Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597882 razy)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3255 dnia: 19 Marca 2018, 19:49:54 »
Wszystko zależy od pogody i ubrania.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3256 dnia: 19 Marca 2018, 20:14:32 »
Jednym slowem wiosna coraz blizej.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3257 dnia: 19 Marca 2018, 21:55:58 »
Jeszcze drążysz temat klimy
Tak, i dziękuję Tobie i wszystkim za odpowiedzi. Uspokoiliście mnie. Co ja bym bez was zrobił? Męczyłbym się myślami pewnie  :-( Mam następne pytanie całkiem z innej beczki. Dotyczy to raczej was wszystkich. Moje auto, jak wiecie, jest nowe, ze stycznia 2018. W styczniu było kilka razy na podnośniku w serwisie z powodu wadliwych, zimowych opon. Parę dni temu zauważyłem, że zdarta jest do gołej blachy lakiernicza powłoka ochronna przy wszystkich kołach, na tym kancie, co opiera się łapy podnośnika. Przy dwóch kołach gołą blachę widać na długości ok. 10 cm lub więcej. Wkurzyło mnie to trochę. Nie spodziewałem się, że w ASO coś takiego może mieć miejsce. Ta blacha jest jakaś nierdzewna, bo na razie nic złego się tam nie dzieje, ale w przyszłości...? Oczyściłem wszystkie miejsca z resztek powłoki i z brudu i zamalowałem to farbą chlorokauczukową pod kolor. I teraz pytanie do was. Jak wy podchodzicie do tego problemu? Olewacie to, nie zaglądając w te miejsca w ogóle, czy coś z tym robicie? Nie jest to za bardzo normalne, bo w Aurisie ten kant jest ostry, natomiast np. w Seicento, w Peugeocie 206 ten kant jest zagięty pod kątem prostym, jak litera L u dołu i u mnie już 17 lat te dwa autka powłokę na kantach mają w o wiele, wiele lepszym stanie niż nowy Auris po kilku uniesieniach na podnośniku  :-(
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 22:04:42 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3258 dnia: 20 Marca 2018, 01:39:24 »
Wszystko zależy od pogody i ubrania.
Tylko zdarzyło mi się to po raz pierwszy od ponad 6 lat. I to kilka razy jednego dnia. W ubraniu które bardzo niewiele różniło się od innych.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3259 dnia: 20 Marca 2018, 06:56:18 »
Mnie tez kiedyś auto pare razy kopnęło i zgadzam się z Darkiem, bardzo suche powietrze np. ostatnie wyże z Syberii i ubranie np. z plastiku (większość teraz). A propos webasto to z tego co wiem to jak dymi to jest coś nie tak z palnikiem...najzwyklejszy kabelek VAG KKL (30zł), odpowiednie podpięcie linii K (ja puściłem sobie w złącze OBD), program i masz pelną diagnozę co niedomaga, najczęściej trzeba przeczyscic cały kociołek z sadzy.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2018, 07:54:03 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3260 dnia: 20 Marca 2018, 07:42:57 »
Oczyściłem wszystkie miejsca z resztek powłoki i z brudu i zamalowałem to farbą chlorokauczukową pod kolor.
za taką akcję nie traci się gwarancji ??

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3261 dnia: 20 Marca 2018, 08:11:54 »
Oryginalna nagrzewnica dymi to normalne bo jest spalinowa więc no na mrozie dym będzie jak z rury wydechowej i nawet w instrukcji o tym piszą więc nie ma się co bać. Dobrać się do nagrzewnicy to nie takie proste jakby się wydawało. Trzeba kilka rzeczy wymontować żeby ją odkryć

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3262 dnia: 20 Marca 2018, 08:27:59 »
było kilka razy na podnośniku w serwisie z powodu wadliwych, zimowych opon. Parę dni temu zauważyłem, że zdarta jest do gołej blachy lakiernicza powłoka ochronna przy wszystkich kołach, na tym kancie, co opiera się łapy podnośnika. Przy dwóch kołach gołą blachę widać na długości ok. 10 cm lub więcej. Wkurzyło mnie to trochę. Nie spodziewałem się, że w ASO coś takiego może mieć miejsce. Ta blacha jest jakaś nierdzewna, bo na razie nic złego się tam nie dzieje, ale w przyszłości...? Oczyściłem wszystkie miejsca z resztek powłoki i z brudu i zamalowałem to farbą chlorokauczukową pod kolor.

Ani w twoim ani w moim samochodzie blachy nie są nierdzewne :)
Blacha jest zabezpieczana antykorozyjnie procesami elektrolitycznymi (kataforeza , elektroforeza).

U mnie też była taka sytuacja.
Najpierw byłem w ASO na przeglądzie, później u gumiarza na wymianie opon i właśnie po gumiarzu zauważyłem naruszoną powłokę "baranka" ochronnego.
Ponieważ po ASO nie zwróciłem na to uwagi więc nie wiedziałem u kogo to "reklamować".
Kupiłem jakiś Boll do konserwacji podwozi w sprayu i bez zrywania fabrycznego "baranka" kilkakrotnie (w odstępie kilku dni)  spsikałem te miejsca w samochodzie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3263 dnia: 20 Marca 2018, 18:15:25 »
Ani w twoim ani w moim samochodzie blachy nie są nierdzewne
Blacha jest zabezpieczana antykorozyjnie procesami elektrolitycznymi (kataforeza , elektroforeza).
No właśnie, blacha jest zabezpieczona, czyli czasowo jakby nierdzewna, o to mi właśnie chodziło. Ciekawy jestem, jak długo taka blacha wytrzyma, gdyby to zostawić i nie malować.
zauważyłem naruszoną powłokę "baranka" ochronnego.
Jak widzę, problem dotyczy nie tylko mnie. Myślę, że prawie wszyscy to mają, tylko nie wszyscy zwracają na to uwagę. Niektóre podnośniki w warsztatach są w takim stanie, że naprawdę niszczą powłokę ochronną w podwoziu.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3264 dnia: 20 Marca 2018, 18:36:38 »
No właśnie, blacha jest zabezpieczona, czyli czasowo jakby nierdzewna,

Tak dla porządku, blacha nierdzewna a "zabezpieczona czyli czasowo jakby nierdzewna" to dwie różne bajki (inny skład chemiczny stali)  :)

Niektóre podnośniki w warsztatach są w takim stanie, że naprawdę niszczą powłokę ochronną w podwoziu.

Niestety, ale to prawda :(
U niektórych gumiarzy brakuje na końcówkach łap, gumowych krążków.
Dlatego jakiś czas temu zmieniłem gumiarza na takiego który ma podnośniki z gumami.
I opisana sytuacja zdarzyła się właśnie u niego.

Ale nie obwiniam ani ASO ani gumiarza.
Po prostu miejsce w AII (i sposób nałożenia fabrycznego "baranka") gdzie podstawia się łapę podnośnika jest takie, że zawsze naciska się na fabryczną konserwację i ją niszczy.

Na szczęście, jak ostatnio przy dobrym świetle dziennym oglądałem nałożone przeze mnie jesienią warstwy to wyglądały na nienaruszone przez zimę :)
A ponieważ mam jeszcze zapas tego bolla to na wiosnę po zmianie opon (pewnie mój boll zostanie na ostrej krawędzi znowu przecięty podczas podnoszenia samochodu) znowu spsikam te newralgiczne miejsca.

« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2018, 18:40:18 wysłana przez tomery »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3265 dnia: 20 Marca 2018, 19:59:17 »
Z którego roku jest twoje auto?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3266 dnia: 20 Marca 2018, 20:15:50 »
Z którego roku jest twoje auto?

Jeśli mnie pytasz  - to z 2016 roku.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2018, 20:17:23 wysłana przez tomery »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3267 dnia: 20 Marca 2018, 22:11:01 »
Włączenie AUTO raczej zawsze na 100% wywołuje zapalenie A/C.
Nie - to można ustawić jak się chce.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3268 dnia: 21 Marca 2018, 09:49:25 »
Nie - to można ustawić jak się chce.

Komputerem ?
Bo domyślnie (fabrycznie) ustawione jest chyba na automatyczne włączanie A/C ?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3269 dnia: 21 Marca 2018, 18:55:22 »
Jeśli mnie pytasz  - to z 2016 roku.
Ciebie pytałem. To masz młode auto i nie dziwię się, że przejąłeś się trochę uszkodzeniem kantu pod podnośnikiem. Nikt więcej nic nie pisze, a ciekawy jestem, jak dużo osób tak ma i czy zwracają na to uwagę, czy może się tym nie przejmują. Te moje pytania to może dla forumowiczów takie duperele, ale niestety, ja jestem drobiazgowy i cholernie dokładny w tym co robię ;)
Bo domyślnie (fabrycznie) ustawione jest chyba na automatyczne włączanie A/C ?
Już wszystko jasne dla mnie, tylko ciekawi mnie jeszcze, jak długo lampka A\C ma się świecić przy włączonym AUTO, czy cały czas, czy po jakimś czasie gaśnie, kiedy powietrze się np. osuszy. Ja na razie nie jeżdżę w trasy dłuższe, niż ok. 12 km w jedną stronę i nie mogę tego przetestować, a coś wydaje mi się, że A\C w pierwszym miesiącu jazdy nie świeciło mi się cały czas na tej mojej trasie, tylko po kilku minutach gasło.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2018, 18:59:28 wysłana przez fynooh »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl