Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595598 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5790 dnia: 25 Lutego 2021, 20:06:29 »
Po gwarancji też wykreślają

No, pisałem wyżej, że u mnie nic nie wykreślili. Jest w książce pełny przegląd, a była tylko wymiana oleju. A może się zagapili i nie wykreślili?

Kolejna sprawa po co jechać do ASO? Skoro wszystko wykreślają

Na moim przykładzie widać, że nie wykreślają. A ASO to zawsze ASO, mam jakieś wewnętrzne przekonanie i zaufanie, że ASO jest lepsze niż nieautoryzowany serwis, oczywiście niekoniecznie w praktyce, ale na papierze też, w książce serwisowej, stempel ASO Toyota ;)

A czy robicie wszystko z książką typu płyn chłodniczy te jakieś podzespoły inwentera czy czego tam i płyn hamulcowy?

Ja będę gromadził punkty w Toyota More dające zniżkę w serwisie i będę nadal odwiedzał ASO, ale nie na pełne przeglądy, tylko będę zlecał konkretne roboty np. płyn hamulcowy, chłodniczy, klocki ham. itp. /mimo że potrafię to wszystko sobie sam świetnie zrobić, wymienić, robiłem to dziesiątki razy/ i będę prosił o wpisy tych robót w książeczce ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 20:08:32 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5791 dnia: 25 Lutego 2021, 20:37:40 »
Przy sprzedaży rozumiem liczysz na wielki procent. Tyle że u mnie ASO nawet wpisywało że mam własny olej bo mam pewne źródło a olej Toyoty to zwykły tyle że z logiem Toyoty. Informacje mam z pierwszej ręki i nie zawsze beczka spełnia kryteria. Więc wolałem brać od człowieka zaufanego nie ASO które kombinuje jak się tylko da.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5792 dnia: 25 Lutego 2021, 21:26:34 »
A czy robicie wszystko z książką typu płyn chłodniczy te jakieś podzespoły inwentera czy czego tam i płyn hamulcowy?

To zależy, należy ocenić czy dany interwał nie jest przesadą, wpływ własnych warunków też się liczy. Czasem w konkretnym przypadku lepiej coś wcześniej ogarnąć. Jak wiadomo ten sam płyn pink u nas ma inne  interwały niż w USA, OK inne klimaty, ale aż o prawię połowę mniej. Płyn hamulcowy, to przeważnie jeśli nie z ASO ma napisane na ile jest. Ja za jakiś czas zmienię na ATE Typ 200 DOT 4, czemu bo jest sprawdzony, ma temp wysoką i jak pisze na 3 lata. Potwierdzę to jeszcze, ale rysuje mi się prawda oleju na 10kkm, bez względu czy HC, GTL, z PAO udziałem.

A może się zagapili i nie wykreślili?
Pewnie to tak samo jak to co tu a tam wlewają 0W20/5W30, taka wolna amerykanka firm których centrala właścicielem nie jest. Bo jak wiecie, ASO i centrala to tylko współpraca i tak naprawdę jedni na drugich wpływu nie mają. Tak jest u nas i w DE też.

mam jakieś wewnętrzne przekonanie i zaufanie, że ASO jest lepsze niż nieautoryzowany serwis

Też tak myślę/łem i pewnie tak jest w wielu przypadkach, ale samo sprawdzenie to super weryfikuje. Wystarczy zdjąć krawat, sprawdzić co nie co i może dane ASO inaczej będzie traktować klienta. Metody są wszędzie podobne, uważają że klient nic nie wie i można wiele robić/ nie robić i mówić bajeczki. Przecie klient w poczekalni, a ja w zwykłym warsztacie jestem przy aucie i widzę co i jak robią. Czemu właściciel to jedno, a pracownik to drugie, choć rozczarowań nie jest dużo.

Nie wiem, ale przegląd olejowy ma swoje miejsce w knidze, w tym samym miejscu będą pisać też klocki i inne ? No chyba że razem z olejem coś zawsze, to tak.

Więc wolałem brać od człowieka zaufanego nie ASO które kombinuje jak się tylko da.

Świadomy tak robi, nie świadomy polega biernie na ASO, trzeba pamiętać że ASO to firma nastawiona na zysk nie mały. Ze skalą jest różnie, w jednym miejscu mogą z tym przesadzać, a w innym OK. 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5793 dnia: 25 Lutego 2021, 22:14:21 »
Wedle mnie ASO to banda ludzi którzy polegają na książce i schemacie. Trzy razy oddawałem na zbierz ość i geometrię. Trzy różne miejsca. Jeździli i pytali o zgodę co kwadrans bo ściąga na jedną stronę i kierownica nie jest w osi. Kasowali, mówili że wieje z zachodu, wschodu i to jest przyczyną. A no i oczywiście pochylenie drogi by woda na Niej nie stała. Raz nie wzięli pieniędzy bo już widzieli że to nie ma sensu i się nie nabiorę. Z głupia ostatnio coś mi piszczało w kole, przy okazji zrobili zbierznosc i geometrię za całe 80zl w przy drogowym warsztacie A nie za prawie 300zł. I nagle się dało. A nie wiatry, pochyłości, wszystko w normie i bak paliwa w pakiecie plus tysiąc mniej w portfelu. Wale te ich gwarancję i po 3latach zrezygnowałem z ich usług. Za ich przeglądy i naprawy zapłacę po kilku latach więcej aniżeli by się coś zepsuło i miałbym cokolwiek naprawić na własną rękę. Straciłem totalnie zaufanie do ludzi którzy niby są autoryzowani a nie potrafią nawet opony w dobrą stronę. Jedyne czego nie można im zarzucić to naprawy z czyjegoś OC bądź mojego AC. Wymienia wszystko co się da i auto zastępcze na miesiąc. Jedziesz ze zderzakiem a w pakiecie wymienia drzwi i lusterka. Czysto w środku, ramki na tablice nowe i tak dalej. Naprawa u mechanika dwa tysiące po oględzinach plus materiał a w ASO prawie 20 wyszło na fakturze. Tylko z tym się do nich udaje.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 22:16:05 wysłana przez Stivo »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5794 dnia: 25 Lutego 2021, 22:30:35 »
trzeba pamiętać że ASO to firma nastawiona na zysk nie mały

Skurcze, z tym to prawda. Dziś chciałem też u nich kupić filtr powietrza. Cena 103 zł, zrezygnowałem od razu :(

Świadomy tak robi, nie świadomy polega biernie na ASO

Łatwo ci tak pisać. Ja np. do dziś nie mam źródła, gdzie mógłbym kupić oryginalny, dobry olej, żeby nie trafić na podróbkę. Nie mam też pewnego, zaufanego warsztatu, gdzie mógłbym zlecać roboty przy moim aucie, dlatego z konieczności wpadam do ASO.

Wedle mnie ASO to banda ludzi którzy polegają na książce i schemacie.

Przecież nie wszystkie takie są. W ASO Lublin na razie nie zanotowałem wpadki, dlatego jeżdżę tam.

Offline anoda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5795 dnia: 25 Lutego 2021, 22:43:38 »
No fakt 100 za filtr powietrza to dużo. Kupiłem dziś Filtrona bo Manna nie mieli na stanie, jutro będę zakładał zobaczymy jak pójdzie. Filtr wygląda porządnie, brzegi wykończone dość miękką gumą. Do ASO też jeżdżę tylko na wymianę oleju i filtra oleju.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5796 dnia: 25 Lutego 2021, 23:07:11 »
Daj znać, jak ci wejdzie ten filtron, to może i ja się zdecyduję na niego, bo mam sklep z filtronami w okolicy. Oj nie, pomyłka, sprawdziłem w google, to nie ten typ filtra dla mnie, za dużo tu plastiku, dziwadło to jakieś. Wolę zdecydowanie filtry typu jak Purflux A1262 i podobne, budowa, jak oryginały Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 23:15:26 wysłana przez fynooh »

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5797 dnia: 26 Lutego 2021, 07:25:10 »
Szybkie pytanie odnośnie baterii trakcyjnej w HSD. Też u Was się rozładowuje max do dwóch kresek i załącza ICE a ładuje do max jednej pustej kreski ?

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5798 dnia: 26 Lutego 2021, 07:39:43 »
Nie wydaje mi się, żebym widział kiedykolwiek mniej niż 2 kreski...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5799 dnia: 26 Lutego 2021, 10:20:39 »
Szybkie pytanie odnośnie baterii trakcyjnej w HSD. Też u Was się rozładowuje max do dwóch kresek i załącza ICE a ładuje do max jednej pustej kreski ?
Wymuszone doładowanie zaczyna się przy spadku do 2/8 i kończy na 3/8.  W zimie może trwać dłużej, dopóki silnik nie osiągnie odpowiedniej temperatury ale z pewnością nie do 7/8

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5800 dnia: 26 Lutego 2021, 18:35:07 »
Łatwo ci tak pisać. Ja np. do dziś nie mam źródła, gdzie mógłbym kupić oryginalny, dobry olej, żeby nie trafić na podróbkę. Nie mam też pewnego, zaufanego warsztatu, gdzie mógłbym zlecać roboty przy moim aucie, dlatego z konieczności wpadam do ASO.

Minęły już te czasy, gdzie podrabiali na potęgę, teraz mniej to się opłaca, przepisy się pozmieniały i takie tam. Zobacz kiedyś mnóstwo reklam Mobil/Castrol, teraz Mobil się nie reklamuje tak nachalnie, a kiedyś te z reklam wiodły prym w podróbkach. Wystarczy duży sklep, polecany znany i wszystko, sprawdź lejolej.pl. Obecnie ten proceder lewego oleju przeszedł do ruskich i w tamtych rejonach jest nadal taka wolna amerykanka, jak kiedyś u nas. Weszliśmy wtedy do UE, nie było prawa i poszła ekspansja z EU firm producentów. To był dobry czas na takie kombinacje, obecnie już nasz kraj nie stanowi tak dowolnego rynku, popatrz za jakiś czas wejdzie kaucja na oleje, dzieje się co.  Nie masz już gwarancji, to nic, wybierz olej zgodnie z manualem (normy) , kup w dużym sklepie i będzie dobrze. Osobiście nie uśmiecha mi się płacić za TGMO po 300pln, tak naprawdę nie widziałem jak ten olej wygląda po czasie w analizie. Może ktoś się skusi, to 119pln i będzie wiadomo. Bo bezstronnie, jeśli nasz olej za 70pln wystarcza do 10kkm, jak i może 5W30 TGMO, to ja odpadam od oleju z ASO robionego gdzieś w UE. No i 5W30 TGMO nie jest GTL, dlatego idę dalej w Shell.

Jeśli już chcesz miejsca super pewne mieć do zakupu oleju, to najlepiej dystrybutor/przedstawiciel marki w Polsce, np. Shell jest na aledrogo i super reaguje na klienta, a Specola najlepiej w lejolej.pl, bo w Autopart ceny o 1/3 wyżej i gdzie indziej nie ma.

Pisałem, warsztat mam, ale jestem przy robocie, właścicieli znam coś tam, ale pracownicy to już co innego. Taki układ z ograniczonym zaufaniem, właściciele wiedzą co i jak, ale robotę robi pracownik, właściciel coś tam zerka, a ja częściej zerkam i OK.

Wedle mnie ASO to banda ludzi którzy polegają na książce i schemacie

To zależy, czasem ich książki czy schematy są OK, ale to zależy w której marce, są przykłady przesady i durnoty. Tak się dzieje, jak problem jest większy, bardziej skomplikowany niż tylko wyjmij/wsadź. Tu mogą odgrywać rolę dwie sprawy, problemy jednostki, która jest jaka jest i ma swoje bolączki, które ASO skrupulatnie i zmęczeniowo oddalają od siebie. Procedury mają być durnie proste i są, ale nie przewidują trudniejszych problemów/rozwiązań. Też może odgrywać rolę wyszkolenie załogi, oraz jakość wyszkolenia i przygotowanie na trudne tematy, a nie same odkręć/przykręć. Istotny jest też człowiek, ma pojęcie poza procedury, czy jednak nic nie wymyśli poza procedurę, taka mechanika w głowie i w powołaniu.   

Gdyby była pewność, że wszystko z listy sprawdzą, to latał bym po zakupie i może dalej po 3-5 latach, ale pewność prysnęła jak bańka mydlana. 

Dziś chciałem też u nich kupić filtr powietrza. Cena 103 zł, zrezygnowałem od razu :(

Mój przykład, pompa wody w ASO bodaj 530pln, kupiłem taką jak ori Aisin za 230pln i na niej jest widoczna operacja usuwania napisu Toyota. Czyli kupiłem taką samą pompę o 300pln taniej, super promocja. Wątpię aby pompa była wycofana w czasie produkcji bo czegoś nie spełnia dla ASO czy Toyoty, raczej to taka cofka produkcji z jednoczesną zmianą przeznaczenia na rynek wtórny. Czasem tak w firmach się dzieje, że ktoś się wycofa, albo za dużo zrobili i przerabia się jak najtańszym kosztem dla innego odbiorcy, czy inny kraj. W tym przypadku zmienili pudełko i czymś tam wydłutowali nie cały napis Toyota. Pompa działa luks.

W ASO Lublin na razie nie zanotowałem wpadki
Weryfikacja listy była ?

« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 18:46:36 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5801 dnia: 26 Lutego 2021, 18:40:13 »
Po prostu włączcie sobie ludzie filmiki na yt czym się dany olej różni pro vs china i już wiecie. Po napisie to poznacie, konsystencji, kolorze. Zakrętce. A w oleju najważniejsza jest specyfikacja a nie toyota czy nie toyota

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5802 dnia: 26 Lutego 2021, 22:00:16 »
Wymuszone doładowanie zaczyna się przy spadku do 2/8 i kończy na 3/8.  W zimie może trwać dłużej, dopóki silnik nie osiągnie odpowiedniej temperatury ale z pewnością nie do 7/8
Mam czasami tak że wymuszone ładowanie zaczyna się jak są 2 kreski, i również kończy się na 2 kreskach, najczęściej na 3, a czasem 4. Oczywiście mówię o doładowaniu, nie o rozgrzewaniu.  Czy ktoś tak ma, czy może u mnie jest coś nie tak?
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 22:24:05 wysłana przez mbauris »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5803 dnia: 27 Lutego 2021, 14:14:35 »
Hybrydy żyją własnym życiem. Czasami w lecie na postoju w korku po prostu się załączy gdzie aku do połowy pełny. Nie wiadomo po co i wolę się nie interesować bo szkoda sobie głowy zawracać rzeczami na które wpływu nie mamy.

Offline Tomaszek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5804 dnia: 01 Marca 2021, 19:42:43 »
Toyota Auris 2017 demontaż radaru na szybie-jak się to robi, żeby nic nie połamać?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl