Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596244 razy)

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3015 dnia: 15 Listopada 2017, 15:55:40 »
Tomery- 2016r 1.6 benzyna, premium+comfort i safety seans ,Hestia- zakresu ubezpieczenia nie pamiętam ale nie był zly :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2017, 15:57:59 wysłana przez Manekm7 »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3016 dnia: 15 Listopada 2017, 18:30:30 »
Samochód z 2016 roku , 1,6 , Comfort , wartość pojazdu 66 tysi z groszem , pakiet dilerski w PZU (bez limitu km holowania w kraju , do 1000 km za granicą ,  bez utraty wartości , ubezpieczone dodatkowe szyby) i zapłaciłem ..............................prawie 3900 pln
Fajnie bedzie jak byście napisali ile zaplaciliscie w pierwszym roku za ubezpieczenie- wtedy miałbym porównanie. U mnie zbliża się drugi rok... W pierwszym zapłaciłem 2200zł.
No to ja za drugi rok też zapłacę chyba więcej niż za pierwszy - podejrzewam, że wartość auta będzie większa. Pierwsze ubezpieczenie, pakiet dilerski PZU, zniżki max, wartość katalogowa auta 101, wartość samochodu - cena zakupu 88 i od tej kwoty cena ubezpieczenia - 3192 :( . kolejne ubezpieczenie marzec 2018
E18_Prestige_MultidriveS

Offline SLI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3017 dnia: 18 Listopada 2017, 08:30:24 »
Witam

Czy ktoś przedłużał ostatnio ubezpieczenie OC (max zniżka)+AC (ostatnio bezszkodowo) na Aurisa (na drugi rok) w tzw. pakiecie dilerskim w ASO ?
I ile zapłacił ?

Bo ja właśnie jestem po.
Samochód z 2016 roku , 1,6 , Comfort , wartość pojazdu 66 tysi z groszem , pakiet dilerski w PZU (bez limitu km holowania w kraju , do 1000 km za granicą ,  bez utraty wartości , ubezpieczone dodatkowe szyby) i zapłaciłem ..............................

prawie 3900 pln :)

Auris 2016r 1,33 Active wartość 59915zł pakiet full w link4(właścicielem jest PZU)
Wszystko to samo co pakiet dilerski w PZU + navi i zwrot do 600zl ja bezpieczna jazdę.
Zapłaciłem 2200zł ;););)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3018 dnia: 20 Listopada 2017, 20:02:42 »
Witam.
Mam w toyocie tapicerkę mającą po bokach zamki błyskawiczne, czy ktoś taką ma i ściągał do prania? Jeśli tak to w jakiej temperaturze żeby sie nie skurczyły. Drugie pytanie: czy w waszych aurisach ograniczniki drzwi też nie działają?Niby są w nich wgłębienia ale drzwi przednie kierowcy i pasażera otwierają się bez oporu.

Offline MegaForma

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3019 dnia: 21 Listopada 2017, 18:48:57 »
Cześć,
mam problem tzn. w Auris 2008 nie mam świateł bocznych STOP,górne jest ? Bezpiecznik sprawdziłem (gdyby był to bezpiecznik góra również by nie działała ...) żarówki również. Nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyny?
Dzięki za pomoc!

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3020 dnia: 23 Listopada 2017, 19:12:14 »
może styki zardziewiały?

Offline marian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3021 dnia: 24 Listopada 2017, 17:19:35 »
Witam szukam alu felg do Toyoty Auris 1,6 132KM 2016 rok opony 205/55 R16

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3022 dnia: 25 Listopada 2017, 12:44:24 »
To raczej na allegro albo czymś podobnym nie tutaj. Ewentualnie dział sprzedaży może akurat ktoś sprzedaje

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3023 dnia: 25 Listopada 2017, 20:09:56 »
Co do przedłużenia ubezpieczenia:
Ponad rok temu kupowałem auto i dostałem pakiet dilerski w PZU. Cena taka sobie ale generalnie lepsza niż wówczas na rynku.
Obecnie, przy przedłużeniu zaproponowano mi cenę, która była kuriozalna - w dodatku żadna tam dilerska bo sprawdziłem u innego agenta i co do złotówki się zgadzała z tym co u dilera mi proponowali.
Dlatego poszukałem, podzwoniłem i okazało się że o ponad 1200 pln można mieć znacznie ciekawszą opcję w firmie na A. Firma H była zbliżona ale poza granicami kraju raczej chyba kiepsko rozpoznawalna.
Firm na W i L4 nie brałem nawet pod uwagę, szukałem po pewnych firmach, które nie robią trudności w razie konieczności likwidacji szkody.
Dlatego sugeruję każdemu, kto przedłuża ubezpieczenie po pierwszym roku - pytać, szukać, porównywać bo na pewno znajdziecie coś lepszego.
U mnie naprawdę to była męczarnia z agentem dilera bo straszliwie forsował "jedynie słuszne przedłużenie w jedynie słusznej firmie". Jak przychodziłem w wyceną uzyskaną własnoręcznie w innych ubezpieczycielach to nagle się magicznie odblokowywały opcje w formularzach dilera.
P.S.
Co mam pakiecie - wszystko to co da się wyklikac w formularzu firmy A na ich stronie. Szczególnie fajne jest opcja "Bezpieczna droga" z uwagi na nasze polskie, dziurawe drogi. Musiałem kiedyś z tego skorzystać (niestety) przy okazji innego auta i wiem że to działa.

« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2017, 20:16:26 wysłana przez EliEli »

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3024 dnia: 25 Listopada 2017, 20:55:58 »
Ponad rok temu kupowałem auto i dostałem pakiet dilerski w PZU. Cena taka sobie ale generalnie lepsza niż wówczas na rynku.
Obecnie, przy przedłużeniu zaproponowano mi cenę, która była kuriozalna - w dodatku żadna tam dilerska bo sprawdziłem u innego agenta i co do złotówki się zgadzała z tym co u dilera mi proponowali.
Dlatego poszukałem, podzwoniłem i okazało się że o ponad 1200 pln można mieć znacznie ciekawszą opcję w firmie na A. Firma H była zbliżona ale poza granicami kraju raczej chyba kiepsko rozpoznawalna.
Firm na W i L4 nie brałem nawet pod uwagę, szukałem po pewnych firmach, które nie robią trudności w razie konieczności likwidacji szkody.
Dlatego sugeruję każdemu, kto przedłuża ubezpieczenie po pierwszym roku - pytać, szukać, porównywać bo na pewno znajdziecie coś lepszego.
U mnie naprawdę to była męczarnia z agentem dilera bo straszliwie forsował "jedynie słuszne przedłużenie w jedynie słusznej firmie". Jak przychodziłem w wyceną uzyskaną własnoręcznie w innych ubezpieczycielach to nagle się magicznie odblokowywały opcje w formularzach dilera.
P.S.
Co mam pakiecie - wszystko to co da się wyklikac w formularzu firmy A na ich stronie. Szczególnie fajne jest opcja "Bezpieczna droga" z uwagi na nasze polskie, dziurawe drogi. Musiałem kiedyś z tego skorzystać (niestety) przy okazji innego auta i wiem że to działa.

Co ty tak piszesz szyfrem Firma A Firma H Firma W Firma L4 ale PZU to napisałeś już nie szyfrem  :cheesy:
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3025 dnia: 26 Listopada 2017, 00:02:25 »
P.S.

Co ty tak piszesz szyfrem Firma A Firma H Firma W Firma L4 ale PZU to napisałeś już nie szyfrem  :cheesy:
Przyznałbym rację ale na literkę P jest jeszcze jedna firma więc tu już trzeba by kombinować.
Poza tym PZU mnie zdenerwowało jako konsumenta :)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3026 dnia: 26 Listopada 2017, 09:36:38 »
Pisze szyfrem by nikt inny nie skorzystał, mam, wiem ale nie powiem co i gdzie.

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3027 dnia: 26 Listopada 2017, 10:22:50 »
Pisze szyfrem by nikt inny nie skorzystał, mam, wiem ale nie powiem co i gdzie.
Również mnie to dziwi, po cholerę ta tajemnica. Przecież nie piszesz pod nazwiskiem, nic o Tobie nie wiemy, a i Twój tekst nie jest ani żadną reklamą, ani antyreklamą. Również nic by się nie stało gdybyś podał cenę jaką udało się uzyskać przy danej wartości pojazdu.
PS. Jest takie forum nowego Opla Astry i z zazdrością patrzę jak fantastycznie jest prowadzone, ile ciekawych informacji można tam wyczytać, także na temat ubezpieczeń. Nikt tam się nie kryje z ceną samochodu, czy kwotą ubezpieczenia.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3028 dnia: 26 Listopada 2017, 11:53:54 »
Również mnie to dziwi, po cholerę ta tajemnica. Przecież nie piszesz pod nazwiskiem, nic o Tobie nie wiemy, a i Twój tekst nie jest ani żadną reklamą, ani antyreklamą. Również nic by się nie stało gdybyś podał cenę jaką udało się uzyskać przy danej wartości pojazdu.
PS. Jest takie forum nowego Opla Astry i z zazdrością patrzę jak fantastycznie jest prowadzone, ile ciekawych informacji można tam wyczytać, także na temat ubezpieczeń. Nikt tam się nie kryje z ceną samochodu, czy kwotą ubezpieczenia.
Jak to mówią, człowiek w sieci jest sumą informacji jakie o nim można znaleźć :)
Ale spoko, podaję kwoty w zaokrągleniu o kilka pln bo nie mam teraz liczb przed oczami:

Samochód to Auris HSD FL 2016 TS wycena obecnie na ok. 79000. Zakładałem, że w ubezpieczeniu chcę ochronę zniżek oraz osobno szyby jeśli jest taka opcja. Nie zależało mi na wyszukanych opcjach assistance z holowaniem bez limitów bo wyszedłem z założenia że auto jest na gwarancji i posiada assistance Toyoty.
Kwoty jakie uzyskałem po przycinaniu pewnych rzeczy np. wyczesanych pakietów assistance itd.
PZU ~4350 pln (po przycięciu z niemal 4600)
Warta ~4100 pln
Hestia ~3600
Allianz - 3350 (brak ochrony żniżek ale dodatkowe osobne ubezpieczenie jak opisywałem wcześniej)

Parę hintów (wybaczcie jeśli są oczywiste):
- Przy braniu ubezpieczenia od danej firmy warto sprawdzić czy nie zaprocentuje to zniżkami dla innych ubezpieczeń np. na mieszkanie itd. u tego samego ubezpieczyciela. Niestety w drugą stronę to nie działa
- Kilka dni przed upływem terminu starego ubezpieczenia (3 dni) firmy ubezpieczeniowe mogą używać dodatkowej zniżki (tzw. "incydentalnej"), warto o to pytać no i czasem czekać do końca z wyborem towarzystwa
- Tzw. "ochrona zniżek" często działa tylko wtedy, gdy przedłużamy ubezpieczenie u tego samego ubezpieczyciela. Sprawdzać jeśli ktoś miał szkodę bo można się rozczarować
- Często zmiana ubezpieczyciela powoduje że uzyskujemy u docelowej firmy status nowego klienta  i np. oferują dodatkowe kilka procent zniżki lub "darowują" szkodę u poprzedniego ubezpieczyciela

Edit:
- Przy ubezpieczeniu chciałem mieć zero wkładu własnego przy usuwaniu szkody, naprawa w ASO oryginalnymi częściami i brak redukcji sumy ubezpieczenia po wystąpieniu szkody oraz utrzymanie wartości pojazdu przez całe ubezpieczenie.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2017, 12:01:16 wysłana przez EliEli »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3029 dnia: 26 Listopada 2017, 11:59:25 »
To zapłaciłeś cholernie dużo bo mój jest wyceniony na więcej (prawie 80 bez groszy) z pakietem super + kilka dodatków (czyt. full opcja z ochroną zniżek, opon, szyb) i zapłaciłem +/- 100zł około 2600. Samochód ubezpieczałem od razu w salonie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl