Panowie, mam pytanie dotyczące kontrolki niezapiętych pasów bezpieczeństwa na tylnym siedzeniu. Na tej kontrolce są takie trzy ludziki odpowiadające trzem miejscom na tylnym siedzeniu. Od stycznia tego roku, jak wyjechałem z salonu nowym autem, zdarzyło mi się ze 4 razy, że jak z tyłu siadł jeden pasażer i zapiął pas, to w czasie jazdy cały czas świeciła się ta kontrolka, ale z dwoma ludzikami, a wiem, że wszystko powinno za chwilę zgasnąć. Ostatnio zdarzyło mi się to 1 listopada. Po zatrzymaniu auta, wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu, kontrolka za chwilę zgasła całkowicie. Normalnie w większości kontrolka prawidłowo gaśnie, tylko czasem, nieczęsto, potrafi nie zgasnąć. Czy to waszym zdaniem, jest czasem zawieszenie się układu, jakaś niesprawność, normalność, czy może pasażer jakoś źle wpina pas, czy może ja coś źle robię. Czy może pas z tyłu powinien być zapięty przed uruchomieniem silnika, czy nie ma znaczenia to. Jak robiłem próby z pasażerem z tyłu z pasem zapiętym i też z niezapiętym, to kontrolka zawsze w większości gasła. A podobno wersja Active nie ma kontrolki pasów z tyłu, więc skąd te lampki w moim aucie? Poradźcie coś. Mój Auris to 1,6 valvematic, wersja Active, rocznik styczeń 2018