Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596878 razy)

Offline majkel_b

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3510 dnia: 14 Lipca 2018, 16:54:30 »
Nadkole jest przykręcone na kilka śrub ? musisz mieć albo śrubokręt albo klucz (przeważnie klucz nr 10) i te śruby odkręcić. Ewentualnie nadkole trzyma się na kilka plastikowych spinek do tapicerki, które można podważyć płaskim śrubokrętem i wyciągnąć. By dostać się do zbiornika spryskiwaczy, nie trzeba odpinać całego nadkola, wystarczy odpiąć połowę.
Carinae20gli, dzięki za info.

Czy dostanę się do zbiorniczka bez ściągania koła?

Dzisiaj wjechałem na kanał ale od spodu nic nie widać.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

===
Auris I
2010 r.
benzyna 1.33

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3511 dnia: 14 Lipca 2018, 21:39:26 »
Na początku zmienia się ona dość często, chociażby dlatego, że auto się rozgrzewa czy rozpędza. Im dłużej jedziesz tym bardziej średnią się stabilizuje i zmienia się rzadziej. To właśnie kwestia matematyki i to raczej mało zaawansowanej...  
Ja domyślałem się, że tak jest, jak piszesz wyżej, ale jeździłem hybrydą z dwoma zegarami i kolorowym wyświetlaczem między nimi i tam wskazania zużycia paliwa zmieniało się cały czas. To może było chwilowe zużycie paliwa, a nie średnie, a u mnie pewnie jest średnie, a to zmienia stan rzeczy. Bardziej pasowałyby mi wskazania chwilowe, a nie średnie. I nowe auto mam od niedawna i nie pamiętam, jak było na początku, dlatego po prostu zapytałem. A jeśli chodzi o matematykę, to przyznaję się, że byłem w niej od zawsze słaby, ale za to ortografia, pisownia i w ogóle Język Polski, to moja mocna strona, ortografia i pisownia szczególnie. Nie da się umieć wszystkiego :)

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #3512 dnia: 14 Lipca 2018, 21:45:26 »
To może było chwilowe zużycie paliwa, a nie średnie, a u mnie pewnie jest średnie, a to zmienia stan rzeczy.

Może warto rzucić okiem do instrukcji obsługi?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3513 dnia: 14 Lipca 2018, 23:52:14 »
i w ogóle Język Polski, to moja mocna strona, ortografia i pisownia szczególnie
Serio...? Bo język polski to się chyba małą pisze...  :grin:

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3514 dnia: 14 Lipca 2018, 23:57:41 »

Bez ściągania koła to może odkręcisz z jedną lub dwie śruby/spinki od nadkola i zrobisz szparę na tyle, aby przyłożyć latarkę i popatrzeć co jest w środku. Nie wiem, czy szpara będzie na tyle duża, aby włożyć dłoń. Ewentualnie jeśli dłoń wejdzie i jeżeli to kwestia tylko dociśnięcia pompki do zbiornika, to można spróbować. Ale prawdę mówiąc bez odczepienia koła marnie to widzę, dużo łatwiej to robić przy zdjętym kole.

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3515 dnia: 15 Lipca 2018, 18:36:09 »
Panowie, Auris 2007 rocznik, 1,6 przebieg 150000 - co przy tym roczniku/przebiegu należy po za olejem sprawdzić i wymienić ??

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3516 dnia: 15 Lipca 2018, 21:39:36 »
Bo język polski to się chyba małą pisze... 
No tak, małą, a cieszysz się, że to zauważyłeś?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #3517 dnia: 16 Lipca 2018, 19:15:52 »
y
Na początku zmienia się ona dość często, chociażby dlatego, że auto się rozgrzewa czy rozpędza. Im dłużej jedziesz tym bardziej średnią się stabilizuje i zmienia się rzadziej. To właśnie kwestia matematyki i to raczej mało zaawansowanej...   
Ja domyślałem się, że tak jest, jak piszesz wyżej, ale jeździłem hybrydą z dwoma zegarami i kolorowym wyświetlaczem między nimi i tam wskazania zużycia paliwa zmieniało się cały czas. To może było chwilowe zużycie paliwa, a nie średnie, a u mnie pewnie jest średnie, a to zmienia stan rzeczy. Bardziej pasowałyby mi wskazania chwilowe, a nie średnie. I nowe auto mam od niedawna i nie pamiętam, jak było na początku, dlatego po prostu zapytałem. A jeśli chodzi o matematykę, to przyznaję się, że byłem w niej od zawsze słaby, ale za to ortografia, pisownia i w ogóle Język Polski, to moja mocna strona, ortografia i pisownia szczególnie. Nie da się umieć wszystkiego :)

Ja mam co prawda wersję wyższą, ale ustawienia są podobne. Mogę ustawić tzw. reset ogólnego spalania: samemu guzikiem lub co tankowanie (resetuje się po otwarciu zbiornika paliwa). Nie ma w tym co piszesz nic dziwnego. Jest to średnie zużycie paliwa, a nie chwilowe. Jak je zresetujesz to zaczyna naliczać od początku nie biorąc pod uwagę dotychczasowego. Im więcej kilometrów przejedziesz tym spalanie bardziej się "normalizuje" i rzadziej cyferki się zmieniają. Tak ma być.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3518 dnia: 16 Lipca 2018, 21:33:38 »
Dzięki Wielki Arturas za informację. I to się nazywa krótka, konkretna i fachowa odpowiedź, nawet, jeśli ktoś zada głupie dla kogoś pytanie :)

Offline majkel_b

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3519 dnia: 17 Lipca 2018, 20:38:05 »

Bez ściągania koła to może odkręcisz z jedną lub dwie śruby/spinki od nadkola i zrobisz szparę na tyle, aby przyłożyć latarkę i popatrzeć co jest w środku. Nie wiem, czy szpara będzie na tyle duża, aby włożyć dłoń. Ewentualnie jeśli dłoń wejdzie i jeżeli to kwestia tylko dociśnięcia pompki do zbiornika, to można spróbować. Ale prawdę mówiąc bez odczepienia koła marnie to widzę, dużo łatwiej to robić przy zdjętym kole.
Dziękuję za pomoc :)

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

===
Auris I
2010 r.
benzyna 1.33

Offline marena

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3520 dnia: 18 Lipca 2018, 13:26:39 »
Zwracam się z wielką prośbą o podanie numeru katalogowego haka holowniczego Toyotowskiego wypinanego do Auris TS 1,6 z 2016 z góry dziękuję Pozdrawiam

Offline mickoz299

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3521 dnia: 18 Lipca 2018, 21:24:55 »
Jest na to wątek, dotyczy Warszawy ale są tam opisane różne zabezpieczenia:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,40726.0.html
Założyłem w ASO odcięcie zapłonu koszt 250zł.

Offline Tomcik85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3522 dnia: 21 Lipca 2018, 00:26:22 »
Drodzy forumowicze mam pytanie do was,czy przy wymianie fotela kierowcy mogą się pojawić jakieś błędy związane z poduszkami itp.?
Auris II 2014r
Planuję wyciągnąć go sam i zamienić na drugi bo w serwisie chcą 190pln za wymianę

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3523 dnia: 21 Lipca 2018, 16:04:42 »
Jak nic nie zepsujesz to nie bedzie bledow

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3524 dnia: 22 Lipca 2018, 22:02:59 »
co ile wymieniać rozrząd w wersji HSD z 2016 roku ?
ile to powinno kosztować na śląsku?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl