Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595670 razy)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3930 dnia: 30 Stycznia 2019, 20:06:45 »
Sprawdziłem na drzwiach i wg tego obciążenia nie mają znaczenia. Czy ja się mylę?
Kiedyś, kiedy nie było pojęcia plug-and-play, w instrukcjach pisali różne ważne rzeczy, m.in. podawano ciśnienie w zależności od obciążenia. Teraz piszą dla "nowoczesnych ludzi", hasłowo i najlepiej obrazkowo. Za  wymianę zużytych opon zapłacisz sam, nie producent samochodu ani koledzy podpowiadacze ani ja.
Poniżej 160 km/h ma być 2,3 atm, ale przy dużym obciążeniu ja dodaję 0,2 a do tego jeszcze 0,1 albo 0,2 za szybkość bliską 160km/h. Ułamki nie mają specjalnie znaczenia, ale portfel Ci podziękuje (na CPN-nie i u gumiarza). Naklejka podaje wartości "typowe". Nie rozróżnia nawet "typowo" lekkiego tyłu samochodu i znacząco cięższego przodu. Obciążenie ma znaczenie!
Spalanie - Motostat.pl

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3931 dnia: 30 Stycznia 2019, 20:14:28 »
Dziś jak byłem z inną sprawą w Toyocie to gościu nie potrafił odpowiedzieć na pytanie czy zwiększać ciśnienie przy obciążeniu. W poprzednim aucie miałem kilka obrazków (zwiększenie obciążenia) i jakie dobrać do tego obciążenie.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3932 dnia: 30 Stycznia 2019, 20:51:43 »
Dziś jak byłem z inną sprawą w Toyocie to gościu nie potrafił odpowiedzieć na pytanie czy zwiększać ciśnienie przy obciążeniu. ...
Stado ignorantów w ładnych garniturach. Prawidła fizyczne zastąpiono marketingiem i uproszczeniami. Taki dzisiaj świat. Na końcu jest Twój portfel ... i Ty decydujesz.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2019, 20:58:34 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3933 dnia: 30 Stycznia 2019, 21:59:44 »
Na końcu jest Twój portfel ... i Ty decydujesz.
Racja

Offline miszael

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3934 dnia: 30 Stycznia 2019, 22:08:30 »
Ponawiam pytanie o to, czy w nowych samochodach korki spustowe od oleju są plombowane?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3935 dnia: 30 Stycznia 2019, 22:23:43 »
Zamierzam sam wymienić olej w mojej nowej Toyocie po 1000 km, bo producent przewiduje pierwszą wymianę oleju dopiero podczas rocznego przeglądu. Ktoś mi powiedział, że korki spustowe oleju w nowych samochodach są plombowane i samodzielna wymiana oleju będzie skutkować utratą gwarancji. :czerwona: Czy to prawda?
A nie możesz zadzwonić do ASO i się dopytać, jak oni to widzą? Po mojemu to łatwo się domyślić, że to jest trochę ingerencja w gwarancję.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3936 dnia: 31 Stycznia 2019, 10:00:30 »
Osobiście nie spotkałem się z plombami ,ale ja też w nowym samochodzie wymienił bym olej po 1000 km :good:

Offline miszael

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3937 dnia: 31 Stycznia 2019, 12:50:01 »
Muszę pojechać gdzieś na kanał i sprawdzić to. Nie chcę zmieniać oleju w ASO, bo tam leją 5W30 (tak mi powiedzieli), a producent rekomenduje 0W20. Poza tym, skoro potrafię zrobić to sam, to po co przepłacać. Lepiej kupić w tej kwocie jakiś lepszy olej.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3938 dnia: 31 Stycznia 2019, 19:20:33 »
kup sobie olej sam i im daj to Ci taki wleją i po problemie.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3939 dnia: 31 Stycznia 2019, 20:36:58 »
ale ja też w nowym samochodzie wymienił bym olej po 1000 km
jakeś badania robiłeś, że chcesz wymieniać olej po 1 tys. ? Zupełnie nie rozumiem Twojej potrzeby. Darekl, miszael - nie zauważyliście, że czasy się zmieniły ? Wychylcie się przez okno - od czasu kiedy silniki trzeba było docierać, wymieniać olej po pierwyszym tys., trzech czy pięciu technologia poszła do przodu. Nie zauważyliście tego ?

E18_Prestige_MultidriveS

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3940 dnia: 31 Stycznia 2019, 20:50:51 »
To wpisz sobie na YouTube olej w BMW po 22000 km i wtedy pogadamy, zobaczysz jak czasy się zmieniły :grin:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3941 dnia: 31 Stycznia 2019, 21:46:44 »
Yogi. Nie wiem czy kojarzysz Coobcia. Faceta mistrza jeśli chodzi o silniki nissana/infinity na nie tylko kraj bo robi silniki powyżej tysiąca koni nawet. Pokazywał co jest po wyjeździe z salonu w silniku. Opiłki i inne syfy aż się oczom nie chce wierzyć w markach premium za kilkaset tysi a nie jakiejś średniej niższej jak Toyota. Nowe silniki które nie mają nawet 100km. Nawet nowe silniki robione przez niego, czyszczone, przedmuchiwane, po odpaleniu i kilku minutach postoju gasi, podnośnik i wszystko spuszcza. A dalej coś w oleju zostaje i gołym okiem czasami widać. Raczej to nie jest zdrowe dla silnika gdy pracuje z paprochami w środku oleju.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3942 dnia: 31 Stycznia 2019, 21:50:10 »
Kup oryginalny filtr i uszczelke pod korek miski i zmieniaj  jak masz pojecie nikt sie nie zorientuje ze tam grzebaleś
Olej oczywiście zgodny ze specyfikacja żadnych plomb na korku nie ma tak samo czujnika poziomu oleju ktory mógłby zapisac błąd

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3943 dnia: 31 Stycznia 2019, 22:17:28 »
Mam pytanko.
Czy ktoś z tu obecnych obniżał zawieszenie w Auris 2 ?
Zastanawiam się nad wymianą sprężyn na eibachy i chciałbym usłyszeć opinie ,jak w tym modelu się spisuje niższe i sztywniejsze zawieszenie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3944 dnia: 31 Stycznia 2019, 22:23:27 »
Myślę że jeśli stworzysz nowy dział bądź poszukasz to się dowiesz. Dwie osoby pisały o obniżeniu i sprężynach chyba twardszych bo mieli wrażenie że im za bardzo siada jeśli ktoś siedzi z tyłu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl