Przy najbliższej okazji sprawdzę, jak w moim samochodzie zamontował ostatnio ten filtr serwis.
W moim aucie po sprowadzeniu z DE ,o dziwo filtr klimy był odwrotnie ,ciapciaki w DE się pomyliły/zasugerowały strzałką na plastiku . Na filmie autor zamontował nowy prawidłowo a stary był źle ,czyli identycznie jak u mnie po sprowadzeniu ;-)
No chyba że się mylę i ja . Ale raczej myślę prawidłowo , jeśli klapa pow. zew/wew jest nad filtrem to zarówno pow. to i to musi polecieć przez filtr do dołu .
Mana nr.3 ma jedną stronę żółtą (od dołu) a drugą białą (od góry) .Strzałka to najlepsze info , jest to kierunek przepływu powietrza przez filtr ,a w Aurisie powietrze leci od góry do dołu ,wiatrak jest pod miejscem na filtr ,a nad nim jest klapa ( pow. zew/wew). W zwykłych filtrach jest więcej listków ,ale są cieńsze i mniej włochate , u mnie było zwykły 31 a MANN nr. 3 listków 26.

Tego MANN nr. 2 nie pamiętam już nawet oznaczeń .
Strzałka na filtrze na pewno nie oznacza kierunku przepływu powietrza w samochodzie. Najpierw trzeba znać kierunek przepływu powietrza w samochodzie, a później do niego dostosować filtr o odpowiednim kierunku przepływu powietrza przez ten filtr. Jeśli kierunek przepływu powietrza w samochodzie nie będzie zgodny z kierunkiem przepływu powietrza oznaczonym na filtrze (kierunkiem efektywnej pracy filtra), nie będzie właściwej filtracji powietrza napływającego do kabiny samochodu.
Oczywiście ,jednak w przypadku filtrów o równych kształtach (prostokąt,kwadrat) jest zawsze możliwość obrócenia ,ale i pomyłki . Szkoda że jak w innych autach filtr nie ma specjalnego kształtu , uniemożliwiającego pomyłkę ,o dziwo ten system ( poka yoke ) zabezpieczenia wymyślili w Japan .