Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596275 razy)

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #2265 dnia: 18 Września 2016, 19:10:15 »
Bzdury wypisujesz! <zalamka>
Rozładowuje Ci się bateria w kluczyku i co? Po 60 sekundach samochód Ci gaśnie (np. podczas wyprzedzania)?

Offline fer_de_lance

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2266 dnia: 18 Września 2016, 21:17:04 »
Jutro najprawdopodobniej będę dzwonił w sprawie tego ogłoszenia:
http://otomoto.pl/oferta/toyota-auris-osoba-prywatna-salon-polska-bezwypadkowy-przebieg-47-800-tys-km-lodz-ID6yz6CW.html#28bb05bb9a

Widziałem, że jest tutaj kolega, który czasami weryfikuje przebieg na podstawie VINu. Czy mogę prosić o sprawdzenie ww. egzepmlarza?
VIN: SB1KE56E70E019517

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #2267 dnia: 18 Września 2016, 21:17:19 »
Bzdury wypisujesz! <zalamka>
Rozładowuje Ci się bateria w kluczyku i co? Po 60 sekundach samochód Ci gaśnie (np. podczas wyprzedzania)?
nigdy nie miales samochodu z bezkluczykowym start/stop wiec napisales co napisales ...  <zalamka>

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2268 dnia: 18 Września 2016, 22:21:57 »
Bzdury wypisujesz!  Rozładowuje Ci się bateria w kluczyku i co? Po 60 sekundach samochód Ci gaśnie (np. podczas wyprzedzania)?
nigdy nie miales samochodu z bezkluczykowym start/stop wiec napisales co napisales ...   

Przed chwilą wyszedłem na podjazd, i wsiadłem do samochodu wkładając kluczyk do metalowej puszki.  Przy naciśnięciu POWER wyświetlił się komunikat "nie wykryto kluczyka".  Wyjąłem kluczyk z puszki, wcisnąłem ponownie POWER, następnie schowałem kluczyk ponownie do puszki, wybrałem R i odjechałem parę metrów w tył, stanąłem, wybrałem D, przytrzymując hamulec włączyłem stoper i odczekałem ponad 2 minuty, po czym bez żadnych problemów ruszyłem i podjechałem na miejsce postojowe, wybrałem P, zaciągnąłem ręczny i wcisnąłem POWER.  Na wyświetlaczu jak zwykle ukazały się dane nt. przejechanego odcinka.  Wysiadłem z kluczykiem w puszce, samochód nie reagował na próby zamknięcia i uzbrojenia alarmu poprzez dotknięcie pola na klamce, zrobił to dopiero po wyjęciu kluczyka z puszki.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2269 dnia: 18 Września 2016, 22:40:02 »
ok zle to zrozumiales samochodem musisz odjechac / przekroczyc dana predkosc jezeli samochod odpalisz i przejedziesz "pare metrow" nic sie nie stanie (nie wiem tylko czy bedziesz mogl go tak po prostu odpalic po odcieciu przez komputer i immobilizer silnika - a Audi odcina na 12hr).

nie rozumiem wciaz czemu chcecie tak bardzo udowodnic ze sie myle i ze macie gowniane samochody z systemem latwym przy kradziezy   :shock:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2270 dnia: 18 Września 2016, 23:15:16 »
ok zle to zrozumiales samochodem musisz odjechac / przekroczyc dana predkosc jezeli samochod odpalisz i przejedziesz "pare metrow" nic sie nie stanie (nie wiem tylko czy bedziesz mogl go tak po prostu odpalic po odcieciu przez komputer i immobilizer silnika - a Audi odcina na 12hr). nie rozumiem wciaz czemu chcecie tak bardzo udowodnic ze sie myle i ze macie gowniane samochody z systemem latwym przy kradziezy   :shock:
Jaką prędkość?  Niby czemu miało by służyć przekraczanie jakiejś prędkości?

Celem blokad elektronicznych jest uniemożliwienie uruchomienia auta a nie jego zatrzymanie podczas jazdy.  Homologowany system anty napadowy też nie zadziała gdy otworzysz drzwi podczas jazdy.  Kluczyk i system komunikują się tylko podczas uzbrajania i rozbrajania systemu.

Jeżeli system używa kodów statycznych, to podrobiony pilot będzie działał przez cały czas i żaden immobilizer uaktywniający się po jakimś czasie jazdy nic nie pomoże.  Jeżeli system używa kodów dynamicznych, to zgranie transmisji i zrobienie kopii pilota nic nie da bo klucz szyfrujący pozostaje nieznany.  Złodziej albo musi wgrać nowe oprogramowanie albo podmienić cały sterownik.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #2271 dnia: 19 Września 2016, 04:07:30 »
nigdy nie miales samochodu z bezkluczykowym start/stop wiec napisales co napisales ... 
Byłem przekonany, że mam- myślałem, ża Auris w wersji Prestige posiada system bezkluczykowy Bo otwieram i odpalam auto z kluczykiem w kieszeni.  :laugh:
To może Ty nigdy nie miałeś Toyoty z takim systemem i nie wiesz na jakiej zasadzie on działa.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2272 dnia: 19 Września 2016, 10:54:19 »
ok zle to zrozumiales samochodem musisz odjechac / przekroczyc dana predkosc

Rozumiem ze miałes samochód albo niezgodny z homologacją albo z poza uni - innego wytłumaczenia nie ma.
Auto podczas jazdy nigdy nie zgasnie.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2273 dnia: 19 Września 2016, 11:11:33 »
Najczęściej złodzieje wykorzystują po prostu wzmocnienie sygnału kluczyka i bezproblemowe otwarcie i odpalenie auta (tak jak jest to pokazane tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=0mykacTLwfw). I generalnie można schować kluczyk do szczelnej metalowej puszki, lub jakiegoś pokrowca blokującego fale, ale to nie jest zbyt wygodne rozwiązanie :) W kluczykach Toyoty (jak już ktoś to zauważył) możliwe jest zaprzestanie nadawania sygnału, które oficjalnie służy do oszczędzania baterii. Ja często po odejściu od auta uaktywniam tę opcję przytrzymując guzik blokady i dwukrotnie wciskając przycisk odblokowania (4 błyśnięcia diody potwierdza poprawne wykonanie operacji). Po takim zabiegu nie uda się już otworzyć auta. Wciśnięcie dowolnego guzika spowoduje ponowne uaktywnienie kluczyka.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2274 dnia: 19 Września 2016, 11:54:31 »
panowie macie racie zgadzam sie z wami samochody z bezkluczykowym rozruchem są do d..y na każdym rogu złodzieje czekają żeby podprowadzić samochód ( mnie sie jakoś udawało jak dotąd od 8lat unikać kradzieży ale na jak długo ... któż to wie )  :beer:

Offline baldwin

• Toyot Leżący
  • *
    • Finest Сasual Dating Genuine Females
  • Samochód:: miGat
« Odpowiedź #2275 dnia: 19 Września 2016, 14:01:31 »
każdym rogu złodzieje czekają żeby podprowadzić samochód
Więc za dodatkową opłatą zamontować czytnik linii papilarnych+ skaner tęczówki+coś identyfikujące feromony właściciela auta.
I wtedy można spać spokojnie  :roll:
*dla złodzieja pozostanie jedynie chamska metoda  pt."na lawetę"  :-P
 A poważnie - bezkluczykowy rozruch jest super, nie trzeba gmerać w celu wsunięcia kluczyka do stacyjki - niesamowita wygoda, moja żona (kierowca) jest zdecydowanie ZA.
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2016, 15:06:22 wysłana przez baldwin »

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2276 dnia: 19 Września 2016, 18:01:26 »
Podobno w okolicach Wawy jest grupa, która specjalizuje się w japończykach, toyotach i mazdach z dostępem bezkluczykowym. Niedawno rąbneli mazdy 6 z parkingu dealera. Wg statystyk wszędzie kradną VW, a w Wawie toyoty :(

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2277 dnia: 19 Września 2016, 20:58:00 »
panowie macie racie zgadzam sie z wami samochody z bezkluczykowym rozruchem są do d..y na każdym rogu złodzieje czekają żeby podprowadzić samochód ( mnie sie jakoś udawało jak dotąd od 8lat unikać kradzieży ale na jak długo ... któż to wie )  :beer:t
Złodzieje tak samo łatwo ukradną dowolny standardowo zabezpieczony samochód.  W UK rocznie kradną 370 tysięcy aut podczas gdy w Polsce niecałe 14 tys. Chyba rozumiesz że nie bardzo mamy się czym przejmować.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2278 dnia: 19 Września 2016, 23:56:52 »
panowie macie racie zgadzam sie z wami samochody z bezkluczykowym rozruchem są do d..y na każdym rogu złodzieje czekają żeby podprowadzić samochód ( mnie sie jakoś udawało jak dotąd od 8lat unikać kradzieży ale na jak długo ... któż to wie )  :beer:t
Złodzieje tak samo łatwo ukradną dowolny standardowo zabezpieczony samochód.  W UK rocznie kradną 370 tysięcy aut podczas gdy w Polsce niecałe 14 tys. Chyba rozumiesz że nie bardzo mamy się czym przejmować.

po pierwsze to dyskusja wywiązała sie nie z mojej strony jeżeli chodzi o bezpieczeństwa i troskę o ewentualna stratę samochodu
po drugie to rozmowa była na temat systemu a nie tego gdzie kto mieszka wiec prosiłbym cie tego nie wciągać w dyskusje jako kartę przetargową
fajnie jest dyskutować ale na poziomie ... :embarassed:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2279 dnia: 20 Września 2016, 07:36:49 »
Nie rozgłaszaj niepotwierdzonych informacji to będzie wysoki poziom. Nikt tu nie ograniczał dyskusji do aspektów technicznych kradzieży.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl