Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595673 razy)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3645 dnia: 26 Września 2018, 18:01:23 »
Skąd je brałeś?

Dokładnie stąd, zewnętrzne łaczą się po BT z aplikacją w telefonie (nie trzeba OBD). Włączam sobie co którąś tam jazdę apkę dla podglądu czy wszytko ok i wyłączam:

https://pl.aliexpress.com/item/BLE-Smart-Car-TPMS-Bluetooth-4-0-Auto-Wireless-Tyre-Tire-Pressure-Monitoring-System-4-Sensors/32849422272.html?spm=2114.13010708.0.0.7d015c0fOmXDOg

Była jakaś promka i wyszło poniżej 100zł z wysyłką (kupiłem 08.lipca doszło 18.lipca wyjątkowo szybko)
Minus - żeby dopompować trzeba dłużej odkręcać korek no i wyważenie robiłem z założonymi czujkami (akurat zakładałem nowe kapcie + zamiana przód na tył)  :cool:

« Ostatnia zmiana: 26 Września 2018, 18:08:32 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline marton

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3646 dnia: 27 Września 2018, 08:37:06 »
Fizyka na poziomie szkoly podstawowej sie klania. Zaleznosc cisnienia gazu od temperatury a co do przejechania 10km i gasniecia kontrolki to juz ludy starozytne wiedzialy, ze jak cos trze o cos to wzrasta temperatura.

Z tego co wiem to forum nie służy do obrażania tylko rozwiązywania problemów. Jak pisałem wcześniej, byłem u wulkanizatora i dobiłem opony do odpowiedniego ciśnienia. Po dwóch tygodniach problem znów powrócił, więc się trochę zaniepokoiłem i napisałem na forum o problemie.

Reszcie kolegów dziękuje przynajmniej za próbę pomocy.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3647 dnia: 27 Września 2018, 09:30:53 »
A problem występuje na wszystkich 4 oponach jednocześnie? Może zmień wulkanizatora  ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3648 dnia: 27 Września 2018, 17:55:23 »
Nie bylo moja intencja nikogo obrazac a jedynie zwrocic uwage, ze problem spadajacego cisnienia w kolach wraz ze spadkiem temperatury jest do rozwiazania za pomoca logicznego myslenia i wiedzy nabytej w szkole, tudziez obserwacji zjawisk typu wlozona do lodowki butelka PET robi sie "chudsza". Wiem, ze łatwiej zapytać w sieci niż pomyśleć ale nie tedy droga bo co będzie jak internet wyłączą?
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2018, 18:13:27 wysłana przez fazibazi »

Offline demis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3649 dnia: 27 Września 2018, 19:02:46 »
Cześć,
Od pewnego czasu, jak rano spadła temperatura powietrza poniżej 10 to zapała mi się dioda od ciśnienia w oponach. Po przejechaniu około 10km gaśnie. Podjechałem dopompować koła i na jakiś czas problemu nie było. Teraz jak spadła temperatura jeszcze niżej to znowu pojawił się problem.
Miał ktoś z Was do czynienia z takim problemem?
@marton "ustaw" ciśnienie we wszystkich kołach jednakowe, a następnie "wyzeruj" przyciskiem w schowku (zajrzyj do instrukcji)
Czujniki w Toyocie badają różnicę ciśnienia od "wyzerowania" , a nie sprawdzają ciśnienia.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3650 dnia: 27 Września 2018, 19:52:19 »
Czujniki w Toyocie badają różnicę ciśnienia od "wyzerowania" , a nie sprawdzają ciśnienia.
Czujniki sprawdzają ciśnienie, przesyłają wyniki bezprzewodowo do systemu TPMS samochodu. Tam te wyniki są porównywane z wartościami zapamiętanymi z ostatniej kalibracji, jeśli trzeba, system TPMS samochodu zapala lampkę. Nie znalazłem jaka musi być różnica ciśnienia, z obserwacji jakieś 0,2 atm. Mam nadzieję, że lampka również zareaguje na zbyt wysoką temperaturę opony, czujniki temperaturę mierzą i wysyłają.
Spalanie - Motostat.pl

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3651 dnia: 28 Września 2018, 07:40:28 »
Cześć,
Od pewnego czasu, jak rano spadła temperatura powietrza poniżej 10 to zapała mi się dioda od ciśnienia w oponach. Po przejechaniu około 10km gaśnie. Podjechałem dopompować koła i na jakiś czas problemu nie było. Teraz jak spadła temperatura jeszcze niżej to znowu pojawił się problem.
Miał ktoś z Was do czynienia z takim problemem?
@marton "ustaw" ciśnienie we wszystkich kołach jednakowe, a następnie "wyzeruj" przyciskiem w schowku (zajrzyj do instrukcji)

Sprawdzają, możesz sobie odczytać temperaturę i ciśnienie na każdym z kół przez OBD2.

Offline marton

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3652 dnia: 28 Września 2018, 09:17:23 »
przmor. Zanim napisałem na forum to sam próbowałem rozwiązać problem. Wiem o tym, że temperatura ma wpływ na ciśnienie w oponach. A jak już powołujesz się na naukę szkole to z tego co pamiętam to też tam uczą czytania ze zrozumieniem. Poniżej masz moją wypowiedź ( tak jak pisałem wcześniej ), że próbowałem rozwiązać problem sam.

Podjechałem dopompować koła i na jakiś czas problemu nie było.

A tu konkretna odpowiedź na problem ( a nie wywyższanie się kto był lepszy w szkole ):

Dzięki demis spróbuje w weekend wyzerować czujniki.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2018, 17:47:59 wysłana przez fazibazi »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3653 dnia: 28 Września 2018, 11:03:41 »
... spróbuje w weekend wyzerować czujniki.
Czujników nie wyzerujesz, ale możesz je skalibrować (czyli ustawić ciśnienie odniesienia dla systemu TPMS). Robi się to na zimnych kołach!
Dlaczego powyżej cytujesz pod moją ksywą wypowiedzi innych forumowiczów? Tym bardziej, że te wypowiedzi są nieprawdziwe.

Poprawiłem, zapewne błąd przy zaznaczaniu cytatu w cytacie.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2018, 17:48:44 wysłana przez fazibazi »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Wladislao

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3654 dnia: 28 Września 2018, 14:32:30 »
Za pomocą przycisku do kalibrowania układu TMPS, można też wykonać "reset" układu - stosując właściwą sekwencję (dwa krótkie + trzeci z przytrzymaniem do chwili mrugnięcia kontrolki). 
Miałem podobny problem z przypadkowym, losowym świeceniem kontrolki. Po wykonaniu powyższej czynności, problem zniknął.
Według serwisanta Toyoty, procedurę tą należy wykonać w szczególności po sezonowej wymianie kół/opon, jak również po naprawie opony. 

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3655 dnia: 28 Września 2018, 17:50:32 »
marton, jeżeli chcesz cytować czyjąś wypowiedź to nie zaznaczaj cytatu w cytacie u innych, tylko oryginalną wiadomość.

Offline AndPal

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3656 dnia: 02 Października 2018, 11:50:17 »
Witam
Jeżeli jest ktoś zainteresowany zakupem nowej Toyoty - mam do oddania za darmo dla chętnej osoby BON na 500 zł ważny do 10.12.2018 r.
Bon otrzymałem w ramach programu "Ambasador Toyoty" - ponieważ w maju kupiłem Aurisa.
O promocji można dowiedzieć się wg strony Toyota More:

"W razie pytań i wątpliwości pomocą służy infolinia programu Toyota More dostępna pod numerami telefonów 801 20 20 20 oraz +48 22 574 04 35 oraz nasi konsultanci na Toyota LiveChat.

-Bon należy okazać pracownikowi autoryzowanego salonu Toyoty (wydruk emaila lub okazanie go na ekranie urządzenia przenośnego).
-Przed transakcją sprzedaży pracownik salonu skontaktuje się z Biurem Obsługi Programu Toyota More, aby aktywować bon.
-Regulamin akcji znajduje się tutaj
."

Regulamin mogę przesłać na e-mail'a
Bon jest jednorazowy i jest jeden, ale może skorzystać z niego każdy (wg spełnionych warunków z regulaminu)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3657 dnia: 02 Października 2018, 12:10:31 »
Za pomocą przycisku do kalibrowania układu TMPS, można też wykonać "reset" układu - stosując właściwą sekwencję (dwa krótkie + trzeci z przytrzymaniem do chwili mrugnięcia kontrolki). 
Miałem podobny problem z przypadkowym, losowym świeceniem kontrolki. Po wykonaniu powyższej czynności, problem zniknął.
Według serwisanta Toyoty, procedurę tą należy wykonać w szczególności po sezonowej wymianie kół/opon, jak również po naprawie opony.
Jaki reset układu?
3-krotne naciskanie przycisku zasadniczo służy do przełączenia TPMS na drugi komplet czujników (Aurisy II od FL).
Spalanie - Motostat.pl

Offline Pawel M.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3658 dnia: 02 Października 2018, 12:15:36 »
Witam,

proszę użytkowników forum o podpowiedzi / opinię:

od początku września jestem posiadaczem Auris z 2017 kupionej nie z salonu,

Pytanie dotyczy jasności świateł:

1. LED
2. Mijania
3. Drogowych

Świata Led świecą tak słabo, że w ogóle ich nie widać i nie można na nich jeździć w ciągu dnia.
Światła mijania świecą na odległość ok 2 metrów....
Światła drogowe świecą tak jak mijania....

Zaznaczę, że auto przeszło badanie techniczne i brak jakichkolwiek uwag (światła były sprawdzane).

Serdecznie dziękuje za uwagi, wskazówki co powinienem sprawdzić.

Paweł

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #3659 dnia: 02 Października 2018, 12:46:29 »
LED to dzienne, nie służą do jeżdżenia po ciemku.
Światła pewnie trzeba ustawić jak należy, znaczy się mają pewnie świecić wyżej. Przegląd sprawdza tylko czy świecą asymetrycznie.

Albo masz coś bardzo niehalo z instalacją elektryczną i 8V na reflektorze zamiast 14V .
Pozdrawiam
Wojtek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl