Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597995 razy)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #2370 dnia: 13 Listopada 2016, 17:34:00 »
Hej, chciałem się umówić na akcje serwisową (wiem, ze podpadam bo sprawdzałem wcześniej, pochłaniacz oparów) ale na stronie toyoty:

https://www.toyota.pl/service-and-accessories/kampanie-serwisowe.json

po wpisaniu PRAWIDŁOWEGO nr VIN (wielokrotnie sprawdzane) występuje błąd: "Token CSRF jest nieprawidłowy. Proszę spróbować wysłać formularz ponownie." O co chodzi? Coś z moim kompem nie tak czy to u nich?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2371 dnia: 13 Listopada 2016, 18:34:05 »
Moim zdaniem problem jest po ich stronie. Po wpisaniu prawidłowego VINu również pokazuje mi się ten sam błąd.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2372 dnia: 13 Listopada 2016, 18:38:38 »
a mnie ciągle zapraszają na akcje serwisowe pomimo że dostali informacje o sprzedaży auta :-)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #2373 dnia: 14 Listopada 2016, 17:11:10 »
W Aurisce można montować żarówki LED H11 ?
Nie ma takich. To jest jakaś "żarówka" LED z trzonkiem identycznym jak H11. Nie ma homologacji na H11. Nie możesz jej wstawić do reflektora, bo automatycznie reflektor też nie będzie homologowany.
Spalanie - Motostat.pl

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2374 dnia: 14 Listopada 2016, 19:06:45 »
^^
To się tyczy żarówek każdego rodzaju.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2375 dnia: 14 Listopada 2016, 19:19:20 »
A tych do wewnątrz?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2376 dnia: 14 Listopada 2016, 19:37:39 »
A tych do wewnątrz?
Oświetlenie zewnętrzne podlega ścisłym przepisom i musi być homologowane, a wewnątrz róbta co chceta.
Niektórzy wklejają sobie do reflektorów paski LEDowe, co ma służyć za światła dzienne. Lipa. Jakakolwiek przeróbka reflektora lub użycie źródła światła niehomologowanego z reflektorem odbiera homologację dla pojazdu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2377 dnia: 14 Listopada 2016, 20:14:29 »
Witam

Jaki olej poleca Toyota do Aurisa II FL 1.6 Valvematic (EURO 6) ?

W poprzednim AI FL (EURO 5) sugerowany był 0W-20.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2378 dnia: 14 Listopada 2016, 21:13:50 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2379 dnia: 15 Listopada 2016, 11:07:39 »
W Aurisce można montować żarówki LED H11 ?
Nie ma takich. To jest jakaś "żarówka" LED z trzonkiem identycznym jak H11. Nie ma homologacji na H11. Nie możesz jej wstawić do reflektora, bo automatycznie reflektor też nie będzie homologowany.

Dzięki za info.
Trochę dziwne że w erze żarówek LED żaden znany producent np. Philips nie ma ich już w ofercie oczywiście z homologacją.

PS. A swoją drogą kto mi sprawdzi jakie mam żarówki w reflektorze ? Może na przeglądzie ale wtedy można zmienić na zwykłe.  :o
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2016, 11:09:33 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2380 dnia: 15 Listopada 2016, 12:04:27 »
Trochę dziwne że w erze żarówek LED żaden znany producent np. Philips nie ma ich już w ofercie oczywiście z homologacją.
PS. A swoją drogą kto mi sprawdzi jakie mam żarówki w reflektorze ? Może na przeglądzie ale wtedy można zmienić na zwykłe.  :o
Problem jest natury technicznej. LEDy musiały by geometrycznie świecić identycznie jak robi to drucik w halogenie (z bardzo małej powierzchni,  umieszczonej w określonej przestrzeni dużo światła). Nawet niewielkie poruszenie żarówką w reflektorze powoduje duże zmiany w świeceniu tego reflektora. Dlatego zaleca się ustawiać światła po wymianie żarówki, bo żarnik zwykle nie trafi dokładnie w to samo miejsce co poprzednio.  A teraz popatrz na "odpowiednik" LEDowy z wyżej podanego linku. Tam jest ileś diód rozmieszczonych jak się uda, do tego jakaś soczewka, tylko tyle potrafi aktualna technologia. Do takiej LED musiałby być dopasowany odbłyśnik w reflektorze, a nie jest. Jak się uprzesz i złożysz, będziesz oślepiał. Reflektor to nie to samo co żyrandol.
Nie będzie homologowanych odpowiedników w LED. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2381 dnia: 15 Listopada 2016, 12:59:02 »

Troche dziwne ze w erze internetu nie wpisales w googla "h11 led philips".

np: http://www.xenondepot.com/h11-h8-h16-philips-Ultinon-LED-Bulb-p/12834unix2-h11.htm

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2382 dnia: 15 Listopada 2016, 13:54:22 »
Troche dziwne ze w erze internetu nie wpisales w googla "h11 led philips".
np: http://www.xenondepot.com/h11-h8-h16-philips-Ultinon-LED-Bulb-p/12834unix2-h11.htm
Google dobra rzecz, ale wyrocznią nie jest i nie rozpoznaje śmieci. Pod tym linkiem nie jest napisane nic o homologacji. Za to Philips w swoim katalogu:
http://images.philips.com/is/content/PhilipsConsumer/Campaigns/CL20160726_Automotive/automotive_catalog_2016_2017_CL_pl_PL_2016.pdf
na stronie 73 pisze:
"Uwaga:
 do użytku wyłącznie wewnątrz pojazdu i w terenie. Źródła świateł mijania, świateł przeciwmgielnych i sygnalizacyjnych LED firmy Philips czekają na
homologację ECE i nie są jeszcze dopuszczone do użytku na drogach publicznych. Korzystanie ze źródeł świateł mijania, świateł przeciwmgielnych i sygnalizacyjnych LED firmy Philips na drogach publicznych może grozić utratą prawa jazdy, unieważnieniem ubezpieczenia komunikacyjnego oraz karami finansowymi."

A to, że starają się o homologację, nie znaczy, że ją dostaną. Ale ze wstydem wycofuję się z określenia, którego pochopnie użyłem, że odpowiedników LEDowych homologowanych nie będzie. Wydawało mi się to zbyt trudne i kosztowne.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2016, 13:59:08 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Qbik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2383 dnia: 15 Listopada 2016, 15:52:44 »
cześć, jakiś czas temu kupiłem aurisa 1 po LF wersje 1.6 132KM Premium widzę, że niektórzy mają jakieś dodatkowe oznaczenia przy swoich opisach gdzie można sprawdzić jak to wygląda u mnie. Da się to jakoś po numerze VIN spr?
Nie to, że spędza mi to sen z powiek, ot zwykła ciekawość

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2384 dnia: 16 Listopada 2016, 22:16:05 »
Trochę dziwne że w erze żarówek LED żaden znany producent np. Philips nie ma ich już w ofercie oczywiście z homologacją. PS. A swoją drogą kto mi sprawdzi jakie mam żarówki w reflektorze ? Może na przeglądzie ale wtedy można zmienić na zwykłe.  :o
Problem jest natury technicznej. LEDy musiały by geometrycznie świecić identycznie jak robi to drucik w halogenie (z bardzo małej powierzchni,  umieszczonej w określonej przestrzeni dużo światła). Nawet niewielkie poruszenie żarówką w reflektorze powoduje duże zmiany w świeceniu tego reflektora. Dlatego zaleca się ustawiać światła po wymianie żarówki, bo żarnik zwykle nie trafi dokładnie w to samo miejsce co poprzednio.  A teraz popatrz na "odpowiednik" LEDowy z wyżej podanego linku. Tam jest ileś diód rozmieszczonych jak się uda, do tego jakaś soczewka, tylko tyle potrafi aktualna technologia. Do takiej LED musiałby być dopasowany odbłyśnik w reflektorze, a nie jest. Jak się uprzesz i złożysz, będziesz oślepiał. Reflektor to nie to samo co żyrandol. Nie będzie homologowanych odpowiedników w LED.

Dzięki za info.
Interesuje się motoryzacją od 20 lat ale nie wszystko można znaleźć na necie.
Ale wszyscy wszystko wiedzą i ciesze się że są na tym forum lepiej poinformowani.
Daje sobie spokój z tymi ledami ale przydało by się nieraz troche więcej światła w deszczowe noce i tu zazdroszcze posiadaczom ksenonów.
A żarówki typu + 130% chyba nie są warte wysokiej cenie i baaaardzo niskiej trwałości w stosunku do troszke lepszej widoczności.  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl