Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595897 razy)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #2325 dnia: 30 Października 2016, 21:42:04 »
Są czujniki w kołach na 100% - widziałem jak wymieniałem opony  :-)
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #2326 dnia: 30 Października 2016, 23:25:12 »
Toyota stosuje system bezpośredni - poprzez czujniki w kołach. Szkoda, że cały ten dość złożony (i stosunkowo drogi) system dla informacji kierowcy ma tylko 1 lampkę sygnalizacyjną. Niewielkim kosztem było by wyświetlanie zmierzonego ciśnienia i temperatury w każdym kole, to by było coś.
Może ktoś wie, czy lampka zapali się przy prawidłowym ciśnieniu na skutek podwyższonej temperatury koła?
Spalanie - Motostat.pl

Offline demis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2327 dnia: 31 Października 2016, 10:39:50 »
Chcę kupić stalówki na zimę i czujniki ciśnienia. Jak się zorientowałem te czujniki są różne dla Toyot. Czy orientujecie się jaki typ/model musi być tych czujników do Auris II po lifcie?
Czy może to nie ma znaczenia, byle by był z Toyoty na 433MHz? Czy np. o symbolu PMV-C210 by się nadawał?
Gość z serwisu powiedział, że muszę zamówić nowy komplet. Ja myślę o używanych bo nowe to naprawdę duży wydatek.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #2328 dnia: 31 Października 2016, 18:27:27 »
Czy orientujecie się jaki typ/model musi być tych czujników do Auris II po lifcie?
Czy może to nie ma znaczenia, byle by był z Toyoty na 433MHz? Czy np. o symbolu PMV-C210 by się nadawał?
PMV-C210 są dobre, takie wstawiło mi ASO. Niesprawdzone typy czujników najlepiej sprawdzić przed zakupem (na stronie producenta, doświadczalnie, w ASO). Problem kompatybilności nie jest taki prosty, jak by się wydawało na pierwszy rzut oka. Czujnik musi mieć zaimplementowane aktywne i kompatybilne z samochodem protokoły komunikacyjne. Z czujnikami programowalnymi jest jeszcze gorzej, bo jako nowe mogą być kompatybilne, a po zaprogramowaniu do innego typu samochodu mogą już nie być kompatybilne. W drugim komplecie kół mam czujniki programowalne T-Pro 1 (kompatybilne ze wszystkimi aktualnymi modelami Toyoty), po 10 godzinach jazdy one się "utwardzają" i przestają być programowalne. Przeniesienie ich do samochodu innego producenta (pierwotnie kompatybilnego z T-Pro 1) najprawdopodobniej zakończyłoby się porażką. Istnieją jeszcze T-Pro 2, one są zupełnie niekompatybilne z systemem TPMS Toyoty.   
Spalanie - Motostat.pl

Offline DANTE

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2329 dnia: 31 Października 2016, 20:01:42 »
Mam pytanie właśnie dzisiaj zamówiłem Auris Hybrid Prestige z dodatkami i zastanawiam się nad ofertą OC i AC z Toyota ale proponują mi 3700 zł za całość czy szukać  na wolnym rynku czy kupić u nich ?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2330 dnia: 31 Października 2016, 20:30:43 »
Tendencja cen ubezpieczeń jest teraz w górę - trzy miesiące temu płaciłem 3000 zł, w piątek kolega z pracy odbierał Aurisa i w tym samym towarzystwie zaśpiewali 3550 zł - szaleństwo jakieś  :wallbash:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2331 dnia: 01 Listopada 2016, 10:54:31 »
Czy może ktoś wrzucić zdjęcie oryginalnego lewarka/podnośnika od Aurisa II FL? Zależy mi na zdjęciu nie na symbolu.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2332 dnia: 02 Listopada 2016, 17:23:55 »
Witam

Pytanie do osób odbierających A II Comfort na felgach 16"
Jakie opony letnie (producent , model) oni tam teraz wkładają ?

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #2333 dnia: 02 Listopada 2016, 18:30:13 »
pytanie o dealerów, czy u was tez maja was gdzieś jeżeli chodzi o dostawę i obsługę czy tylko moj ma wy&£)&ne na klientów ?

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2334 dnia: 02 Listopada 2016, 18:43:50 »
Myślę że wszędzie jest tak samo, dopóki się nie zdecydowałeś to są mili i zabiegają o klienta, a jak wpłacisz zaliczkę to sytuacja się zmienia diametralnie ...

Offline DANTE

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2335 dnia: 02 Listopada 2016, 19:58:45 »
Mam pytanko po zmianie kół i zamontowaniu stalówek z oponami na zimę i nie zamontowaniu czujnika ciśnienia czy można wyłączyć świecącą kontrolkę (wyciągnąć bezpiecznik np. ?)

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #2336 dnia: 02 Listopada 2016, 20:08:00 »
nie jest to pocieszajace, chyba TOYOTA ma zbyt wielu klientow ?!
kupowalem nowe samochody w Nissanie i Mercedesie i zawsze obsługa byla na najwyzszym poziomie w TOYOCIE to dno !!!
klamia na kazdym kroku i nie maja pojecia o podstawowych sprawach np. najpierw sklamali na temat oferty ktora mi zaproponowali na poczatku (nie malalem dowodow wiec nic nie moglem z tym zrobic ), nastepne rozmowy nagrywalem i tak samochod powinien byc do 30.10.16! , podpisalem trzy razy dokumenty samochodu na ktorych data rejestracji najpierw byla 16.10.16 potem 31.10.16 chociaz przyslali mi do podpisania 26.10.31 (mam email 25 i 26.10.16).
w poniedzialek bylem u nich i podpisalem na miejscu ten sam dokument trzeci raz tez z data rejestacji 31.10.16! sprzedawca poifnormowal mnie ze samochod wlasnie "przylecial" (chociaz sa produkowane w UK i wlasnie TU kupuje samochod !!!), i ze zadzwoni we wtorek zeby umowic sia na odboir samochodu! dzisaj pod koniec dnia JA zadzwonilem do niego !oczywiscie zaprzecza jakby poniedzialkowa konwersacja miala mialejce ... samochod ma byc gotowy w sobote do odbioru ! poniewaz samochod przybyl dzisiaj do "salonu" dzien zajmnie im przygotowanie / zabezpieczenie samochodu in/out no i on w piatek nie pracuje wiec zostaje sobota  - po czym pyta kiedy bym chcial odebrac samochod ??? (oburzonym glosem po tym jak mu powiedzialem ze to niedopuszczalne i ze maja w dupie klientow po wplaceniu zaliczki !)

czekam na odbior samochodu i potem bede "zalatwial" sprawe z obsluga klienta, zobaczymy czy cos to da ?

Mial ktos z was moze podobna sytuacje ?
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2016, 20:09:59 wysłana przez Draco »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2337 dnia: 02 Listopada 2016, 20:13:03 »
Mam pytanko po zmianie kół i zamontowaniu stalówek z oponami na zimę i nie zamontowaniu czujnika ciśnienia czy można wyłączyć świecącą kontrolkę
nie

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2338 dnia: 02 Listopada 2016, 20:32:56 »
Draco - to chyba w uk tylko takie jaja.
U nas salon robi co sie da by zmiescic sie w czasie bo potem mozesz zrezygnowac lub żądać rabatu i auta zastepczego.
Skoro miales date odbioru 16.10 to dlaczego podpisywales niekorzystne dla ciebie nowe umowy?

Po odbiorze  masz tel kontrolny z centrali i moga im słupki spasc a tego prezesostwo salonu nie trawi.

Offline DANTE

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2339 dnia: 02 Listopada 2016, 20:37:54 »
Mam pytanko po zmianie kół i zamontowaniu stalówek z oponami na zimę i nie zamontowaniu czujnika ciśnienia czy można wyłączyć świecącą kontrolkę
nie

a czy można przełozyć czujniki ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl