Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596641 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7035 dnia: 16 Lutego 2022, 21:07:00 »
Odniosłem się do silnika benzyna+manual, a nie wszelkiej maści przekładni planetarnych czy bezstopniowych. Takowy ma @Rademenes i o jego silnik chodzi.

Dokładnie.

Ale tu przecież chodziło tylko o przykład dlaczego automat Jemu pokazuje by zrzucił bieg niżej w pewnych okolicznościach, bo komputer ocenił, że jest za wysoki.

A tu już zmieniasz na automat.

Dla jasności, mam manualną 6 biegów, nie wiem jakie oznaczenie ma, jechałem sam, bez jakiegokolwiek ładunku, przyczepy.

Ja mam 1.4 diesel ale ostatnio też mnie to zaintrygowało.

No wreszcie jakieś potwierdzenie, ale do końca porównać się nie możemy ON/PB. Dokładnie chodziło mi o wzniesienia łagodne ale długie. Na 6 przy 110km/h rpm mam 2700. W 1.4D masz na 5 przy 120km/h tylko 2000rpm, to mało. W benzynie 1.6, przy 110km/h na 5 mam już 3000rpm.

Co ciekawie przy niższych prędkościach, <100, na dłuższych podjazdach komputer nie widzi problemu. Nawet gdy obroty są między 1500-2000.

Też to występuje w PB. Jadąc drogą podmiejską 60km/h na 5 i tempomacie, gdzie są takie wzniesienia mniej łagodne, że auta z tyłu czy z przodu w odległości znikają z widoku, to o dziwo podpowiadaczka siedzi cicho. Jadąc na tempomacie sami sprawdźcie, rpm stoją w jednym miejscu, a jak silnik jest obciążony to bardziej słychać niż czuć.

Jeździć w zabudowanym na 3 czy na 4?

Ja w mieście 50km/h latam na 4, bo tyci dalej wskazuje zmianę na 5. Jeśli już jadę szybciej, to 55-60km/h jadę już na 5. Te silniki są elastyczne, odpuszczając gaz z odległości, nawet do poniżej 40km/h nic się nie dzieje. Jeśli silnik ciepły to nawet zasilanie paliwa nie wraca, jak zimny to już od 40km/h zasilanie wraca. Jadąc na tempomacie już z górki, auto nie rozpędza się za bardzo, a rpm dalej sztywno w jednym miejscu. Chyba tempomat korzysta z hamulcy na tyle, ale nie mam pewności.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 21:12:21 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7036 dnia: 16 Lutego 2022, 21:22:17 »
Chyba tempomat korzysta z hamulcy na tyle, ale nie mam pewności.
to jakaś nowa kosmiczna technika, że tempomat korzysta z hamulców w czystej benzynie, w manualu i pewnie jeszcze bez aktywnego tempomatu :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7037 dnia: 16 Lutego 2022, 22:33:00 »
A tu już zmieniasz na automat.
Czasami to mi ręce opadają, serio. Nie automatyczna skrzynia biegów, a sprecyzuję: Automat - skrót myślowy- wskaźnik biegu między zegarami , ale czy naprawdę z kontekstu zdania tak ciężko to wywnioskować?

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7038 dnia: 16 Lutego 2022, 23:29:06 »
Niższe obroty to oszczędność paliwa

Tak.

będzie jechał na za niskich obrotach/zbyt wysokim biegu. Nie da możliwości wykorzystania mocy silnika w sytuacji kryzysowej i wcale nie jest ekonomiczne i "zdrowe".

Jest ekonomicznie, nie mówimy o przesadzie, tylko ślepym sterowniku, który nie analizuje jak pisałeś, a wskazuje małą różnicę. Przy 110km/h i redukcji z 6 na 5 wedle Ciebie Auris nie pokaże pazura.

Ten wykres

Co to wg ciebie optymalna praca?

Zakres obrotów w którym moment obrotowy i moc pozwalają na sprawne i ekonomiczne poruszanie się.

Sprawne = dynamiczne kłóci się z ekonomiczne. Pomiędzy 3500-3700 bankowo ekonomia poszybuje w kosmos. Sam czasem tak zawijasz, że raz niższe obroty, a raz wyższe są ekonomiczne.  :cool: 

jakaś nowa kosmiczna technika

No nie jest to pewnie rozbudowany tempomat. Ale jak wiesz więcej, to wyjaśnij czemu na tempomacie, drodze S z dużego wzniesienia, gdzie jest ograniczenie do 100km/h, Auris nie przekracza 100km/h. Jadąc w tym miejscu bez tempomatu, prędkość już rośnie. Może tempomat kotwicę rzuca.  :shock:

@Krisman mi uszy więdną, nie siedzę w twojej głowie by zawsze wiedzieć co masz na myśli. Swoje skróty zaznaczaj " " i zdecyduj się, raz piszesz manual, automat, komputer. Manual to skrzynia, automat to skrzynia, komputer to komputer, a podpowiadaczka to podpowiadaczka, wskazanie to wskazanie. :roll:

W jednym zdaniu, automat wskazuje, komputer ocenia, brakuje sterownik bada.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 23:49:00 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7039 dnia: 17 Lutego 2022, 10:03:47 »
Hej.

Mam problem z odtwarzaniem muzyki z telefonu. Generalnie bluetooth działa, można odbierać połączenia, jednak nie można odtwarzać muzyki, wiecie co z tym zrobić?
Sprawdź w ustawieniach czy masz telefon podłączony również do odtwarzania muzyki.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7040 dnia: 17 Lutego 2022, 10:10:08 »
@Maciej Loret, miałem na myśli od początku modele, na Corolli może kończąc. Jak na drogach tak i w ilościach sprzedanych, sam pomyśl jakich aut jest więcej widać Aygo, Yaris, Auris, Corolla czy Camry.

Jak by nie było 4,6m to nie auto miejskie. Miejskie to Yaris...
Nawet (przy dużej dawce humoru jazda w mieście) przy 1100-1200rpm chyba jest demonizowana (oczywiście dopóki prawa noga leży na dywaniku)... Sam tak jeździłem nonstop przez 5-6 lat kilkunastoletnim miejskim benzynowym autem i nie udało mi się go zajechać. Ba, wciąż u mnie jeździ mając 19 lat...
Na PSJ wrażliwe są przede wszystkim auta z turbo, jaki przebieg ma ten dziewiętnastolatek?

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #7041 dnia: 17 Lutego 2022, 10:47:57 »
Na PSJ wrażliwe są przede wszystkim auta z turbo, jaki przebieg ma ten dziewiętnastolatek?

PSJ? To jakiś syndrom niespokojnych nóg? :)
Nie wiem, bo kupiony używany (choć w polskim salonie). :)
Na liczniku ma 194kkm, z czego ja zrobiłem 80kkm w stylu, który powinien chyba zabić silnik; co prawda zwiększył pobór oleju z mniej niż 1l/10kkm do prawie 2l/10kkm przez ten czas ale poza świecami i 2-krotnej regulacji luzów zaworowych, to tylko olej+filtry co roku. Żadnej grubszej sprawy z silnikiem nie miałem (z osprzętu, to ciekł wąż płynu chłodzącego i wymieniałem oraz miałem naprawianą jakąś płytkę elektroniczną, która powodowała błędy związane chyba z EGRem)... Myślę, że to jeden z tych silników, który za parę lat będzie można przełożyć do kolejnej mniej zgnitej budy i jeszcze pochodzi.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7042 dnia: 17 Lutego 2022, 14:57:09 »

PSJ? To jakiś syndrom niespokojnych nóg? :)
Nie wiem, bo kupiony używany (choć w polskim salonie). :)
Na liczniku ma 194kkm, z czego ja zrobiłem 80kkm w stylu, który powinien chyba zabić silnik; co prawda zwiększył pobór oleju z mniej niż 1l/10kkm do prawie 2l/10kkm przez ten czas ale poza świecami i 2-krotnej regulacji luzów zaworowych, to tylko olej+filtry co roku. Żadnej grubszej sprawy z silnikiem nie miałem (z osprzętu, to ciekł wąż płynu chłodzącego i wymieniałem oraz miałem naprawianą jakąś płytkę elektroniczną, która powodowała błędy związane chyba z EGRem)... Myślę, że to jeden z tych silników, który za parę lat będzie można przełożyć do kolejnej mniej zgnitej budy i jeszcze pochodzi.

PSJ to taka odmiana stylu jazdy, pod literką P występują różne słowa ;-)

Niecałe 200 kkm to nie jest bardzo dużo dla wolnossącej benzyny, w dodatku rozłożone na 19 lat.

To wzrastające zużycie oleju może mieć związek z obecnym sposobem eksploatacji ale nie musi, jak się nie zna pełnej historii auta to trudno wyrokować.

Jazda na niskich obrotach sama w sobie nie jest szkodliwa, problem robi się wtedy, gdy ktoś regularnie usiłuje z tych niskich obrotów bez redukcji przyspieszać.  Cierpią na tym przede wszystkim turbo, DPF i dwumasa, czyli elementy w omawianej jednostce nie występujące.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7043 dnia: 17 Lutego 2022, 15:28:54 »
Myślę, że to jeden z tych silników, który za parę lat będzie można przełożyć do kolejnej mniej zgnitej budy i jeszcze pochodzi.

Jak coś tam wypłukasz, wymienisz parę razy częściej olej, to bankowo jeszcze pobór spadnie. Znam opisany przypadek, gdzie w BMW po LL, dwie płukanki do jazdy i zawsze postojowa, oraz interwały do 10kkm, w 60kkm załatwiły sprawę. Pobory spadły z 2L/10kkm na 0.2L/10kkm. Także szansę coś zmienić na lepsze zawsze masz.

Połączenie rozumu i ekonomiki daje dobre wyjście. Normalnie latać ekonomicznie, a jak coś to redukcja i but. W TGDI wiem konieczne, a PFI nie zaszkodzi. Dlatego nie ma co bawić się w pogotowie i pilnować zawsze wyższych obrotów.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2022, 15:31:14 wysłana przez Rademenes »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7044 dnia: 18 Lutego 2022, 07:15:51 »
Przy poborze oleju 2 l na 10 tys to ja bym zrobił badanie kompresji. Dopiero potem myślał co dalej...…...
Obi

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7045 dnia: 18 Lutego 2022, 08:21:10 »

PSJ to taka odmiana stylu jazdy, pod literką P występują różne słowa ;-)

;)

Niecałe 200 kkm to nie jest bardzo dużo dla wolnossącej benzyny, w dodatku rozłożone na 19 lat.

Jeśli prawdziwe (podejrzewam, że tak), to oczywiście zgadzam się.

To wzrastające zużycie oleju może mieć związek z obecnym sposobem eksploatacji ale nie musi, jak się nie zna pełnej historii auta to trudno wyrokować.

Jazda na niskich obrotach sama w sobie nie jest szkodliwa, problem robi się wtedy, gdy ktoś regularnie usiłuje z tych niskich obrotów bez redukcji przyspieszać.  Cierpią na tym przede wszystkim turbo, DPF i dwumasa, czyli elementy w omawianej jednostce nie występujące.

Pełna zgoda. Każde przyspieszenie czy zwolnienie, to zmiana biegu. Obecnie w Toyotach, ustawiam niską prędkość 50-60km/h na tempomacie i przez wiele kilometrów niczego nie ruszam...
Od wielu lat używam tylko takich aut... Niedługo pewnie wyginą...

P.S. Z poborem oleju nic nie będę robił, bo 2l taniego 5W30, to kilkadziesiąt złotych na rok. A auto za półtorej roku prawdopodobnie pójdzie na złom (koniec ubezpieczenia)
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2022, 08:25:22 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7046 dnia: 18 Lutego 2022, 09:52:54 »
@Maciej Loret ja też permanentnie używam tempomatu, nawet na dłuższych odcinkach w mieście. Tym bardziej teraz, po zmianie kar za przekroczenia. Po co mam męczyć nogę i oko, mam czy nie mam przepisowo, ustawiam  tempomat i zglądam okolice. Nic tak nie stabilizuje, wyrównuje i zmniejsza spalania jak jednostajna jazda, po miejskiej szarpaninie. Chyba jeszcze tylko Toyoty i Hondy mają konstrukcje sprawdzone od lat, które pojadą praktycznie na każdym oleju i nie podlegały pseudo modyfikacjom.

A czemu nie miałbyś zrobić eksperymentu przy tym poborze, skoro i tak na złom auto idzie. Praktyka i umiejętności by zostały.  Takie przypadki inni biorą na ostro i stosują  DMSO. Który normalnie jest jak pamiętam lekiem, ale i w olejach czasem w tyci ilościach występuje.

badanie kompresji

I tak jesteś jeszcze optymistą, bo na oil jak ktoś po poradę zagląda i pisze że pobory ma (1-2)L to tam już piszą tylko remont.

Troszeczkę przesadziłem, bo z 1L pobory spadły na 0.2L. Mimo to wynik dobry, ale czasu i km masa, pokora wskazana i wiara w środki. A nie że postojowa w 15 minut wyskrobie wszystko na raz, jak silnik nic takiego nie widział i inne zaniedbania. Nie dopytywałem o badania kompresji, bo sprawa dotyczy kogoś kto na co dzień jest mechanikiem w warsztacie. Można założyć z pewnością, że było wykonane przy takiej świadomości, możliwościach i wiedzy. Pacjentem było BMW, zawsze LL i gość wiedział, że te silniki się syfią od środka, bo mają przypadłość stałą niedogrzania.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/tylko-fotografie-zdj%C4%99cia-otwartych-silnik%C3%B3w.131/post-5108

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7047 dnia: 18 Lutego 2022, 10:03:51 »
@Maciej Loret ja też permanentnie używam tempomatu, nawet na dłuższych odcinkach w mieście. Tym bardziej teraz, po zmianie kar za przekroczenia. Po co mam męczyć nogę i oko, mam czy nie mam przepisowo, ustawiam  tempomat i zglądam okolice. Nic tak nie stabilizuje, wyrównuje i zmniejsza spalania jak jednostajna jazda, po miejskiej szarpaninie. Chyba jeszcze tylko Toyoty i Hondy mają konstrukcje sprawdzone od lat, które pojadą praktycznie na każdym oleju i nie podlegały pseudo modyfikacjom.

Ja używam tempomatu głównie dla oszczędności paliwa ale obecnie rzeczywiście kary mogą dyscyplinować. ;).
Poza Toyotą i Hondą, używałem przez prawie 10 lat również podobnej konstrukcji Mazdy 6 i tak od wielu lat mam tylko japońskie auta...

A czemu nie miałbyś zrobić eksperymentu przy tym poborze, skoro i tak na złom auto idzie. Praktyka i umiejętności by zostały. 

Nie wiem o jakich eksperymentach, praktyce i umiejętnościach piszesz ale podejrzewam, że mam inne hobby... :)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7048 dnia: 18 Lutego 2022, 10:19:37 »
Tempomat to wprost oszczędność paliwa, zgoda i o tym pisałem.

Eksperyment wypróbowania płukanek postojowych na staruszku. Nie zawsze będzie staruszek, może kiedyś zechcesz popłukać nowszy silnik i wtedy było by doświadczenie i ew. wiedza co do skuteczności danej płukanki. Na początek i przy obawach, takie auto to najlepszy przypadek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7049 dnia: 18 Lutego 2022, 10:31:05 »
Eksperyment wypróbowania płukanek postojowych na staruszku. Nie zawsze będzie staruszek, może kiedyś zechcesz popłukać nowszy silnik i wtedy było by doświadczenie i ew. wiedza co do skuteczności danej płukanki. Na początek i przy obawach, takie auto to najlepszy przypadek.

Teraz wszystko jasne. Ale nie, nie piszę na żadne kombinacje. Auto musi w miarę bezawaryjnie przejeździć jeszcze półtorej roku a szkoda mi pieniędzy na eksperymenty. Wiedza dla mnie też mało przydatna, tym bardziej, że może to zależeć od silnika, dotychczasowych olejów i czy sposobu użytkowania przez poprzednich użytkowników...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl