Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline silatiw

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #735 dnia: 23 Września 2014, 16:50:29 »
To mój pierwszy samochód z automatyczną skrzynią, tak więc żadnego porównania do innych konkurujących technologi (np. DSG) nie mam. Powiem tak: samochód mam od 9 miesięcy i za każdym razem, wsiadając do niego delektuję się jazdą automatem. Wg mnie, dużą przesadą jest twierdzenie, że silnik pracuje jak w skuterze. To, że nie ma wyraźnego odgłosu spadających i rosnących obrotów, przy zmianie przełożenia, to można zapisać tylko na plus. Przyzwyczailiśmy się do takich odgłosów i uznaliśmy je za normę. Moim zdaniem technologia CVT jest bardziej elegancka technicznie, bardziej prosta niż rozwiązanie na dwóch wałkach. Napewno jeszcze nie doskonała (przenoszenie dużego momentu obrotowego) ale to jest właśnie ten kierunek, który powinien być rozwijany.
Jeśli chodzi o przyśpieszenie, to porównując do posiadanego jeszcze Focusa I 1,8TDCi (100KM) to muszę przyznać, że wyraźniej w nim czuję "wgniatanie w fotel" niż w aurisce. Ale nie odpowiada to rzeczywistości, ponieważ właśnie z tego powodu, razem z bratem wykonaliśmy test ze startu zatrzymanego i za każdym razem toyota była górą  :good: Zamienialiśmy się też samochodami, żeby wyeliminować wpływ kierowcy ;)
O innych wrażeniach - poza CVT - nie będę pisał, ponieważ odpowiadam na zadane pytanie poza tematem wątku.
Pozdrawiam.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #736 dnia: 24 Września 2014, 13:09:16 »
Panowie i Pnie kupię koła zimowe do Aurisa, bądź osobno felgi stalowe i opony zimowe, jak ktoś ma do opchnięcia, pisać na PW.
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #737 dnia: 25 Września 2014, 08:56:33 »
Witam wszystkich :)
Przedwczoraj zakupiłem Auriskę 2006 r, w schowku mam wyjście do podłączenia bodajże ipoda, chciałbym podłączyć smartfona na androidzie, jak nazywa sie taki adapter (przejściówka). Możliwe, że to pytanie już powielam ale jestem nowy i proszę o wyrozumiałość.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #738 dnia: 25 Września 2014, 09:15:08 »
Jeśli dobrze Cię rozumiem, to chyba taki kabel rozwiąże sprawę http://allegro.pl/kabel-mini-jack-3-5mm-3-5mm-steroe-3m-aux-iphone-i4577066801.html

Offline matoks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #739 dnia: 25 Września 2014, 10:33:25 »
Programował ktoś z was drugi kluczyk ? Jak to się odbywa ? Mam od nowości 2 kluczyki, na jeden nie reaguje samochód. Możliwe że bateria siadła, ale jeszcze nie sprawdzałem. Mam też w rodzinie nissana i tam po zaprogramowaniu jednego kluczyka drugi usuwa się z pamięci i nie da rady obu naraz mieć "aktywnych".  Wie ktoś jak to jest w naszych Aurisach ?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #740 dnia: 25 Września 2014, 11:05:47 »
Można zakodować kilka kluczy, wszystkie powinny działać. Wymień baterię, jak nie pomoże to próbuj (dot. Auris I):
-kluczyk wyjęty ze stacyjki
-drzwi kierowcy otwarte
1. kluczyk włóż/wyjmij, włóż/wyjmij
2. Drzwi-zamknij/otwórz, zamknij/otwórz
3.kluczyk-włóż/wyjmij
4.Drzwi-zamknij/otwórz, zamknij/otwórz, zamknij
5.kluczyk-włóz, włącz zapłon/wyłącz, wyjmij klucz-
zamek centr. sam się zamknie i otworzy
6.naciśnij na 1 sek. jednocześnie lock i unlock na pilocie, następnie jeden z przycisków przed upływem 3 sek.
7.otworz/zamknij drzwi kierowcy. Koniec

« Ostatnia zmiana: 25 Września 2014, 11:07:30 wysłana przez Darek Toyota »

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #741 dnia: 25 Września 2014, 11:09:28 »
Można zakodować kilka kluczy, wszystkie powinny działać. Wymień baterię, jak nie pomoże to próbuj(dot. Auris I): -kluczyk wyjęty ze stacyjki -drzwi kierowcy otwarte 1. kluczyk włóż/wyjmij, włóż/wyjmij 2. Drzwi-zamknij/otwórz, zamknij/otwórz 3.kluczyk-włóż/wyjmij 4.Drzwi-zamknij/otwórz, zamknij/otwórz, zamknij 5.kluczyk-włóz, włącz zapłon/wyłącz, wyjmij klucz- zamek centr. sam się zamknie i otworzy 6.naciśnij na 1 sek. jednocześnie lock i unlock na pilocie, następnie jeden z przycisków przed upływem 3 sek. 7.otworz/zamknij drzwi kierowcy. Koniec

ad. 5 - włącz zapłon/wyłącz - chodzi o przekręcenie kluczyka i odpalenie silnika/zakręcenie rozrusznikiem, czy tylko przekręcenie do załączenia się kontrolek na desce?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #742 dnia: 25 Września 2014, 11:15:37 »
Zapłon, czyli kontrolki( bez uruchamiania silnika).

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #743 dnia: 25 Września 2014, 11:17:54 »
proponuję przenieść powyższe do kompedium!
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline matoks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #744 dnia: 25 Września 2014, 11:35:15 »
Źle się wyraziłem ;D chodzi mi o pilot bo mam w swoim Aurisie I touch and go więc tutaj kluczyka nie ma, tylko guziczek ;)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #745 dnia: 25 Września 2014, 11:46:53 »
Źle się wyraziłem ;D chodzi mi o pilot bo mam w swoim Aurisie I touch and go więc tutaj kluczyka nie ma, tylko guziczek
Dalej się źle wyrażasz. Masz smart key"a. Tylko tester jeżeli baterie są OK.

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #746 dnia: 25 Września 2014, 12:44:07 »
Jeśli dobrze Cię rozumiem, to chyba taki kabel rozwiąże sprawę http://allegro.pl/kabel-mini-jack-3-5mm-3-5mm-steroe-3m-aux-iphone-i4577066801.html

niestety nie :( w schowku jest do podłączenia ipoda (taka płaska końcówka) i potrzebna mi przejściówka właśnie do jacka :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #747 dnia: 25 Września 2014, 13:42:40 »
W schowku płaska iphone'owa  koncowka? Jeszcze się nie spotkałam szczerze mówiąc. W Aurisach byl chyba AUX i USB. Rozumiem, że masz wejscie pod taką oto końcówke? Jeśli tak to chyba nie wiem czemu ma to słuzyc bo po drugiej stronie kabla jest usb.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #748 dnia: 25 Września 2014, 13:48:55 »
Właśnie taką lub podobną, myślałem że dokupię przejściówkę na jacka i będzie grało :) najlepiej to jak zrobię zdjęcie i sprawdzę czy to oryginalnie zamocowane czy ktoś sobie sam to przerobił :)
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2014, 13:51:45 wysłana przez Mumcio1977 »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #749 dnia: 25 Września 2014, 15:21:54 »
Tak zrób :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl