Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596933 razy)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5670 dnia: 16 Stycznia 2021, 22:12:07 »
Zawsze włączone mijania. Ma znaczenie, czy na stałe, czy przez czujnik? Bo na stałe nie próbowałem. Jeżdżę tylko na czujniku. Choć myślę, że moze powinienem spróbować włączyć światła mijania "na stałe" ? Bo w Toyocie wiele rzeczy mnie zaskakuje ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2021, 22:36:56 wysłana przez Rauxel »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5671 dnia: 16 Stycznia 2021, 22:30:36 »
dlaczego kupują to staroświecką toyotę

Bo jest wierna i niezawodna. I nie jest staroświecka, to trochę ekskluzywna marka. Ja jestem dumny, że jeżdżę Toyotą  :beer:

W fordzie kiedyś zamarzł mi zamek i przy próbie otwarcia klapki, "ukręcił" mi się kluczyk.

To teraz już wiem, dlaczego w wielu autach dziura na kluczyk jest jakaś taka powiększona, rozwiercona. Używa się bezmyślnie za dużej siły. Przecież można użyć jakiegoś preparatu, albo ogrzać zamek i otwierać delikatnie, a nie na siłę  :thumbdown:
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2021, 22:32:11 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5672 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:18:00 »
Zawsze włączone mijania. Ma znaczenie, czy na stałe, czy przez czujnik? Bo na stałe nie próbowałem. Jeżdżę tylko na czujniku. Choć myślę, że moze powinienem spróbować włączyć światła mijania "na stałe" ? Bo w Toyocie wiele rzeczy mnie zaskakuje ;)

Spryskiwacz reflektorów zadziała tylko i wyłącznie gdy fizycznie świecą reflektory - tj. światła mijania lub drogowe. W pozycji auto, w dzień świecą tylko ledy świateł dziennych i wtedy spryskiwacz nie zadziała.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5673 dnia: 17 Stycznia 2021, 13:14:00 »

Spryskiwacz reflektorów zadziała tylko i wyłącznie gdy fizycznie świecą reflektory - tj. światła mijania lub drogowe. W pozycji auto, w dzień świecą tylko ledy świateł dziennych i wtedy spryskiwacz nie zadziała.

Dokładnie tak, sprykiwacz lamp działa tylko jak one świecą. I spryskiwanie uruchamia się co 4 lub co 5 spryśnięć szyby, nie za każdym razem :) Widać to jadąc w nocy bo wtedy przez moment mamy słabiej oświetloną drogę

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5674 dnia: 17 Stycznia 2021, 14:06:33 »
Panowie, wiem, że spryska mi szybę tylko wtedy, jak włączone są mijania - nie wiem jednak, czy ma znaczenie, którą "drogą" je włączyłem: czy jeśli mam je na "auto" i jest ciemno, czy muszę ręcznie przestawić przełącznik na światła mijania ? Bo mimo, że mam przełącznik na "auto" i stoję w garażu, gdzie jest ciemno i światła mijania są aktywne, ani przytrzymanie manetki ani pięciokrotne jej pociągnięcie nie aktywuje sprysków.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5675 dnia: 17 Stycznia 2021, 14:08:11 »
Panowie, wiem, że spryska mi szybę tylko wtedy, jak włączone są mijania - nie wiem jednak, czy ma znaczenie, którą "drogą" je włączyłem: czy jeśli mam je na "auto" i jest ciemno, czy muszę ręcznie przestawić przełącznik na światła mijania ? Bo mimo, że mam przełącznik na "auto" i stoję w garażu, gdzie jest ciemno i światła mijania są aktywne, ani przytrzymanie manetki ani pięciokrotne jej pociągnięcie nie aktywuje sprysków.

Mi w trybie "auto" kiedy światła są uruchomione (stojąc np. w garażu) - działają spryskiwacze. W takim razie coś jest nie tak u Ciebie z elektryką :/

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5676 dnia: 17 Stycznia 2021, 14:28:39 »
Dlatego spytałem, czy możliwe jest wyłączenie spryskiwaczy przez interfejs OBD - mój Auris był poprzednio w rękach człowieka, który pracował w ASO Toyoty i sobie trochę rzeczy pozmieniał, na przykład auto nie pika jak są pasy nie zapięte albo wrzucony jest bieg wsteczny.

W grupie VW przez OBD można na przykład wyłączyć spryskiwacze na lampy. Nic, jak pojadę do ASO na przegląd olejowy to się ich spytam, czy mogą to sprawdzić. Choć jakoś mi nie żal, bo nigdy nie lubiłem tych spryskiwaczy na lampy - chcesz szybę umyć tylko a tu cały zderzak ochlapany. :P

Offline Tomek66

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5677 dnia: 17 Stycznia 2021, 14:57:04 »
Dzień dobry.
Od 6m-cy posiadam Auris 1.33VVT-i Active  z 2014r. Autko jest polisingowe, przebieg 156 000km.Do stycznia 2020 auto było serwisowane w ASO ,jednak od początku był wlewany olej 10W40.
Nadchodzi wymiana oleju. Czy przy takim przebiegu bezpiecznie będzie wlać olej 5W40 ? Czy pozostać przy 10W40?

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5678 dnia: 17 Stycznia 2021, 15:15:30 »
Dlatego spytałem, czy możliwe jest wyłączenie spryskiwaczy przez interfejs OBD - mój Auris był poprzednio w rękach człowieka, który pracował w ASO Toyoty i sobie trochę rzeczy pozmieniał, na przykład auto nie pika jak są pasy nie zapięte albo wrzucony jest bieg wsteczny.

W grupie VW przez OBD można na przykład wyłączyć spryskiwacze na lampy. Nic, jak pojadę do ASO na przegląd olejowy to się ich spytam, czy mogą to sprawdzić. Choć jakoś mi nie żal, bo nigdy nie lubiłem tych spryskiwaczy na lampy - chcesz szybę umyć tylko a tu cały zderzak ochlapany. :P

Ludzie sobie dokładają instalacje czasem (xenon + zderzak + manetka + spryskiwacze) i nie kojarzę aby w Toyotach była potrzeba aby to kodować/ustawiać przez komputer, więc wydaje mi się że to jakaś usterka - ale niech sprawdzą w aso :)  Te rzeczy o których mówisz (pikanie) można wyłączyć kilkoma aplikacjami na androida/ios bez problemu posiadając moduł OBD na bluetooth. Sam sobie takie coś wyłączałem w Dr Prius (potrafi to też Carista), jednak niema tam żadnych opcji nt. spryskiwaczy. Być może w oficjalnej aplikacji Techstream coś jest - jednak nie miałem do niej jeszcze dostępu :/

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5679 dnia: 17 Stycznia 2021, 15:57:45 »
Dzień dobry.
Od 6m-cy posiadam Auris 1.33VVT-i Active  z 2014r. Autko jest polisingowe, przebieg 156 000km.Do stycznia 2020 auto było serwisowane w ASO ,jednak od początku był wlewany olej 10W40.
Nadchodzi wymiana oleju. Czy przy takim przebiegu bezpiecznie będzie wlać olej 5W40 ? Czy pozostać przy 10W40?
Z tego co wyczytałem na tym forum to do tego silnika tylko i wyłącznie olej 0w20 bo inacy są problemy

Offline Tomek66

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5680 dnia: 17 Stycznia 2021, 16:26:55 »
Przed zakupem auta czytałem o tym oleju 0w20 , ale problem był chyba w Auris 1-szej gen. Mój jest II -giej gen. Widzę że olej 0W20 jest syntetyczny.
Chodzi mnie o to czy przy przejściu z pólsyntetyka [lanego od początku] na olej syntetyczny [nawet bym wolał ten oW20] nie będzie jakichś wycieków, czy innych ,,niespodzianek'' przy przebiegu 156 000km.
Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o auta. Jest to moje czwarte auto i tak suchego z zewnątrz silnika jak w Auris,  jeszcze nie widziałem.
Poprzednio miałem Astra II i przy ok. 120tyś,km gość wymieniający oleje zmienił mi syntetyk na półsyntetyk. Auto oleju chyba ?nie brało [robię ok.6tyś.km rocznie] , jednak silnik był caly czas jakby wilgotny , co żle wyglądało.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5681 dnia: 17 Stycznia 2021, 16:53:54 »
Spokojnie zalewaj 0w20.
Nic się nie pogorszy.
Jeśli 10w40 nie narobił bałaganu to będzie ok.
Jak narobił to i tak nic to nie zmieni.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5682 dnia: 17 Stycznia 2021, 17:06:07 »
Spokojnie zalewaj 0w20.
Nic się nie pogorszy.

Przebieg 156 tyś dla silnika 1.3 to już dużo.
Zastanowił bym się czy nie zmienić na 5W30 a jak będzie OK to przy kolejnej wymianie na 0W20. :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Tomek66

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5683 dnia: 17 Stycznia 2021, 17:39:11 »
Spokojnie zalewaj 0w20.
Nic się nie pogorszy.

Przebieg 156 tyś dla silnika 1.3 to już dużo.
Zastanowił bym się czy nie zmienić na 5W30 a jak będzie OK to przy kolejnej wymianie na 0W20. :o

Panowie   mechu i bardos.1979  bardzo dziękuję za pomoc.
Domyślam się że ten 5W30 jest nieco gęstszy od 0W20 ? Chodzi o taki? -   https://allegro.pl/oferta/oryginalny-toyota-5w30-5l-fuel-economy-tgmo-7006121156
Więc decyzja raczej zapadła.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5684 dnia: 17 Stycznia 2021, 18:16:31 »
Nie gęstszy tylko bardziej lepki.
Wraz ze wzrostem lepkości spada cyrkulacja i chłodzenie.
Ten silnik ma pracowac na 0w20.
Większą lepkość to potencjalne problemy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl