Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596643 razy)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6930 dnia: 05 Stycznia 2022, 19:48:39 »
Może metoda prób i błędów. Odłącz i podłącz i zobaczysz co tracisz.Inaczej się nie dowiesz.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6931 dnia: 05 Stycznia 2022, 21:17:37 »
Pan doradca napisał formułkę typu dupochron. Trzeba było zapytać jak postępują z autami do sprzedania, po dostawie do nich, czy jak sprzedają auta w promo stary rocznik, jak auta stały sobie po rok czasu może. To są informacje od kuchni, to co napisał to niczym info z manuala. Jak sami postępują to nie wszyscy zdradzą. Jak pisałem, mi początkowo przez tel. powiedzieli nie wiemy, a na koniec rozmowy no przecież my sami tak robimy, właśnie z autami nowymi.

Tylko zegarek, a co z radiem, stacjami, jakimś kodem, km z A, B. Puki sam nie przetestujesz to bankowo wszystkiego się nie dowiesz. Doradcy wiedzą więcej o nowych w salonie, niż o przypadkach na warsztacie.

Przykład, w VW choineczka się zapalała, od ESP po ABS i elektrycznym układzie kierowniczym. Wymagało to przejazdu i kalibracji, no i mało kto o tym pisał. Ani się nie rozpisał, jechać tylko na wprost, skręcić max L i max P, takie są ludzie, jak wiedzą to kto by o tym się rozpisał. 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6932 dnia: 05 Stycznia 2022, 21:27:29 »
Nie jestem doradcą, tylko uważam że jak rozładował by mi się aku na parkingu pod domem to bym go wyją i naładował.Innej opcji nie ma chyba że boster.A teoryzowanie co się stanie to głupota.Jak się rozładuje to nie patrzysz czy stracisz jakieś dane i ustawienia tylko ładujesz.Takie jest moje zdanie

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6933 dnia: 05 Stycznia 2022, 21:38:35 »
Sytuacje wyjątkowe, nijak się mają do profilaktyki i zapobiegania. Jak dbasz tak masz, kto zapobiega i kontroluje cokolwiek, nie ma takich sytuacji.
Ktoś tu już pisał, jeden co 6mc chodzi do dentysty, a inny jak już do wyrwania. Czy to można na równi zestawić ?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6934 dnia: 05 Stycznia 2022, 21:50:47 »
Pan doradca napisał formułkę typu dupochron.

Oj, Rademenes, ja w swoim 100 letnim życiu nigdy nie spotkałem się z sytuacją, żeby jakiś pan doradca mówił źle. Ty się bój, bo jak odłączę klemy i okaże się, że pan doradca miał rację, to ty wtedy okażesz się złym doradcą. Dlaczego to ludzie muszą wszystko naokoło tak okrutnie negować? :(
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6935 dnia: 05 Stycznia 2022, 22:24:40 »
Ja niczego nie neguję, spotkałem się, że pan doradca jawnie kłamał, biorąc mnie za jakiegoś krawaciarza. Większościowa tendencja jest taka jak opisuję, bo choćby kto wie więcej mechanik, czy pan za biurkiem. Tak nikt gdzieś indziej nie opisuje wszystkiego. To są głębsze pytania niż info w manualu i wobec tego zwrotne info jest różne. W podobnym tonie, mogę wam napisać, zestawianie wyjątków z wielością przypadków gdzie wszystko OK, jest bzdurą wobec tego, że w większości przyczyną są błędy człowieka ! Mamy się bać wszystkiego. Z jednej strony ktoś pisze są miliony przykładów i OK, a z drugiej jest kilka złych na miliony i już nie ?

Oczywiście gdybym miał HB, czy nowsze auta, to bym bardziej szperał. Jednak mając i już stosując automat, będzie mi łatwiej, choćby w oparciu o swoją fizyczną bazę wiedzy, a nie internet. Tendencje są znane, kto pisze jak było wszystko OK, piszą praktycznie tylko ci, którym coś nie wyszło.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6936 dnia: 05 Stycznia 2022, 22:50:57 »
bo choćby kto wie więcej mechanik, czy pan za biurkiem.

Mechanik to praktyk, a pan doradca teoretyk i oni razem współpracują. Panowie doradcy nie siedzą za biurkiem cały czas. Łatwo się domyślić, że sprawa aku to nie jest nic zaawansowanego, żeby pan doradca miał nie wiedzieć. Co najwyżej poradziłby się kogoś, zamiast udzielać błędnej albo wymijającej odpowiedzi. Każdy pan w ASO chce być fachowcem, a nie ignorantem, bo zaraz polecą opinie. Nikt nie lubi i nie chce być laikiem, dlatego tak życiowo uważam, że pan doradca dobrze doradził, tym bardziej, że mam to na piśmie. Sprawdzę to w swoim czasie.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2022, 22:59:05 wysłana przez fynooh »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6937 dnia: 05 Stycznia 2022, 23:27:40 »
Zapominasz o różnicy tego co kto widzi, czy oni tam sobie wszystko opowiadają ? Kto odbierze tel. też nie jest bez znaczenia, jeden coś wie inny innych się pyta i boi pobrudzić. Fachowo to tam doradca skubie, a mechanik zakłada jeszcze dobrze. Z tym każdy przesadzasz, ja nie piszę wszyscy. Jak w życiu, jeden wsiada i jedzie, tak inny wie czym jedzie, myślisz że u doradców jest zawsze jednakowo i nie ma tam krawaciarzy ?

Ja do ASO nie latam, ale byłem kilka razy i rozczarowałem się raz na maksa, oszukiwać się nie dam. Mechanik nie zrobił, doradca skasował i oszukał perfidnie, a do tego przez dwa tyg. zamawiali i w końcu wsadzili mi nie te świece. Po jednym oszukanym dużym przeglądzie, musiałem 2 x jechać  na reklamację, za paliwo mi nie zwrócili, a jedynie wykonali to za co skasowali. Kto nie weryfikuje, tak naprawdę nie wie wszystkiego. Ja mam złe doświadczenia, ale w oparciu o po weryfikację. W oparciu o poczekalnię, wiarę i laurkę zawsze jest OK.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6938 dnia: 06 Stycznia 2022, 00:00:07 »
Zapominasz o różnicy tego co kto widzi
A Ty zapominasz o tym, ze On ma hybrydę i w odróżnieniu od Twojego (mojego zresztą też) auta, mały akumulator ma zupełnie inne zastosowanie i o ile Ty stracisz np. ustawienia automatyki szyb, po jakimś czasie ustawienia radia itp. to w hybrydzie to nie jest zasilane z tego małego aku.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6939 dnia: 06 Stycznia 2022, 00:17:50 »
To tym bardziej nie ma się co bać małego podładować w HB, skoro on jest od zapalniczek. :-) Tu temat jest ładowanie aku bez wypinania automatem i obawy oparte o pojedyncze jakieś chyba złe przykłady. A tak zapytam, jaki problem macie wyjąć aku na podtrzymaniu. Mi tak ostatnio podmieniali aku w drugim aucie, mały żelek jak z UPS i wsio.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6940 dnia: 06 Stycznia 2022, 19:33:30 »
Cześć. Gdzieś to już było pisane tu, w dziale Aurisa, ale nie mogę znaleźć, a to dotyczy Corolli Hybrid 1,8. Napiszcie mi panowie, ile maksymalnie ładują się wam baterie trakcyjne w hybrydach w czasie jazdy. U mnie bateria potrafi naładować się na max. bez jednej kreski. U was też tak jest?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6941 dnia: 07 Stycznia 2022, 17:50:57 »
Mam pytanie, czy Wy też macie czarne tło naszego forum. Ja tak mam od kilku dni. Jeżeli to efekt zielonego  ładu, to ja stanowczo protestuje. Już wolę smog i białe tło. Chyba że to można jakoś zmienić?

Offline robak26

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2
« Odpowiedź #6942 dnia: 07 Stycznia 2022, 18:12:38 »
Witam.
Posiadam Aurisa 2009r. kupiłem okazyjnie zwykłe radio fabryczne z 2012r. polift.
Co muszę dokupić aby obsługiwało gniazdo USB?
Domyślam się , że nie ma bezpośredniego wyprowadzenia z radia do gniazda.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6943 dnia: 07 Stycznia 2022, 21:27:33 »
czy Wy też macie czarne tło naszego forum.

Znowu coś mieszali tutaj i jest czarno. <zalamka> Ale jest na to rada, ( profil - modyfikuj profil tu wybierasz opcje wyglądu i dalej na górze zmieniasz na Obecny styl:SMF Default Theme - Curve). Takich co zmienili było niedawno 76 osób. :-P

Ale ja mam jeszcze lepiej po tej "aktualizacji", kasper mi wiecznie zgłasza coś takiego.  :embarassed:

Ta strona jest niebezpieczna. <zolta>

Dostęp do niezaufanej strony internetowej został zablokowany. :czerwona:

Nieprawidłowa nazwa certyfikatu. Nazwa nie znajduje się na liście dozwolonych lub została jawnie wykluczona. <regulamin>

Do władz o tym nie piszę, bo oni nie odpowiadają. <narka>

Do tego emotiki niektóre wyglądają jak spsuta ikona fotki, tak samo nad avatarem jest, tak jak było tak jest, tylko teraz mniej niby bezpiecznie. :|
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2022, 21:32:37 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6944 dnia: 08 Stycznia 2022, 20:49:58 »
Panowie, dlaczego na allegro i na otomoto też, powystawiane jest tak mnóstwo prawie nowych Corolli, tak jakby ktoś kupił, przejechał 8 lub niewiele więcej kilometrów i sprzedawał. O co tu chodzi? Czyżby w ciągu kilku dni przekonał się, że to lipa auto i pozbywał się go? To ja mam też pozbyć się swojej 3 miesięcznej Corolli?
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2022, 20:52:21 wysłana przez fynooh »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl