Również mnie to dziwi, po cholerę ta tajemnica. Przecież nie piszesz pod nazwiskiem, nic o Tobie nie wiemy, a i Twój tekst nie jest ani żadną reklamą, ani antyreklamą. Również nic by się nie stało gdybyś podał cenę jaką udało się uzyskać przy danej wartości pojazdu.
PS. Jest takie forum nowego Opla Astry i z zazdrością patrzę jak fantastycznie jest prowadzone, ile ciekawych informacji można tam wyczytać, także na temat ubezpieczeń. Nikt tam się nie kryje z ceną samochodu, czy kwotą ubezpieczenia.
Jak to mówią, człowiek w sieci jest sumą informacji jakie o nim można znaleźć

Ale spoko, podaję kwoty w zaokrągleniu o kilka pln bo nie mam teraz liczb przed oczami:
Samochód to Auris HSD FL 2016 TS wycena obecnie na ok. 79000. Zakładałem, że w ubezpieczeniu chcę ochronę zniżek oraz osobno szyby jeśli jest taka opcja. Nie zależało mi na wyszukanych opcjach assistance z holowaniem bez limitów bo wyszedłem z założenia że auto jest na gwarancji i posiada assistance Toyoty.
Kwoty jakie uzyskałem po przycinaniu pewnych rzeczy np. wyczesanych pakietów assistance itd.
PZU ~4350 pln (po przycięciu z niemal 4600)
Warta ~4100 pln
Hestia ~3600
Allianz - 3350 (brak ochrony żniżek ale dodatkowe osobne ubezpieczenie jak opisywałem wcześniej)
Parę hintów (wybaczcie jeśli są oczywiste):
- Przy braniu ubezpieczenia od danej firmy warto sprawdzić czy nie zaprocentuje to zniżkami dla innych ubezpieczeń np. na mieszkanie itd. u tego samego ubezpieczyciela. Niestety w drugą stronę to nie działa
- Kilka dni przed upływem terminu starego ubezpieczenia (3 dni) firmy ubezpieczeniowe mogą używać dodatkowej zniżki (tzw. "incydentalnej"), warto o to pytać no i czasem czekać do końca z wyborem towarzystwa
- Tzw. "ochrona zniżek" często działa tylko wtedy, gdy przedłużamy ubezpieczenie u tego samego ubezpieczyciela. Sprawdzać jeśli ktoś miał szkodę bo można się rozczarować
- Często zmiana ubezpieczyciela powoduje że uzyskujemy u docelowej firmy status nowego klienta i np. oferują dodatkowe kilka procent zniżki lub "darowują" szkodę u poprzedniego ubezpieczyciela
Edit:
- Przy ubezpieczeniu chciałem mieć zero wkładu własnego przy usuwaniu szkody, naprawa w ASO oryginalnymi częściami i brak redukcji sumy ubezpieczenia po wystąpieniu szkody oraz utrzymanie wartości pojazdu przez całe ubezpieczenie.