Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596847 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #4980 dnia: 30 Maja 2020, 06:49:41 »
najfajniejszą rzeczą, kiedy wracam do domu nowym samochodem, parkuje pod blokiem, a następnego dnia nowe świeże rysy na karoserii.

Wydawało by się ,że jak się odstawia auto pod blokiem i nie ma wichury lub gradobicia to jest bezpiecznie . A tu zonk , bo ktoś czyjegoś nie szanuje i masakrycznie się powycierał po lakierze . Pół biedy jak nie miał nisko suwaka i jak to tylko otarcia a nie świadome sraki opieranie . To wynika z wychowania ,ale i jak czasem widać po prostu  ze ślepoty . Są ludzie co swojego nie szanują ,a tym bardziej czyjegoś . Ale są i ludzie co swoje szanują ,a czyjeś omijają i nie niszczą .Ludzie chodzą na skróty i jakoś nie mogą wcelować obok tylko po . Inna sprawa to szerokość miejsc parkingowych ,wedle których otwieranie drzwi w autach najlepiej jakby było do góry a nie na boki .

I wgniecenie na dodatek

Raz na parkingu ,bez obecności sprawcy ,po stwierdzeniu że ślady pasują ,postanowiłem zrobić aferę i sprawdzić co w takim przypadku . Panu z solidnym brzuchem nie chciało się poprawić parkowania , a dalej by wyjść rozparł drzwi na całego . Policja notatka, droga nie publiczna ,czyjaś posesja ,sprawa zgłoszona i ubezpieczenie wypłaciło jak za malowanie całych drzwi . Ale ktoś kto się tylko ubraniem wyciera ,czy torbami to nie do namierzenia .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #4981 dnia: 31 Maja 2020, 13:51:33 »
Pytanie czym się różni:
"Płyn w układzie włączania sprzęgła" od "Płyn w układzie sterowania sprzęgła"??

zdjęcie książki serwisowej:
IMG_20200515_135750118.jpg

Co ile w końcu mam zmieniać płyn w sprzęgle?
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4982 dnia: 31 Maja 2020, 15:54:56 »
Drugie dotyczy skrzyń MMT.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4983 dnia: 31 Maja 2020, 17:06:04 »
Jeśli chodzi o plyn w układzie włączania sprzęgła to jest on na 99% wspólny z hamulcowym.

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4984 dnia: 31 Maja 2020, 22:13:59 »
Ktoś z Was regulował sam poziom świecenia przednich reflektorów ?
Prawy ( pasażera ) świeci mi jakoś niżej. Nie mogę znaleźć gdzie się reguluje.
Będę w ASO w Czwartek - ale samemu wiedzieć fajniej,

Dodatkowo - czy macie classyczne żarówki czy Ledowe
Jak naprzykład:

https://allegro.pl/oferta/zarowki-2x-led-hir2-hir-f6-400-csp-100w-20000lm-9267005340

https://allegro.pl/oferta/zestaw-led-ultra-performance-2-zarowki-hir2-9012-8943059474

https://allegro.pl/oferta/2-zarowki-led-cob-hir2-9012-8000-lum-5-generacji-7982700336
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2020, 22:30:54 wysłana przez alienmaster »

Offline kamil1234_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4985 dnia: 31 Maja 2020, 22:39:08 »
Dodatkowo - czy macie classyczne żarówki czy Ledowe

Klasyczne tylko i wyłącznie, na LEDowych bedziesz oślepiał innych. Jak chcesz LEDy to wymień lampy na full led - jedyne słuszne rozwiązanie

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4986 dnia: 31 Maja 2020, 22:49:09 »
na LEDowych bedziesz oślepiał innych. Jak chcesz LEDy to wymień lampy na full led - jedyne słuszne rozwiązanie

Dziękuję za porade.
W jednej z ofert piszą, że będzie linia dobrze odcięta i nie będą razić....
Na YT na filmikach jest pokazane, że dobrze świecą - że nie oślepiają.

Hmm - Reflektory Full Led - na pewno najlepszy pomysł :)

Dziękuje

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4987 dnia: 31 Maja 2020, 23:21:38 »

Klasyczne tylko i wyłącznie, na LEDowych bedziesz oślepiał innych. Jak chcesz LEDy to wymień lampy na full led - jedyne słuszne rozwiązanie

Niby dlaczego oślepiał? Co za bzdury! Przecież to nie zamiana np na H1 które mają inna budowę. Kupiłem markowy ledy w sklepie (około 200 zł), chińszczyznę z A.....s (34 z wysyłka). Postawiłem Aurisa przed ścianą, odrysowalem kredą linie świateł na ścianie, wymieniłem na markowe - linia bez zmiany położenia (bardziej wyraźna), następnie  zmieniłem na tania chińszczyznę - analogicznie jak markowe ledy.
Markowe zwróciłem.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4988 dnia: 31 Maja 2020, 23:33:06 »
Nie wiesz ile światła idzie w górę, tego na ścianie zbyt dobrze nie widać. Linia odcięcia może i bedzie wyraźna, ale zawsze coś w górę ucieka. Czy to przy żarówkach czy LEDach. Najważniejsze by było tego możliwie mało. Przy LEDach które mają większy strumień będzie tego więcej. I będziesz oślepiał. Jeśli już, to kupować trzeba rzeczywiście firmowe, bo przynajmniej tam jest to w jakiejś normie. A i trwałość większa. Te no name wyżyłowane do granic możliwości i padają jak muchy.
Edytka: Przy okazji, LEDy mają inna budowę. Patrzyłeś co jest źródłem światła w żarówce? Zakładam, że widzisz to coś z każdej strony (obracając trzonek)? Zrób to samo z LEDem.
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2020, 23:40:17 wysłana przez wściekła mysz »

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4989 dnia: 31 Maja 2020, 23:43:44 »
No tak - faktycznie tanie chińskie mogą rozbijać światło i rozpraszać, że będzie świecić w kosmos.
Ale te co podałem - były z filmików testowych na YT
Wszystkie 3 w sumie świeciły równo po linii i nie oślepiały - a przynajmniejnie było widać żeby miały oślepiać =- w knocy koleś jechał po osiedlu, linia była na innych samochodach na linii maski i szyby - Czyli nadal poniżej poziomu oczu.

Czy te za 200 co pisałeś cemoi, masz może link, albo jakieś z linków które wstawiłem ?

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4990 dnia: 31 Maja 2020, 23:59:32 »
Sorki, ale te z linków ze żródłem światła w postaci COBa wielkości patelni maja nie oślepiać?  :shock: A strumień świetlny 20000lm to skąd oni wytrzasnęli?  <brawo>

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4991 dnia: 01 Czerwca 2020, 00:23:13 »
Sorki, ale te z linków ze żródłem światła w postaci COBa wielkości patelni maja nie oślepiać?   A strumień świetlny 20000lm to skąd oni wytrzasnęli? 

Haha - no podobno nie oślepiają - maja linię równą jak zwyczajne żarówki. ( te za 199 )

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4992 dnia: 01 Czerwca 2020, 00:23:40 »
Kupiłem markowy ledy w sklepie (około 200 zł)

Masz może jeszcze linka do tych żarówek ?

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4993 dnia: 01 Czerwca 2020, 00:24:28 »
Ktoś z Was regulował sam poziom świecenia przednich reflektorów ?
Prawy ( pasażera ) świeci mi jakoś niżej. Nie mogę znaleźć gdzie się reguluje.

haha - poszukałem reflektorów na All.... i znalazłem gdzie się reguluje,
Właśnie wróciłem =- podniesione.

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4994 dnia: 01 Czerwca 2020, 00:35:30 »

...Patrzyłeś co jest źródłem światła w żarówce? Zakładam, że widzisz to coś z każdej strony (obracając trzonek)? Zrób to samo z LEDem.

A ja głupi myślałem, że reflekrory wykorzystują zjawisko propagacji światła umiejscowionego w ogniskowej zwierciadła sferycznego. Myślałem, że gdy umiejscowienie żarnika zwykłej żarówki i dowolnej innej jest zgodne to nie będzie to miało wpływu na pogorszenie właściwości reflektora. Ale co tam, człowiek uczy się przez całe życie.!

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl