Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596847 razy)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3270 dnia: 21 Marca 2018, 21:41:23 »
Świeci sie caly czas.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3271 dnia: 23 Marca 2018, 18:11:03 »
Dzięki za odpowiedzi. Proszę jeszcze o odpowiedź, z której strony silnika 1,6 valvematic siedzą świece zapłonowe? Z przodu od strony chłodnicy, czy z tyłu od strony kabiny? Pytam tak ze zwykłej ciekawości, bo dobrze jest więcej wiedzieć a na silniku kompletnie nic nie widać świec ani, kabli do nich.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3272 dnia: 23 Marca 2018, 19:24:35 »
pociągnij pokrywę silnika plastikową i wszystko zobaczysz. Pytanie po co <myśli>

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3273 dnia: 23 Marca 2018, 19:59:20 »
A właśnie że zdjąłem pokrywę i nic nie widzę, żadnych świec, jakaś dziwna pokrywa zaworów, jakieś kostki z kablami na niej, a przecież nie jestem taki zielony w silnikach. To gdzie te świece? Przecież nie na pokrywie zaworów. Nie pisz mi, żebym sam zobaczył, tylko napisz, gdzie są te świece.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3274 dnia: 23 Marca 2018, 20:14:11 »
Te kostki to sa cewki bezposrednio na swiecach.
Odkrec srubke wyjmij cewke to zobaczysz swiece.
Troche nowy jestes w silnikach Toyoty, nie ? :grin:
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3275 dnia: 23 Marca 2018, 20:21:58 »
przecież nie jestem taki zielony w silnikach
Chyba pora zweryfikować mniemanie o motoryzacji.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3276 dnia: 24 Marca 2018, 10:26:39 »

przecież nie jestem taki zielony w silnikach

Life is brutal. Full of zasadzkas and kopas w dupas  :song:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3277 dnia: 24 Marca 2018, 20:03:22 »
Te kostki to sa cewki bezposrednio na swiecach.
O kurczę! Nie myślałem, że to to. Świece w silnikach to przeważnie są z boku głowicy, od przodu, albo od tyłu silnika. U góry jest przecież pokrywa zaworów a pod nią mechanizmy zaworowe, to kto by pomyślał, że na tej pokrywie mogą siedzieć świece. Widocznie jest to oryginalny patent Toyoty. No i te kostki są takie malutkie, zupełnie jak nie cewki. I kabelki wychodzące od nich to takie cienkie, zwykłe, zamiast grubych kabli wysokiego napięcia, jakie znam. Heh, śmieszne to wszystko ;)

Troche nowy jestes w silnikach Toyoty, nie ?
Okazuje się, że tak, masz rację, w silnikach Toyoty okazuje się, że nie wiem wszystkiego.

Nic nie będę weryfikował. To, że świece w Aurisie są oryginalnie zamontowane i nie wiedziałem o tym nie znaczy, że automatycznie stałem się zielony w tych sprawach. Mam w domu kanał naprawczy, wiele podstawowych narzędzi i od ponad 20 lat sam dotychczas wszystko sobie robiłem i robię nadal przy swoich autach. Toyota zaskoczyła mnie, fakt. Nie spodziewałem się tego. W tej chwili nie mam zamiaru nic grzebać przy Toyocie, bo jest nowa i na gwarancji, ale na pewno dałbym sobie radę z pełną obsługą tego auta. Ale może do tego nie dojdzie, bo za ok. 5 lat mam zamiar wymienić tego Aurisa na następne nowe. Tak więc na razie dopytuję się was, tak ze zwykłej ciekawości, bo mnie to po prostu interesuje, gdzie co jest w silniku Toyoty i proszę nie myśleć, że już zakasuję rękawy i zabieram się za grzebanie, co to, to na razie nie :):) No i serdeczne dzięki wszystkim, za odpowiedzi i podpowiedzi :)
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2018, 20:21:24 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3278 dnia: 24 Marca 2018, 20:04:55 »
Life is brutal. Full of zasadzkas and kopas w dupas 
You have to manage somehow ;)

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3279 dnia: 25 Marca 2018, 11:24:54 »
Cewka cala wyglada mniej wiecej w ten sposob :

Nie ma juz kabla wysokiego napiecia bo cewka jest polaczona bezposrednio ze swieca.
Te kable ktore sa podlaczone do kostki to zasilanie 12V plus pilot cewki tez 12V.

W starych motorach sa rozwiazania o ktorych pisales ale w nowoczesnych to raczej juz nie. Moge sie mylic, moze jeszcze u innych konstruktorow takie rozwiazania sa ?
Osobiscie ostatni raz widzialem to w mojej Hondzie Civic z 86 roku.  :laugh:
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3280 dnia: 25 Marca 2018, 15:07:15 »
Mam w domu kanał naprawczy, wiele podstawowych narzędzi

Co nie znaczy, że sam wymienisz świece w swoim Aurisie (tym bardziej, że nie wiesz gdzie one są).
Bez urazy.

O kurczę! Nie myślałem, że to to. Świece w silnikach to przeważnie są z boku głowicy, od przodu, albo od tyłu silnika. U góry jest przecież pokrywa zaworów a pod nią mechanizmy zaworowe, to kto by pomyślał, że na tej pokrywie mogą siedzieć świece. Widocznie jest to oryginalny patent Toyoty.

Nie, nie jest to patent Toyoty.
Już taki np. Nissan Micra z 1998 roku ma świece w tym samym miejscu :)
Zresztą wydaje mi się, że w każdej głowicy 16V (niezależnie od marki) jest na tyle "ciasno" że z braku miejsca (+ konieczność konstrukcyjna umieszczenia iskry w odpowiednim miejscu) świece i cewki umieszczone są na wierzchu głowicy.

A jak "grzebałeś" dotychczas przy samochodach to byś się domyślił, że jak nie znalazłeś świec z przodu lub tyłu bloku silnika, to te nieznane ci "urządzenia" na wierzchu to muszą być świece i coś co z nimi jest związane czyli cewki.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 15:11:46 wysłana przez tomery »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3281 dnia: 25 Marca 2018, 17:23:33 »
Co nie znaczy, że sam wymienisz świece w swoim Aurisie (tym bardziej, że nie wiesz gdzie one są).
No, to możliwe, że sam w tej chwili nie wymienię, ale trzeba się uczyć. Zresztą może nie będzie to konieczne, bo może auto szybciej zmienię. Teraz już wiem, gdzie te świece są i w przyszłości, gdyby jednak wymiana auta nie doszła do skutku, to jakoś nie widzi mi się jeździć ciągle do ASO na przeglądy i płacić grubą kasę. Powoli z czasem i z waszą pomocą damy radę i świece wymienić ;) A tak w ogóle to wymieniał ktoś już te świece w Aurisie? Czy jednak to takie trudne, że trzeba jeździć do ASO? Wiem, że przy każdym aucie wszystko można samemu zrobić, Trzeba tylko trochę pojęcia mieć, odwagę i czasem potrzebne są specjalistyczne narzędzia.

Cytat: arturp
link=topic=31979.msg602157#msg602157 date=1521969894
Cewka cala wyglada mniej wiecej w ten sposob :
Nie ma juz kabla wysokiego napiecia bo cewka jest polaczona bezposrednio ze swieca.
Dzięki arturp. W moim starym peugeocie 206 też nie ma kabli zapłonowych i cewka jest połączona bezpośrednio ze świecami, ale to jest inne rozwiązanie, bo świece i  jednolita cewka są zamontowane bezpośrednio w głowicy od strony kabiny. Dzięki wszystkim. Warto popytać i więcej wiedzieć ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 17:27:21 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3282 dnia: 25 Marca 2018, 17:27:38 »
[
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 17:30:05 wysłana przez fynooh »

Offline GoRdi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3283 dnia: 29 Marca 2018, 02:49:32 »
Witam mam problem z doborem żarówki ledowej  na podsufitke do mojej toyoty auris 2014r. Wszystko co kupuje jest za duże. Już nawet byłem w salonie Toyoty żeby tam mi dobrali- nie chce wejść. Ktoś coś poradzi?

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3284 dnia: 29 Marca 2018, 08:54:09 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl