Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596938 razy)

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1980 dnia: 10 Stycznia 2016, 12:38:27 »
Ciekaw jestem skąd producenci wzięli nazwę modelu AURIS,co niby ma znaczyć złota.Ile razy wpiszę w słownik Auris wychodzi UCHO.Czyżbym jeździł Toyotą UCHO? :-(

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1981 dnia: 10 Stycznia 2016, 15:23:00 »
i tak jest lepiej niż MR2 czytane po francusku ;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #1982 dnia: 10 Stycznia 2016, 15:31:04 »
Ciekaw jestem skąd producenci wzięli nazwę modelu AURIS,co niby ma znaczyć złota.Ile razy wpiszę w słownik Auris wychodzi UCHO.Czyżbym jeździł Toyotą UCHO? :-(

Toyota nazwę tłumaczy tak:

Zastanawialiście się kiedyś co w ogóle oznacza Auris? Pod tą tajemniczą nazwą kryje się łacińskie słowo „aurum” oznaczające złoto.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1983 dnia: 10 Stycznia 2016, 20:28:47 »
Wiemy jak tlumaczy lecz jest to ostre naciaganie w koncu auris to ucho po lacinie.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #1984 dnia: 10 Stycznia 2016, 22:05:45 »
Wiemy jak tlumaczy lecz jest to ostre naciaganie w koncu auris to ucho po lacinie.

Nie masz większych problemów ?
Wolę ucho niż np:

Mitsubishi. „Pajero” w regionach hiszpańskojęzycznych oznacza… onanistę
Chevroleta Nova po rozdzieleniu (No va) oznacza po hiszpańsku ”nie jedzie”. To kiepska rekomendacja w przypadku samochodu.
We Francji symbol nowego Audi Q3 wymawia się ”cutres”, co oznacza kogoś słabego i mizernego.

Jest tego więcej i gorszych nazwy w różnych językach.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1985 dnia: 11 Stycznia 2016, 09:42:31 »
Ja tam zawsze w corollce odpinam klemy. Nic sie przez to nie dzieje.
W Aurisie się dzieje :) Przynajmniej w moim się działo jak wymieniałem akumulator (jesień 2014). Zresetowały się ustawienia kompa (przepustnicy ?) i obroty zaczęły głupieć. Spadały nawet do 400 rpm i silnik "nieprzyjemnie" wtedy szarpał. Aż żal było tego słuchać. Jak sobie przypomniałem że tak może być, to "lansowałem" się po mieście z 10 km aż się od nowa wszystkiego "nauczył". I dlatego chciałem teraz uniknąć odpinania klemy podczas ładowania.
Nie powinno się w Aurisie tak dziać. Pytałem w ASO i mówili że śmiało można odłączać akumulator. Jak wymieniałem to odłączyłem i nic się złego nie stało. Tylko ustawić zegarek i date trzeba.  :beer:

KOmputer jednak przechowuje jakies adaptacje - czy to wolnych obrotow (jezeli cos jest nie tak/zuzyty/jest na granicach normy z ukladem ich sterowania to po resecie wlasnie bedzie przez chwile nisko), czy adaptacji dawek paliwa wedlug sondy lambda lub adaptacji zaplonu. Nie wiem co siedzi wtoyocie, ale np subaru niektore (denso sterownik) po resecie odpalaja dopiero za trzecim- czwartym razem, obroty maja nizsze i adaptacja zaplonu powoduje ze silnik jest slabszy i wiecej pali przez pierwsze kilka/kilkanascie km. Do tego w kilkuletnich autach zmienna faza nie zawsze chce dzialac i tez trzeba chwile pojezdzic. Takze codzienne resety nie sa w nowoczesnych autach czyms wskazanym.

Offline Zgredek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1986 dnia: 11 Stycznia 2016, 17:39:58 »
Pytanie, a w zasadzie dwa. Mam tak wyglądający front zestawu multimedialnego - który jest to system? ToyotaTouch, ToyotaTouch&Go, inny? Auto to Auris I FL 2012. Drugie pytanie to czy obsługuje on funkcję mirrorLink czy ew. trzeba by było przy tym temacie dłubać/wymieniać coś (auto ma wyjście USB+Aux, przy pierwszej próbie połączenia z Sony Z3 Compact cisza po obu stronach, kabel sprawny).

Z góry Dzięki za pomoc!

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1987 dnia: 11 Stycznia 2016, 19:33:25 »
W 2012r raczej nie licz na mirror link. Jak się nie odzywa radio po podpieciu telefonu to pewno nawet MTP nie obsługuje.

сделано в сарае

Offline weteran

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1988 dnia: 12 Stycznia 2016, 11:00:27 »
Witam wszystkich.

Moje pytanko:
Lusterko wewnętrzne - przy łamaniu  i powrocie nie wraca do punktu wyjścia, ewidentnie przestawia się na "zawiasie kulowym"  . Czy jest jakaś możliwość regulacji, dociągnięcia  ? Dodam, że autko na gwarancji jeszcze.

Offline Zgredek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1989 dnia: 12 Stycznia 2016, 11:28:50 »
Witam wszystkich.

Moje pytanko:
Lusterko wewnętrzne - przy łamaniu  i powrocie nie wraca do punktu wyjścia, ewidentnie przestawia się na "zawiasie kulowym"  . Czy jest jakaś możliwość regulacji, dociągnięcia  ? Dodam, że autko na gwarancji jeszcze.

Chodzi o to, że kiedy ustawiasz lusterko wew. aby Ciebie nie oślepiało a potem wracasz do ustawienia "domyślnego" to nie wraca idealnie w punkt? Jeśli tak to nie wiem czy z tym da się coś zrobić, bo mechanizm ma w sobie pewną siłę i pewnie może lekko lusterko "przestawić" sam z siebie podczas zmiany pomiędzy jednym z dwóch ustawień. O ile o to pytasz. U mnie w aucie 3 letnim nie zwracam na to uwagi, może jest tam mniej smaru i większe tarcie mechanizmu zmniejsza różnicę "skoku".

Pozdrawiam

Offline weteran

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1990 dnia: 12 Stycznia 2016, 11:43:19 »
Zawsze wracało na miejsce.
Problem pojawił się parę dni temu, jak były kilkunastostopniowe mrozy.

Offline a.bernad

• Początkujący
« Odpowiedź #1991 dnia: 14 Stycznia 2016, 19:26:58 »
W moim Aurisie mam wersję oprogramowania T&G 4.5.0WH (z taką odebrałem auto z salonu) na stronie Toyoty jest dostępna 4.5.0H czym one mogą się różnić i która jest nowsza?

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1992 dnia: 14 Stycznia 2016, 23:20:40 »
Tak sobie szperam po stronach z częściami do Toyoty i zauważyłem, że jedną z opcji do wyboru przy konfiguracji swojego auta (jeśli nie wpisze się VIN) jest tzw. grade type (do wyboru jest D i N) i odpowiada on oznaczeniu w silniku np. ZRE185L-DHFDPW lub ZRE185L-DHFNPW. Z ciekawości...ktoś wie za co odpowiada ta literka?
Poniżej przykład na jednym z portali:
http://www.toyodiy.com/parts/q_E_2013_TOYOTA_AURIS+%28HYBRID%29_ZRE185.html
Z tego co czytałem na ruskich stronach wynika, że D to wersja standardowa, a N lepsiejsza. Np Terra vs Sol.

Offline Hans72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1993 dnia: 20 Stycznia 2016, 10:12:44 »
Jako że na wiosnę będę się rozglądał za Aurisem (tylko benzyna) wyczytałem w jakichś testach że silniki 1,33 gubią kompresję, czy to prawda ?

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1994 dnia: 20 Stycznia 2016, 10:26:16 »
Jako że na wiosnę będę się rozglądał za Aurisem (tylko benzyna) wyczytałem w jakichś testach że silniki 1,33 gubią kompresję, czy to prawda ?
Był taki problem kilka lat temu, zwłaszcza po zastosowaniu złego oleju, ale podobno poprawili. Jeśli kupujesz używanego, to warto więcej poczytać o tym problemie, m.in. tu na forum.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl