Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2598106 razy)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #4380 dnia: 14 Lipca 2019, 08:37:41 »
Jak ja mam dwie lewe ręce tak w pracy życie nas zmusiło w trasie do wymiany klocków i tarcz bo jeden był wadliwy i jest to proste jak budowa cepa nawet dla mnie. Tam się nie da czegoś popsuć. Odkładaj za koleją części które demontujesz i tak samo zakładasz nowe. Do ściśnęcia tłoczka wystarczy jakaś żabka jak w naszym przypadku

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4381 dnia: 14 Lipca 2019, 11:34:56 »
Takie podejście do tematu może skutkować pokrzywionymi tarczami po kilku tyś.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4382 dnia: 14 Lipca 2019, 11:40:04 »
mechu nie przesadzaj, tarcze klocki w E12 wymieniałem na parkingu... tłoczki jak są w dobrym stanie to kawałkiem twardej deseczki ściągniesz rękami... oczywiście dalej uważam, że jeżeli ktoś nie czuje się pewnie to niech lepiej podjedzie z tym do kogoś, ale ja wcześniej tego nie robiłem, zanim zrobiłem to oglądałem kilka filmików i się odważyłem, potem się śmiałem że to łatwizna.

Offline Jackx

• Początkujący
« Odpowiedź #4383 dnia: 14 Lipca 2019, 11:46:19 »
Cześć. Nabyłem Aurisa z 2008 r. i mam dwa szybkie pytania na start:
1. Opada lewa osłona od słońca. Jak to się demontuje? Nie widzę śrubek. To jest na wcisk? Da się to naprawić? Próbował ktoś?
2. Czy kierownica od polifta pasuje do przedlifta? Może ktoś spłaszczał od przedlifta i ma foto efektu końcowego?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4384 dnia: 14 Lipca 2019, 13:03:30 »
mechu nie przesadzaj, tarcze klocki w E12 wymieniałem na parkingu...
A czy ja zabraniam?
Warto po wymianie sprawdzić zegarem jak tarcza siedzi.
Parkingowa wymiana bez czyszczenia to loteria.
A potem skargi że tarcze firmy X się krzywią.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4385 dnia: 14 Lipca 2019, 13:11:26 »
a kto powiedział, że bez czyszczenia ;>

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4386 dnia: 14 Lipca 2019, 13:12:32 »
U nas w Firmie mamy 5 samochodów dostawczych i takie rzeczy zawsze któryś z chłopaków robi między czasie na szybkości w pracy żeby auta nie uwalać na dzień albo dwa u mechanika bo tyle potrzebują a na miejscu w garażu się robi o niebo szybciej. Od lat i po kilku wymianach nic nie skrzypi, piszczy i tak dalej. Więc chyba przesadzona teoria.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4387 dnia: 15 Lipca 2019, 21:24:51 »
Czy ktoś już testował jazdę z kołem zapasowym z czujnikiem ciśnienia ? Chodzi o to, że nie wiem jak sie zachowa komputer ? Czy on też bedzie monitorował cisnienie w tej oponie ? Mam wczytane dwa komplety ( 8szt ) czujników.
Faktycznie bedzie wiec sygnał nadawany z 5 opon. Niestety nie wiem czy kalibracja przyciskiem w schowku powoduje ustawieienie monitorowania tylko z 4 ( jesli nie ma w poblizu drugiego kompletu przy kalibracji ).
Pzdr.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #4388 dnia: 15 Lipca 2019, 21:40:43 »
Jeżeli czujnik 5-tego koła masz "niezaprogramowany", to będzie traktowany tak samo, jak czujniki z innych samochodów w pobliżu - będzie ignorowany.
PS. Przed LF było można zaprogramować 5 kół, a po FL? Wie ktoś: 4x2, 5x2, 4x2+1?
Spalanie - Motostat.pl

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4389 dnia: 15 Lipca 2019, 21:41:48 »
Panowie, planuję zamienić swojego Aurisa 1,6 na Corollę hybrydę 1,8 i w związku z tym mam pytanie. Czy przeglądy i serwisowanie hybrydy w ASO jest droższe niż zwykłego silnika? I czy po okresie gwarancji mogę serwisować sobie hybrydę w innym warsztacie, czy jestem przywiązany tylko do ASO? Tak ogólnie utrzymanie hybrydy jest droższe, niż zwykłego silnika, czy nie? Jak to wszystko wygląda w praktyce?
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2019, 21:43:32 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4390 dnia: 15 Lipca 2019, 21:50:19 »
Koszty przeglądów są takie same jak w dieselu czyli nieco wyższe niż dla silników benzynowych. Przynajmniej tak wynika z cennika wywieszonego w ASO u mnie w mieście.

Offline pwtwsw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4391 dnia: 15 Lipca 2019, 22:30:06 »
Pytałem w innym miejscu,  ale nie otrzymalem odpowiedzi. Może w tym wątku?  Mam lekką przyczepkę 750 dmc i chce ją przeciągnąć z jednej działki na  drugą. Co się może stać z układem hybrydowym? Mam hak na który zakładam bagaznik rowerowy i do tego haka mam zamiar przypiąć tą przyczepę . Jakie jest ryzyko uszkodzenia silnika lub innych części układu napędowego? Jaka technika
jazdy ? Pomijam sprawy związane z obowiązującym prawem o ruchu drogowym.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4392 dnia: 15 Lipca 2019, 23:09:15 »
Jeżeli czujnik 5-tego koła masz "niezaprogramowany", to będzie traktowany tak samo, jak czujniki z innych samochodów w pobliżu - będzie ignorowany.
PS. Przed LF było można zaprogramować 5 kół, a po FL? Wie ktoś: 4x2, 5x2, 4x2+1?

No właśnie ja mam zaprogramowane dwa komplety. Chodzi o to,że w dłuższą podróż za granicę chce wziąć pełną zimówkę jako zapas. Do tej pory jeździłem z zestawem naprawczym ale jak tydzień temu złapałem gumę... no to jednak po rozmowie z gumiarzem wezmę chyba te oponę. Nie wiem tylko czy w czasie dłuższej jazdy nie będzie problemów - bo komputer będzie dostawał sygnał z 5 zaprogramowanych czujników. Swoją drogą wiozłem chwilę dwa komplety po wymianie i było ok. Ale to była chwila.
Cały komplet - dojazdówka plus graty - ASO wyceniło 805zl. Paranoja jakaś. A ta pełna 16 mieści się idealnie we wnęce bagażnika. Musze tylko kupić podnośnik i klucz.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4393 dnia: 15 Lipca 2019, 23:15:54 »
Cały komplet - dojazdówka plus graty - ASO wyceniło 805zl. Paranoja jakaś.

Po co ci ASO do dojazdówki, którą użyjesz może raz w życiu, albo i wcale? Ja kupiłem fajny zamiennik + klucz i podnośnik za niecałe 300 zł ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #4394 dnia: 15 Lipca 2019, 23:23:16 »
... Chodzi o to,że w dłuższą podróż za granicę chce wziąć pełną zimówkę jako zapas. ...
Skoro to będzie opona z kompletu nieaktywnego (w zasadzie obca), czujnik tego koła będzie ignorowany.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl