
Cześć !
Kierunki ok też byłoby miło. Przyznam szczerze ze boję się trochę elektyków bo nie znam żadnego   godnego zaufania .  :o
Oto instrukcja 

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Września 2013, 11:54:06 »
Przyznam szczerze ze boję się trochę elektyków bo nie znam żadnego   godnego zaufania .  :o
Kolego,z tym tematem poradzi sobie nawet, mocno nie rozgarnięty elektryk.Nie ma co się szczypać, z wyborem gościa od elektryki.

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Września 2013, 15:16:07 »
Przy siłowniku w drzwiach nic nie kombinujesz, ze schematu bierzesz ten, który odpowiada sterowaniu "minusem". Następnie zakupionym za ok. 7pln próbnikiem tykasz kabli np. przy skrzynce bezpieczników i szukasz tak jak kolega wyżej wspomniał + gdy stacyjka jest wyłączona (żebyś się nie pomylił wyjmij z niej kluczyk), jak znajdziesz to podłączasz zgodnie ze schematem. Dalej tym samym próbnikiem tykasz kabli przy sterowniku oryginalnego centralnego i zapamiętujesz (zaznaczasz), który otwiera, a który rygluje i znowu podłączasz zgodnie ze schematem. Kierunki podłączysz w skrzynce bezpieczników z lewej strony (znajdziesz przy pomocy Twojego najlepszego przyjaciela w tej przygodzie - próbniku, lub odczytasz z obudowy - bezpiecznik 7,5A). Ze znalezieniem "masy" chyba sobie poradzisz :good: Generalnie z próbnikiem w dłoni spokojnie sobie sam poradzisz bez żadnych elektryków.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Września 2013, 15:37:32 »
Schemat kiepsko wyszedł, ale dla potwierdzenia, czy to jest sterownik CarProtekt BX10?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl