Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597245 razy)

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1245 dnia: 18 Marca 2015, 20:12:12 »
ja planuję zmianę na weekend

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1246 dnia: 18 Marca 2015, 20:15:40 »
Dziś zmieniłam na letnie, może nieco ciszej. Ale mnie nigdy szum opon czy wiatru nie irytował, więc nie zwracam na to uwagi.
Żyj i daj żyć innym.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1247 dnia: 19 Marca 2015, 07:47:52 »
Co wy tak wczas te opony zmieniacie? Mówicie, że nie będzie już zimowych warunków?? Nie chodzi o śnieg, ale o średnią dobową temperaturę. Zdaje się, że powinna być min. 7 stopni na plusie.
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1248 dnia: 19 Marca 2015, 07:54:50 »
Co wy tak wczas te opony zmieniacie? Mówicie, że nie będzie już zimowych warunków?? Nie chodzi o śnieg, ale o średnią dobową temperaturę. Zdaje się, że powinna być min. 7 stopni na plusie.

U mnie we Włocławku dziś rano -3 st......
Zmiana opon pewnie za jakiś tydzień
Obi

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1249 dnia: 19 Marca 2015, 14:15:34 »

Bzdura z tym +7, jeśli nie ma śniegu to zawsze opona letnia (nawet przy niewielkim minusie) sprawdza się lepiej niż zimówka. Kiedyś "Motor" przeprowadzał taki test i na suchym i mokrym asfalcie letnia pobiła opnę zimową, co innego jazda po śniegu i lodzie. Tylko że śniegu to ja już się nie spodziewam  :)
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1250 dnia: 19 Marca 2015, 14:47:32 »
Ja teraz założyłem Michelin radial xse 225/45/17 i strasznie hałasują. Mam nadzieje, że to wpływ właśnie niskich temp i jak się zrobi cieplej to się uspokoją.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1251 dnia: 19 Marca 2015, 14:50:44 »
Czyli kupiłeś tamten zestaw?

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1253 dnia: 20 Marca 2015, 13:17:07 »
Bzdura z tym +7, jeśli nie ma śniegu to zawsze opona letnia (nawet przy niewielkim minusie) sprawdza się lepiej niż zimówka. Kiedyś "Motor" przeprowadzał taki test i na suchym i mokrym asfalcie letnia pobiła opnę zimową, co innego jazda po śniegu i lodzie. Tylko że śniegu to ja już się nie spodziewam  :)
Polecam przeczytać z tego tekstu nie wynika, że to "bzdura".  :cheesy:
http://www.autocentrum.pl/poradniki-dla-kierowcy/kiedy-zmienic-opony-na-letnie/

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1254 dnia: 20 Marca 2015, 13:44:54 »
Artykuł jak wiele innych na ten temat. Po 25 latach użytkowania aut myślę że nie gorzej niż autor tekstu wiem co i kiedy dla moich opon jest dobre.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1255 dnia: 20 Marca 2015, 14:22:57 »
Artykuł jak wiele innych na ten temat. Po 25 latach użytkowania aut myślę że nie gorzej niż autor tekstu wiem co i kiedy dla moich opon jest dobre.
Oczywiście, że tak, to też zależy od ukształtowania terenu ( np. górzystość, to czy częściowo droga może być w cieniu) itd. Artykuł jakich wiele, sam powołałeś się na tygodnik "Motor". Myślę, że dyskusja na poziomie co było wcześniej jajko czy kura. W takich warunkach (przymrozki) może się zdarzyć gdzieś częściowo śliska droga, na której lepiej sobie poradzi zimówka.
Pewnie w większości będzie tak, że w dzień przy słońcu lepiej spisze się letnia opona. Dlatego każdy niech sobie wymienia wg. doświadczenia. Tylko żeby od razu "bzdura"? :shock:

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1256 dnia: 20 Marca 2015, 17:14:51 »
....  Tylko żeby od razu "bzdura"? :shock:

No dobra, daję sobie  <zolta>

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1257 dnia: 20 Marca 2015, 21:28:20 »
Mnie się tak na mój chłopsko-babski rozum wydaje, że jednak zimowka jest lepsza na te porę roku. Raz, że jest z miększej gumy i szybciej się zatrzyma na asfalcie, zostawiając co prawda trochę swojego DNA na nim. Letnia podobno w niskich temperaturach robi się twarda, sztywna, ślizga się (z tego co czytałam, dotąd nie odczułam jakiegoś pogorszenia przy temperaturach 1-3 stopni rano). Dwa, zimowa ma więcej lamelek, wiec zapewne lepiej odprowadza wodę, bardziej nadaje się na deszczową pogodę. Ja nie wymieniałabym jeszcze opon, ale akurat byłam w ASO... po co dwa razy jeździć? Ale zdaję sobie sprawę z tych faktów i rano trzymam dystans do poprzedników,  w zakręty też wchodzę nieco wolniej. Może technologia tez poszła do przodu i dzisiejsze letnie opony nie kostnieją aż tak, bo nie zauważyłam, żeby gorzej się hamowało, no ale mam ograniczone zaufanie do nich tak czy siak i wzmagam czujność. Licho nie śpi :)

Przy okazji mam pytanie. W moim aurisie po załączeniu świateł mijania jedyne, co świeci się w drzwiach to przycisk szyby kierowcy "auto". Ale dałabym sobie wąsy ogolić, że przedwczoraj przez chwilę w tych drzwiach zaświeciły się też te przyciski od blokady drzwi i szyb.  Nie wiem, co takiego zrobiłam, że to się na chwile zaświeciło. Pozdało mi się coś?
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2015, 21:44:08 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1258 dnia: 20 Marca 2015, 22:35:47 »
Mòżlëwé, òbôczë witro to bãdę gôdac.

[Hłe, Hłe, Hłe]

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1259 dnia: 21 Marca 2015, 08:42:18 »
.... Pozdało mi się coś?

Chyba co tak  :) u mnie świeci się tylko przycisk od szyby kierowcy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl