Piszą, że 5-7 lat lub 160 kkm. Czujniki posiadają akcelerometr, wiedzą kiedy się jedzie, a podczas jazdy pracują intensywniej (częściej wysyłają informację). Więc jazda ma znaczenie dla żywotności. Ja mam z salonu Toyoty PMV-C210, działają 4,5 roku bez objawów słabnięcia. Z kolei w drugim komplecie mam programowalne T-Pro TYR-S002, producent podaje 5 lat żywotności lub 160 kkm. Po 4 latach mało intensywnego używania (zimówki) pierwszy już padł. Daty produkcji nie znam, może leżały w magazynie. A może zadziałały siły zewnętrzne, bo słabnięcie czujnika pokryło się ze zniknięciem nakrętki na wentyl. Prawdopodobnie to był przypadek. Słabnięcie czujnika objawiało się zapaleniem lamki najpierw po 30 minutach jazdy, potem po 20, i zatrzymało się na 12. Bateryjka w czujniku siadała w czasie ruchu, na postoju regenerowała się - odzyskiwała napięcie. 12 minut od zapłonu to czas, kiedy TPMS oczekuje na odczyty z czujników, jeśli brak któregoś odczytu, zapala lampkę. Jeśli brakuje ciśnienia w którymś odczycie, lampka jest zapalana natychmiast. Tak to zrobili. Dużego wysiłku nie było.