Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596713 razy)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #810 dnia: 09 Października 2014, 20:17:17 »
Ja po kilku tygodniach grzebania w oponach, analizowaniu cen, parametrów, przepytywaniu znajomych, tez zdecydowałam się na te nokiany z posta powyżej. Tyle, że w moim rozmiarze z przesyłką komplet kosztuje około 1800  <zalamka>
W poprzednim Aurisie miałam Nokiany W+ i mimo iż miały gorsze indeksy byłam z nich bardzo zadowolona. Tyle, że w zeszłym roku zimy nie było :) ale na chlapę były świetne  :good:
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #811 dnia: 09 Października 2014, 20:19:44 »
Nika, czyli zakładasz na oryginalne felgi alu 17'

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #812 dnia: 09 Października 2014, 20:31:21 »
Tak Koralku, niech w zimie będzie tak samo piękny :grin: Felgi mam ekstra ubezpieczone w razie czego  :cheesy: choć żeby się zmieścić w kwocie mogłabym uszkodzić tylko jedną.
A tak na prawdę nie chodzi oczywiście o urodę, zmiana na mniejszy rozmiar kosztowałaby dodatkowe felgi i choć opony mniejsze są tańsze to i tak całość imprezy kosztowałaby mnie drożej. No i poczytałam sobie trochę o rozmiarach, wyszło na to, że najlepiej zostawić taki, na jaki jest homologacja.
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #813 dnia: 09 Października 2014, 20:32:41 »
tez zdecydowałam się na te nokiany z posta powyżej.
Mam te same więc będziemy porównywać wrażenia :)

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #814 dnia: 09 Października 2014, 20:35:26 »
Oponki dobre, felgi faktycznie ładne będzie  :good:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #815 dnia: 09 Października 2014, 21:18:36 »
Myślę, że tak będzie i dobrze i ładnie  :cheesy:
Przy okazji mam pytanie o asystenta parkowania SIPA. Mój dziś znów zahaczył o krawężnik  <zalamka> Dzieje się tak w przypadku, gdy próbuję wjechać pomiędzy dwa samochody węższe od Aurisa, zaparkowane tuz przy krawężniku. Zdaje się, że IPA jako punkt odniesienia traktuje odległość do zewnętrznego obrysu obiektów i próbuje ustawić się równo z nimi w linii po zewnętrznej. Czy u Was jest tak samo? Nie wiem, czy taka jego uroda, czy może da się jakoś wyregulować i dołożyć mu poprawkę, bo nie każdy ma taka szeroka doope jak auris :grin: Na ponad 20 prób nigdy nie było problemów, by zmieścił się w odległości pomiędzy obiektami. Jak obliczył, że wjedzie w lukę, to wjechał. Jedynie z głębokością miejsca czasem mamy problem i blokuje nas wredny krawężnik.
Żyj i daj żyć innym.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #816 dnia: 10 Października 2014, 07:57:23 »
Nika - z ciekawości pytam - czy jeśli podczas parkowania z asystentem, w którymś momencie zdecydujesz się na poprawkę - czyli sama chwycisz kierownicę i nią pokręcisz, to całość się przerywa i aby asystent zaparkował, trzeba wyjechać z luki i zacząć od początku, czy po puszczeniu kierownicy będzie dalej robił swoje i uwzględni Twoją poprawkę?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #817 dnia: 10 Października 2014, 09:19:29 »
Niestety na krawężniki trzeba uważać. SIPA nie ma możliwości ich wykrycia przed rozpoczęciem manewru parkowania, więc nie bierze ich pod uwagę. Obserwować w kamerce i na czujnikach przeszkody (w tym krawężniki) i ewentualnie skorygować ręcznie. Oczywiście wtedy automatyka przestaje działać.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #818 dnia: 10 Października 2014, 10:32:35 »
Bikej, IPA przestaje pracowac gdy tylko zaczne machac kierownicą, co jest dość rozsądnym rozwiązaniem, bo przeciez system nie bedzie się z człowiekiem kłócił o kierownicę :) Natomiast jesli tylko zmieniam bieg, nawet w momencie, kiedy IPA nie każe tego robic, to kontynuuje prace i przelicza na nowo.
Edit:chociaż... mógłby przeciez kontynuowac, gdybym klikneła guziczek dając mu znać, że juz się nie wtrącam, niech robi swoje dalej.

Jasny, ja nie oczekiwałam takich cudów, żeby "widział" krawężniki, słupki, kamienie, korzenie czy inne przeszkody, ale mógłby brac poprawkę na szerokość aut pomiedzy którymi próbujemy sie zmieścić. Myślę, że czujniki narożne byłyby w stanie mniej więcej przeliczyc i zamiast mieścic się w linii zewnetrznej pomiędzy obiektami próbowalibysmy równać do zewnętrznej. Wtedy byłoby ok. No ale i tak nie ma tragedii. Kiedy auta chudzielce stoja dalej od krawężnika to mieścimy sie ładnie w ciasne luki.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2014, 10:37:34 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #819 dnia: 10 Października 2014, 12:23:49 »
...najlepiej jest nie mieć tych "udogodnień" i umieć parkować  :-P

"Übung macht den Meister"
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #820 dnia: 13 Października 2014, 20:45:54 »
Krótkie pytanie: filtry knechta czy manna??

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #821 dnia: 13 Października 2014, 21:07:58 »
To zależy do czego. Osobiście oleju wybieram MANN'a, filtr kabinowy węglak Knecht a powietrza K&N  :grin:

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #822 dnia: 13 Października 2014, 21:25:26 »
Myślałem żeby wszystko jednej firmy kupić a tu Takie buty :)

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #823 dnia: 13 Października 2014, 21:46:21 »
Jeśli chcesz dobrze to weź wszystko MANN'a. Niby Knecht teraz poprawił się jakościowo ale jednak  :grin: Filtr kabinowy węglowy MANN'a sporo kosztuje w porównaniu do Knechta, więc nie chce mi się przepłacać.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #824 dnia: 13 Października 2014, 22:06:51 »
Krótkie pytanie: filtry knechta czy manna?? Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

mann
Oleju możesz też pokusić się o oryginał, zwłaszcza jak masz diesla.
Kabinowy zapytaj w ASO. Często mają promocje i ori wychodził chyba niewiele drożej niż mann
http://www.kalkulator.toyota-sdc.pl/promocje/filtry-klimatyzacji

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl