Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595404 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7005 dnia: 15 Lutego 2022, 21:43:18 »
Niestety instrukcja z De i zaglądać mi się tam nie chce. 5 i 110km/h. Normalnie startując po kolei, czy wyprzedzając, to na 5 110km/h już jest max w mojej głowie i 6 wskakuje. Normalnie 6 wskakuje przy 80-90. Wiem że fizycznie przy 6, 90km/h=rpm 2100, 100km/h=2400 i 120km/h=rpm 2900. Nie wiem ile by rpm było przy 5 i 110km/h, muszę chyba sprawdzić. Tylko jak pamiętam ostatni podobny szalony sprint, to podczas zaśmierdziało sprzęgiełko chyba.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7006 dnia: 15 Lutego 2022, 23:20:45 »
Silnik 1ZR-FAE (A takowy zapewne masz w Pierdziawce) ma  160 Nm przy 4400rpm i 132 KM przy 6400rpm, pomiędzy tymi wartościami jest najbardziej efektywny (niekoniecznie zawsze oszczędny ;) ) Myślę, że zmiana biegu w górę NAJLEPSZA dla silnika i sprawności układu będzie minimum przy 3500-3700rpm, zaś w dół ok.2000-2500rpm.
Niższe obroty to oszczędność paliwa i...obciążanie układu.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2022, 23:23:03 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7007 dnia: 16 Lutego 2022, 02:05:41 »
Tak mam taki silnik, widać w podpisie. 3500-3700 to za wysoko, sumienie by mnie bolało na ucho i patrząc na spalanie. Biegi zmieniam ze wskazaniem lub trochę poza.

Chodziło mi bardziej o ustalenie czy inni przy tempomacie mają podobne wskazania zmiany biegu. Zasadności takiego wskazania nie odczuwam jadąc. Może to widać tylko po tych zakresach o których piszesz, a może to jakiś błąd, bzdura. Normalnie jak już się droga robi płaska to wskazanie znika. Zaczekaj aż wstawię kolejną analizę, tym razem Shell. Tam będzie widać już koszt latania po drogach S z prędkościami 110km/h. A ja jakoś strasznie katujący nie jestem, ani nogi z ołowiu nie mam. Jednak zauważam kolejno zmiany wraz z większą ilością tras i wyższych prędkości. A jak ktoś ma większy udział tras i w tym autostrad, to już musi mieć mocną oliwę.  :|   
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 02:10:09 wysłana przez Rademenes »

Online josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7008 dnia: 16 Lutego 2022, 07:37:04 »
Jakie jest uzasadnienie zmiany biegi przy 3500 - 3700 obr./min skoro sterownik podpowiada zmiany każdych biegów przy ok. 2100 - 2200 obr./min i nie zauważa się jakiegoś widocznego przeciążenia silnika? Auriska z 6/biegową skrzynką biegów ma stosunkowo krótkie przełożenia i ich zmiana, szczególnie tych pierwszych, przy obrotach 3500 - 3700 powoduje odczucie "wycia" silnika.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 07:45:49 wysłana przez josef »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #7009 dnia: 16 Lutego 2022, 07:54:34 »
Montował ktoś elektryczne otwieranie bagażnika do aurisa?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7010 dnia: 16 Lutego 2022, 10:19:29 »
Jakie jest uzasadnienie zmiany biegi przy 3500 - 3700 obr./min skoro sterownik podpowiada zmiany każdych biegów przy ok. 2100 - 2200 obr./min
Tylko taki, że auto korzystając z najbardziej zbliżonych do optymalnych obrotów, jest przewidywalne w zmiennych warunkach jazdy (wyprzedzanie, zjazdy/podjazdy, kręte drogi, skrzyżowania z sygnalizacją itp.) Na płaskiej prostej drodze można spokojnie zmieniać w/g wskazań ale to tylko prosty sterownik który nie analizuje sytuacji i często będzie jechał na za niskich obrotach/zbyt wysokim biegu. Nie da możliwości wykorzystania mocy silnika w sytuacji kryzysowej i wcale nie jest ekonomiczne i "zdrowe".
Ten wykres sporo mówi gdzie silnik pracuje optymalnie i nie jest to 2000rpm :)
https://www.bilder-hochladen.net/files/big/arfg-c.jpg
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 10:22:36 wysłana przez Krisman »

Online josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7011 dnia: 16 Lutego 2022, 10:47:15 »
Podstawową zasadą i pożądaną kulturą jazdy jest wyobraźnia i unikanie sytuacji kryzysowych. Jak ktoś chce ciągle stwarzać takie sytuacje, to powinien jeździć z obrotami 4500 - 5000 rpm. Wtedy linie wykresu przecinają się.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7012 dnia: 16 Lutego 2022, 11:34:52 »
@josef Zapomniałeś, że to próba wyjaśnienia dlaczego tak się dzieje...reszta to pochodne.
Panowie mam pytanie.

Jazda drogą S na tempomacie 110km/h. Bieg wiadomo 6. No i czasem na wcale nie górskich wzniesieniach, powiedział bym normalnych nachyleniach wyprofilowanych w długości. Mimo 110km/h i 6, oraz rpm w okolicy 2700, podpowiadaczka zmiany biegów w zegarach, wskazuje aby zredukować na 5.
Zapytałeś jest odpowiedź z którą Ty nie musisz się zgadzać. Dla wielu możliwość skorzystania z mocy to bezpieczeństwo, a "zmulony" silnik to słaba reakcja i do tego obciążanie układu korbowo tłokowego.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 11:39:09 wysłana przez Krisman »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #7013 dnia: 16 Lutego 2022, 12:18:31 »
[...] a "zmulony" silnik to słaba reakcja i do tego obciążanie układu korbowo tłokowego.

Czy to oznacza, że Toyota celowo projektuje auta, w których jazda z prędkością 50km/h oznacza obroty w okolicach 1100-1200rpm?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7014 dnia: 16 Lutego 2022, 12:57:38 »
Cześć. Panowie, proszę o szybką poradę. Czym zmienia się głośność komunikatów głosowych w Android Auto w nowej Corolli? Jest komunikat - aby zmienić głośność komunikatów głosowych użyj elementów sterowania w samochodzie - i ja nie wiem, jakimi elementami zmienić tą głośność. Pokrętłami pod wyświetlaczem nie działa, przyciskami na kierownicy nie działa, czym to się zmienia? Chciałem po prostu ściszyć trochę te komunikaty, bo domyślnie jest za głośno. Zapytałem też o to w dziale Corolli, ale tutaj liczę na szybszą odpowiedź, bo jutro mam wyjazd. Pomóżcie.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7015 dnia: 16 Lutego 2022, 12:59:51 »
Ten wykres sporo mówi gdzie silnik pracuje optymalnie i nie jest to 2000rpm
https://www.bilder-hochladen.net/files/big/arfg-c.jpg
To jest wykres przy maksymalnie otwartej przepustnicy (zaworach)
Co to wg ciebie optymalna praca?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7016 dnia: 16 Lutego 2022, 13:01:31 »
Jakie jest uzasadnienie zmiany biegi przy 3500 - 3700 obr./min skoro sterownik podpowiada zmiany każdych biegów przy ok. 2100 - 2200 obr./min i nie zauważa się jakiegoś widocznego przeciążenia silnika? Auriska z 6/biegową skrzynką biegów ma stosunkowo krótkie przełożenia i ich zmiana, szczególnie tych pierwszych, przy obrotach 3500 - 3700 powoduje odczucie "wycia" silnika.

No kurczaki zgadzam się w pełni. Wycie tego silnika jest już od 3000rpm. Dziś sprawdziłem dokładnie i na 5 przy 110km/h jest właśnie dokładnie tyle. Po latach z DSG dokładnie odczułem jak krótkie biegi ma Auris. 40 to już 4, a przed 60 5, a przed 80 6. W ASO pytając o normę spalania oleju, powiedzieli mi, że jeśli nikt nie katował silnika to będzie znikome. Jeśli ktoś katował, to od ubytków 1L na interwał, wskazanie jest do naprawy. Co jeszcze, w moim drugim aucie "Japan", też 1.6 ale z turbo i obroty przy tych samych prędkościach są tylko o 100rpm wyższe. Jednak nawet tym zwinnym autem nie jestem w stanie zmieniać biegi tak wysoko. Co innego sprint jakiś to i do 4000rpm dojdzie. Odcinki nie testuje.

Nie da możliwości wykorzystania mocy silnika w sytuacji kryzysowej i wcale nie jest ekonomiczne i "zdrowe".

Auris to auto miejskie, ma krótkie biegi dla ekonomii, ale ma też być cichy i to wszystko jest zgodne. W tym temacie bankowo ten hokej pod zderzakiem też się mieści. Bardziej wybujało głupie przepisy w UE. Pisałem o spokojnej sytuacji, luks terenie, tempomacie i lekkich wzniesieniach wyprofilowanych w długości. Wszystko zależy od tego jak i gdzie kto lata. Mój styl jest mega ekonomiczny, a moje kryzysowe sytuacje opierają się raczej na trzymaniu odległości i hamowaniu. Jakie auto, takie zasoby i styl. Nie bujam się z mega prędkościami, nie muszę być zawsze pierwszy. Jednostajna jazda i aby reszta przed z bzdurnych powodów nie jechała wolniej niż przepisy stanowią. Co do spalania, latając  tylko w mieście, praktycznie było i 8.5L/100km, teraz mam 6-6.3. Często mi wychodzi tak, że rozpędzanie się dokładnie niweluje się podczas odpuszczania gazu, ale nie 5m przed skrętem. Jestem przekonany, że zmieniając biegi w wyższym zakresie, spalanie by mogło powrócić do 8.5L/100km. Tak jestem ekonomiczny, że z baku robię i ponad 700km, a po zatankowaniu blisko 45L PB, komp wskazuje tylko maksymalnie 630 coś km. 

Także to zależy od stylu jazdy, jak kto z silnika korzysta. Ja opisałem zwykłą sytuację, w której wskazanie redukcji biegu nie ma u mnie uzasadnienia. Ale biorąc pod uwagę, że to auto miejskie, może podpowiadaczka jest zestrojona tylko na płaskie tereny miast.

Oczywiście najlepsze warunki pracy dla silnika i oleju to jakiś przedział 120-140 trasa. Ale to też zależy od silnika, gdzie jego najlepszy cykl. Bo nie można porównywać silnika 1L z jakimś 3V6. Jednak ze swoich analiz mogę wywnioskować, że jeszcze nie takie warunki już warunkują większe zużycie i spadki pierwiastków w oleju. Aż teraz wizerunkowo Shell gorzej wygląda od Specola. A różnica w interwałach jest tylko jedna, 800km tras na S z 110km/h.

Czy to oznacza, że Toyota celowo projektuje auta, w których jazda z prędkością 50km/h oznacza obroty w okolicach 1100-1200rpm?

Toyota to w większości auta miejskie, więc to wszystko się pokrywa. Biuraliści w EU nie dopuścili by Toyoty, która chodzi jak traktor na rozruchu. A niedługo i obecne Toyoty będą im tam przeszkadzać. 

@josef zgoda, nie widzę sensu trzymania wysokich obrotów, bo coś tam. Tak to robią ci co gnają na łeb na szyję, wszędzie się wpychają, dolatują do skrętu 100km/h, tylko po to by mocno hamować. To jest tak głupie, a ci ludzie są z tego dumni. Jednak większość ludzi jeździ typowo i polega na odległości i hamowaniu. Zwykła droga to nie tor wyścigowy i normalne obroty są wystarczające. Choć nawet i ja czasem celowo szybciej polecę, bo tak wypada, aby silnik złapał głębszy oddech. Statystycznie więcej jest sytuacji, gdzie hamulce muszą się wykazać, niż jakieś mega przyśpieszenie nagłe i ucieczka.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 13:27:36 wysłana przez Rademenes »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7017 dnia: 16 Lutego 2022, 13:35:09 »

Toyota to w większości auta miejskie, więc to wszystko się pokrywa. Biuraliści w EU nie dopuścili by Toyoty, która chodzi jak traktor na rozruchu. A niedługo i obecne Toyoty będą im tam przeszkadzać. 

Hmmm.. Ponad 4,6m to na pewno auto miejskie?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7018 dnia: 16 Lutego 2022, 13:38:58 »
Taki jest przekaz producenta, a i motory bliższe miastu. 
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 14:06:43 wysłana przez Rademenes »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7019 dnia: 16 Lutego 2022, 13:45:53 »
Taki jest przekaz producenta, a i motory bliższe miastu. Co to 4.6m ?

:) :) :)
To Camry będzie kompaktem? ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl