Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596819 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3090 dnia: 26 Stycznia 2018, 12:48:53 »
Witam.

Mam problem w Aurisie problem z zamykaniem maski.
Po otwarciu nie można jej zatrzasnąć normalnym sposobem czyli puszając jej luźno tylko muszę ją silno docisnąć a i tak potrafi się podczas jazdy podnieść tak jak by pociągnąć za otwieranie w kabinie i tak sobie odstaje podczas jazdy pare cm podniesiona.

W ASO Toyoty w Bielsku mi nie napawili tylko coś tam przygieli i rok był spokój bo się nie otwierała ale też nie zamykała po trzaśnięciu tylko trzeba było ją docisnąć teraz znów ten sam problem że się sama podnosi. Wtedy w ASO powiedzieli że zamek do wymiany ale nie ma sensu bo drogi a tak można jeździć.

Do bani to ASO. (nawet oleju w skrzyni mi nie chcieli wymienić bo powiedzieli że producent nie przewiduje wymiany).

Co mam zrobić ? Ile kosztuje cały zamek maski i gdzie najlepiej go kupić ? Jakieś porady ?  :o

« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2018, 12:52:23 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3091 dnia: 26 Stycznia 2018, 15:22:21 »
Znalazłem taki na allegro ale czy będzie dobry a gdzie kupić nowy i ile kosztuje ? :o

http://allegro.pl/zamek-maski-toyota-auris-i-06-13-idealny-i7141619288.html
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3092 dnia: 26 Stycznia 2018, 15:50:28 »
Moje problemy z maską (otwieraniem/zamykaniem itp) zniknęły jak przepsiukałem ją dokładnie smarem w sprayu z lidla baufix:

http://fanlidla.pl/gazetka/2012.03.15.rower/5062,Olej,w,sprayu,do,lancucha

Swoja drogą dziwnie jest to rozwiązane, bo nie raz (zanim popsiukałem tym olejem) powyginałem to długie ramię we wszystkie strony. Spróbuj, może coś tam nie zaskakuje bo rdza itp.

« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2018, 15:53:11 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3093 dnia: 27 Stycznia 2018, 01:10:32 »
Ja dodam od siebie. Raz po myciu autka na myjni otwarłem maskę i nie mogłem jej domknąć, nawet dociskając. Kręciłem dystansami maski, poluzowałem zamek i wyciągnąłem go najbardziej do góry jak się dało (i tak był wcześniej w takiej pozycji). Potem sprawdziłem kawałkiem pręta jak chodzi sam zamek i na pręcie jak wciskałem to się ładnie zamykał. Rozwiązanie było śmieszne. Ruchome części natarłem różowym smarem do np łożysk i od razu klapa zaczęła się zamykać znowu z 20cm. Cały czas chodzi teraz zamek idealnie. Dziwne że docisk nie powodował zatrzasku. Ale także polecam przesmarować na początek mechanizm
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3094 dnia: 28 Stycznia 2018, 03:33:30 »
Lakier na japońskich autach to kiszka stolcowa. Oni robią  za 20 lat 10tysi a u nas inne wyznacznik są. Ale furę kupić z ich rynku to rarytasik

Offline Adam1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3095 dnia: 01 Lutego 2018, 09:25:37 »
Użytkownicy poradźcie coś.
Mam system multimedialny Toyota Touch 2 and Go. Słucham sobie muzyczki z pendrive'a. Irytuje mnie fakt, że po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu, muzyka nie statruje z miejsca w którym skończyła, tylko ponownie zaczyna odtwarzać piosenki wgrane na pendrive od początku. mma 980 piosenek wgranych i powiedzmy słuchałem przed wyłączeniem silnika 89 piosenki. Po ponownym włączeniu silnika zamiast dalej pamiętać że była 89 piosenka i słuchac jej dalej, to system puszcza pierwszy utwór z pendrivea.

co zrobić?

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3096 dnia: 01 Lutego 2018, 22:50:16 »
To nie do końca rozwiązanie problemu, ale polecam odtwarzanie muzyki z telefonu poprzez bluetooth. Denerwowała mnie zabawa z playlistami, problem z przewijaniem czy brak odtwarzania utworów w formacie FLAC (które musiałem konwertować do MP3 kosztem utraty jakości ;) ). W Samsungu bardzo dobrze sprawuje się odtwarzacz "Samsung Music" lub "Aimp" :) Działają przyciski na kierownicy służące do zmiany czy przewijania utworu. Poza tym słychać dźwięki nawigacji jeśli w telefonie używam Automapy czy Google Maps. Z Youtube też coś można włączyć, aczkolwiek w tym przypadku bezpieczniej i lepiej żeby pasażer wspomagał :)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3097 dnia: 01 Lutego 2018, 22:53:55 »
A ja moge dodać program deezer przez BT. Działa i zapamiętuje w którym miejscu przerwaliśmy dany utwór po połączeniu stacji z telefonem. Co prawda chwila to trwa ale lepsze to niż nic. Jest darmowy, ma spory zasób, premium wiele nie kosztuje bo tyle co flaszkę a wtedy naprawdę jesteśmy bogami w strefach muzyki ;)

Offline Tomaso

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3098 dnia: 02 Lutego 2018, 06:59:39 »
Witam.
Na początek chciałbym się przywitać. Mam na imię Tomek i stałem się posiadaczem auris hybrid 1.8 2012 roku.
Auto przyjedzie na letnich oponach r16. Ja mam zamiar na zime kupić komplekt felg r15.  Czy ktoś wie jakie są wymiary felg stalowych r15? Jeśli poprawnie wyczytałem, opona powinna mieć rozmiar 195 65 r15.
Z góry dziękuję.

Offline Adam1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3099 dnia: 02 Lutego 2018, 07:15:26 »
To nie do końca rozwiązanie problemu, ale polecam odtwarzanie muzyki z telefonu poprzez bluetooth. Denerwowała mnie zabawa z playlistami, problem z przewijaniem czy brak odtwarzania utworów w formacie FLAC (które musiałem konwertować do MP3 kosztem utraty jakości ;) ). W Samsungu bardzo dobrze sprawuje się odtwarzacz "Samsung Music" lub "Aimp" :) Działają przyciski na kierownicy służące do zmiany czy przewijania utworu. Poza tym słychać dźwięki nawigacji jeśli w telefonie używam Automapy czy Google Maps. Z Youtube też coś można włączyć, aczkolwiek w tym przypadku bezpieczniej i lepiej żeby pasażer wspomagał :)

Fakt. Przewijanie bardzo wkurzające i do tego jeszcze jak wrzucam album powiedzmy z muza z gry GTA to zamiast posiadac wszystko w jednym folderze to rozdziela na albumy z których dany utwór pochodzi. Wiem, że tak sa otagowane utwory ale no bładam, powinny być w jednym folderze tak jak na USB. Przewijanie też jest spartolone. Ten system TT2Go ma bardzo słaby procesor i przewijanie jest mozolne.

Ciekawe czy ktos rozwiązał problem rozpoczęcia utworu od momentu w którym sie skończył?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3100 dnia: 02 Lutego 2018, 09:31:46 »
Dziwne bo ja mam starszy system z fizycznymi przyciskami i zawsze pamięta gdzie skończył odtwarzać czy z płyty czy z USB.  Pamięta nawet po wyjęciu i włożenie pendriva.

Offline Adam1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3101 dnia: 02 Lutego 2018, 09:38:41 »
Dziwne bo ja mam starszy system z fizycznymi przyciskami i zawsze pamięta gdzie skończył odtwarzać czy z płyty czy z USB.  Pamięta nawet po wyjęciu i włożenie pendriva.

W takim razie serwis pozostaje.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3102 dnia: 02 Lutego 2018, 14:17:32 »
Sprecyzuj,  po odpaleniu silnika czy po przekreceniu kluczyka w stacyjce?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3103 dnia: 02 Lutego 2018, 16:02:50 »
W nowych aurisach nie ma tego bajery. W I zapamietywal wszystkie możliwe opcje. Czy płyta czy USB czy AUX.

Offline m1H8u

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3104 dnia: 02 Lutego 2018, 19:47:07 »
Dobry wieczór każdemu z osobna,

Sprawa wygląda następująco:

Objawy: świecą kontrolki (kontrola trakcji, check-engine, wykrzyknik), odcina moc
I diagnoza: DPF zapchany

ALE...

Po odłączeniu czujnika różnicy ciśnień i zapaleniu się wspomnianych kontrolek, moc silnika nie spada.

II diagnoza i zarazem pytanie: to może być walnięty czujnik?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl