Ciekaw jestem skąd producenci wzięli nazwę modelu AURIS,co niby ma znaczyć złota.Ile razy wpiszę w słownik Auris wychodzi UCHO.Czyżbym jeździł Toyotą UCHO?
Wiemy jak tlumaczy lecz jest to ostre naciaganie w koncu auris to ucho po lacinie.
Cytat: tomery w 09 Stycznia 2016, 10:41:54 Cytat: bazi w 07 Stycznia 2016, 22:27:50Ja tam zawsze w corollce odpinam klemy. Nic sie przez to nie dzieje. W Aurisie się dzieje Przynajmniej w moim się działo jak wymieniałem akumulator (jesień 2014). Zresetowały się ustawienia kompa (przepustnicy ?) i obroty zaczęły głupieć. Spadały nawet do 400 rpm i silnik "nieprzyjemnie" wtedy szarpał. Aż żal było tego słuchać. Jak sobie przypomniałem że tak może być, to "lansowałem" się po mieście z 10 km aż się od nowa wszystkiego "nauczył". I dlatego chciałem teraz uniknąć odpinania klemy podczas ładowania. Nie powinno się w Aurisie tak dziać. Pytałem w ASO i mówili że śmiało można odłączać akumulator. Jak wymieniałem to odłączyłem i nic się złego nie stało. Tylko ustawić zegarek i date trzeba.
Cytat: bazi w 07 Stycznia 2016, 22:27:50Ja tam zawsze w corollce odpinam klemy. Nic sie przez to nie dzieje. W Aurisie się dzieje Przynajmniej w moim się działo jak wymieniałem akumulator (jesień 2014). Zresetowały się ustawienia kompa (przepustnicy ?) i obroty zaczęły głupieć. Spadały nawet do 400 rpm i silnik "nieprzyjemnie" wtedy szarpał. Aż żal było tego słuchać. Jak sobie przypomniałem że tak może być, to "lansowałem" się po mieście z 10 km aż się od nowa wszystkiego "nauczył". I dlatego chciałem teraz uniknąć odpinania klemy podczas ładowania.
Ja tam zawsze w corollce odpinam klemy. Nic sie przez to nie dzieje.
Witam wszystkich.Moje pytanko:Lusterko wewnętrzne - przy łamaniu i powrocie nie wraca do punktu wyjścia, ewidentnie przestawia się na "zawiasie kulowym" . Czy jest jakaś możliwość regulacji, dociągnięcia ? Dodam, że autko na gwarancji jeszcze.
Tak sobie szperam po stronach z częściami do Toyoty i zauważyłem, że jedną z opcji do wyboru przy konfiguracji swojego auta (jeśli nie wpisze się VIN) jest tzw. grade type (do wyboru jest D i N) i odpowiada on oznaczeniu w silniku np. ZRE185L-DHFDPW lub ZRE185L-DHFNPW. Z ciekawości...ktoś wie za co odpowiada ta literka?Poniżej przykład na jednym z portali:http://www.toyodiy.com/parts/q_E_2013_TOYOTA_AURIS+%28HYBRID%29_ZRE185.html
Jako że na wiosnę będę się rozglądał za Aurisem (tylko benzyna) wyczytałem w jakichś testach że silniki 1,33 gubią kompresję, czy to prawda ?