Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597733 razy)

Offline knife111

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3225 dnia: 14 Marca 2018, 23:35:50 »
Nie nazywaj części hamulcowych systemem, bo to dziwnie brzmi, no i tarcze zmienia się, kiedy są już zużyte, a na pewno nie przy każdej wymianie klocków i na pewno nic ci nie będzie stukało, jeśli dobierzesz właściwy zacisk i sprawny i poprawnie go zamontujesz, klocki i tarcze mogą być jakiekolwiek, byleby markowe.

Chodzi o czesci pod konkretny system hamulcowy. Wazna kwestia jest dlatego zakup np klockow pod system hamulcowy ze swojego auta bo w innym przypadku te czesci zle ze soba wspolpracuja dlatego tez trzeba pamietac bo jak tarcze masz pod 1 system a klocki pod drugi to gwarantuje Ci ze nie bedziesz zadowolony z dzialania hamulcow- wiem z autopsjii dlatego chcialbym sie dowiedziec jak sprawdzic jakiej firmy system siedzi w moim aucie

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3226 dnia: 15 Marca 2018, 08:25:22 »
Elementy różnych systemów hamulcowych są ze sobą niezamienne.

Offline buklak

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3227 dnia: 15 Marca 2018, 08:52:51 »
Polecicie kogoś do regeneracji kolektora ssącego w Toyocie Auris I? Zależy mi na kimś zaufanym, do kogo będę mógł wysłać kolektor, a następnie w krótkim czasie otrzymam go z powrotem. Ewentualnie kogoś "na trasie" Białystok - Warszawa lub w okolicy.

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3228 dnia: 15 Marca 2018, 11:14:37 »
A ja mam pytanie odnośnie aurisa II ts 1.6 benzyna 2015 r. czy przy przebiegu około 27kkm możliwe aby szuranie hamulców spowodowane było korozją tarcz i czy podlegają one gwarancji...

Offline knife111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3229 dnia: 15 Marca 2018, 13:36:52 »
A ja mam pytanie odnośnie aurisa II ts 1.6 benzyna 2015 r. czy przy przebiegu około 27kkm możliwe aby szuranie hamulców spowodowane było korozją tarcz i czy podlegają one gwarancji...

możliwe bo tarcze korodują od wilgoci- wystarczy że przejedziesz 1-2 km przyhamujesz pare razy i wszystko będzie w porządku- nic nie trzeba tutaj reklamować :)

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3230 dnia: 15 Marca 2018, 13:56:06 »
Po przejechaniu nawet 100 km słychać szuranie hamulców więc nie wiem czy to normalne...

Offline knife111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3231 dnia: 15 Marca 2018, 14:28:29 »
Po przejechaniu nawet 100 km słychać szuranie hamulców więc nie wiem czy to normalne...

sprawdzałeś może rant na tarczach? może już się zrobił a wiem że to może dawać nieprzyjemny dźwięk- zeszlifowanie pomoże

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3232 dnia: 15 Marca 2018, 14:35:08 »
Auto mam jeszcze na gwarancji więc nie wiem czy można się samemu za to zabrać...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3233 dnia: 15 Marca 2018, 15:43:57 »
A klocki to jeszcze sa? Zreszta auto na gwarancji to jedz do ASO.

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3234 dnia: 15 Marca 2018, 16:18:27 »
Tak byłem w ASO i powiedzieli że klocki przód i tył mają po 70% zaś na tarczach jest korozją nie wiem od czego... Ech auto ma dopiero 27kkm.. 

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3235 dnia: 15 Marca 2018, 18:07:19 »
..... na tarczach jest korozją nie wiem od czego... Ech auto ma dopiero 27kkm..
No co Ty? Korozja na tarczach hamulcowych to rzecz naturalna. Wystarczy kilka godzin dla mokrych tarczy i robią się brązowe. Jak mało jeździsz, mało hamujesz i jeszcze masz zawilgocony garaż, to wtedy wytworzą się dość głębokie wżery. Jest trochę więcej szumu, ale hamulce działają prawidłowo.
A w ogóle Aurisowe hamulce mają tendencję do szumienia. Temat był już poruszany dla wersji II przed FL. Niektórzy reklamowali na gwarancji, wymieniano im zaciski, klocki, smarowano. Problem raczej wracał. TTTM. Wg mnie, problem bardziej dotyczy słabego wyciszenia (nadkoli?) niż samych hamulców. Podobnie z szumem "niedomkniętej szyby".
Spalanie - Motostat.pl

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3236 dnia: 15 Marca 2018, 19:16:21 »
Korozja na tarczach hamulcowych to rzecz naturalna
No nie wiem, czy korozja tarcz, to rzecz naturalna. Brązowy nalot po chlupnięciu wodą w tarcze na postoju to jeszcze raczej nie korozja, choć to tak wygląda. Korozja wystąpi przy wadliwie działających hamulcach, kiedy zapiecze się np. tłok, słaby jest docisk tarcze wtedy skorodują i robią się wżery.

Wystarczy kilka godzin dla mokrych tarczy i robią się brązowe
Tak, zgadza się. U mnie wystarczy, że umyję wodą felgi i wstawię auto do garażu i tarcze są wkrótce całe brązowe, ale wystarczy, że ruszę kawałek autem i tarcze już lśnią blaskiem. I zdarza mi się się to tylko przy myciu felg. W normalnej eksploatacji, w kałużach, w deszczu, jak wstawię auto do garażu, nigdy nie mam brązowych tarcz. I mam tak samo w dwóch innych autach. Jeśli więc ktoś ma brązowe tarcze po jeździe, to moim zdaniem, nie jest to normalne, coś jest nie tak ze sprawnością hamulców.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3237 dnia: 15 Marca 2018, 19:58:14 »
Prawdopodobnie bierze sie to stąd, że za lekko hamujecie. Nie ma co sie głaskać z hamulcem jak z dziewicą, tylko co jakiś czas mocniej przyhamować. Używać normalnie, a nie oszczędzać.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3238 dnia: 15 Marca 2018, 20:19:02 »
Prawdopodobnie bierze sie to stąd, że za lekko hamujecie
Oj, chyba nie. Przecież jeśli przyhamujesz delikatnie, to nie znaczy, że klocki też delikatnie muskają tarcze. Tam jest taki ścisk i tyle obrotów tarczy, że w zupełności wystarczy, żeby tarcze od razu wyczyściło z brązowego nalotu. A przy normalnym hamowaniu to ścisk jest jeszcze mocniejszy. Przy sprawnych więc hamulcach nie ma mowy o nalocie na tarczach, obojętnie, jak się hamuje :)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3239 dnia: 15 Marca 2018, 21:18:55 »
@fynooh, nie zgadzasz się ale trochę się zgadzasz, czyli filozofujesz. A to proste jest. To brązowe na tarczy to jednak tlenek żelaza, czyli korozja. Bo tarcze są zwykle robione ze stali nieuszlachetnianej antykorozyjnie, więc będą korodować przy sprzyjających warunkach.  Przy w miarę częstym używaniu będą wyszlifowane na bieżąco. Hamulce zbyt mało używane (bo ktoś np. mało jeździ albo ma hybrydę), nie ździerane na czas, mogą dostać wżer, które po jeździe z czasem mogą pozostać. 
Zdarza się, że zacisk hamulcowy zasłabnie, wtedy tłoczek może nie dociskać wystarczająco klocka i też mogą się pojawić wżery na tarczy jednego koła. To ważny sygnał dla świadomego kierowcy.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl