Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597247 razy)

Offline wroniol77

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5025 dnia: 11 Czerwca 2020, 10:44:27 »
witam
moje pytanie jest takie
nie mam  światła drogowego prawego , dodam że żarówka jest dobra i  wiem że są tam  klapki wewnatrz reflektorow , czy to jest do naprawy czy trzeba kupić nowy reflektor , czy jest jakiś silniczek który sie przepalił bo nie mam zielonego pojęcia , z lewej strony słychać że coś tam w reflektorze klika i długie sie zapalają
AURIS 2  1.6 2013 rok
Toyota Auris Touring sports

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5026 dnia: 11 Czerwca 2020, 11:01:39 »
dodam że żarówka jest dobra

Jak sprawdziłeś że żarówka jest dobra? Zobaczyłeś pod światło?
Przełożyłeś świecącą żarówkę z lewego reflektora? a z prawego włożyłeś do lewego i nadal jedna świeci a druga nie?
Może gniazdo się zabrudziło, zaśniedziało, przepaliło - zaglądałeś - czyste jest?

Offline wroniol77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5027 dnia: 11 Czerwca 2020, 11:54:07 »
żarówka świeci bo świecą oba dwa światła mijania i prawe i lewe  a żarówka to jest HIR 2 czyli długie działaja po przełaczeniu klapek  wewnatrz reflektora ,z lewej strony słychac jak coś klika i długie sie zaswiecają , a z prawej nic nie słychac i świeci się  swiatło mijania 

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5028 dnia: 11 Czerwca 2020, 12:38:15 »
Jedyne co możesz na szybko zrobić to odnaleźć złącze reflektora, rozpiąć je i psiknac preparatem do czyszczenia styków. Jeśli to nie pomoże należałoby sprawdzić czy w złączu pojawia się napięcie sterujące przysłona reflektora. Jeśli napięcie jest podawane to przyczyny szukać trzeba w reflektorze. Należałoby dostać się do przewodu sterującego przysłona aby stwierdzić czy problem jest z elektromagnesem. Można wymienić cały reflektor ale nie wiadomo czy nie trafisz na ten z wada fabryczna albo można za kilkadziesiąt złotych kupić rozstrzaskany reflektor i wyjąć z niego soczewkę. Po nitce do kłębka problem do rozwiązania.

Offline wroniol77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5029 dnia: 11 Czerwca 2020, 12:42:35 »
ok dziekuje coś temu zaradzimy będe szukac

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5030 dnia: 11 Czerwca 2020, 21:53:02 »
Ale przezorny ubezpieczony - pełne ubezpieczenie mam

To zależy , gdzie auto stawiamy , na ile czasu . Jeśli ktoś mało auto zostawia bez dozoru ,to ubezpieczenie zbędne ,nawet śladów po nieuważnych nie będzie . Ubezpieczony czy nie ,a upatrzony nie ucieknie wędkującym zapewne . Co innego jak w dużym mieście na byle ulicy ,czy pod markietem przez 8-9 godzin .

Ja mam zasadę jedną , noszącą znamiona aspołecznej , w obecnych czasach pandemii tym bardziej ją popieram ,nie pchać się tam gdzie wszyscy .Nie parkować "przed drzwiami" bo blisko ,lepiej przejść kawałek dalej , auto bezpieczne a i nam swobodniej .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5031 dnia: 14 Czerwca 2020, 13:16:46 »
A ja z doświadczenia wiem że jeśli ktoś ma pecha to i palca w dupie złamie. Jeśli ktoś ma ukraść to ukradnie a jeśli ktoś ma przywalić to możesz stać i w piwnicy - 3 w 80% pustej ale się znajdzie drugi taki bezpieczny i przywali.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5032 dnia: 15 Czerwca 2020, 03:18:21 »
No tak ,ale pechowi zawsze ktoś pomaga . Co innego nowy ,a co innego po gwarancji . Co innego obity a co innego jak go nie ma . Co innego jak stoi po 9h gdzieś a co innego jak 1h , bo jak 9h to dla ludzi ścianą do wycierania się staje ,jako stały element krajobrazu ,a dla wędkarzy okazjonalnym kąskiem . Auris nie jest autem za którym będą jeździć ,porywać i wysadzać na drodze . Trzeba pamiętać też o cwaniakach na drodze ,kartka za szybą ,przebita opona i tym podobne zaczepki , byle właściciel wysiadł na chwilkę .

Co do pecha ,miałem takie auto (13-letnie) kiedyś przez 5 lat ,"ściągało" do siebie mandaciki za km/h i jednego wędkarza z sąsiedztwa dalszego . No i o tym wędkarzu , to powiem tak , puki nie widział auta z bliska dosłownie to nie "podchodził" ,a tylko zawitałem do niego po coś i iskierka mu zaświeciła w oku , za tydzień zamek był rozwalony ,na szczęście połamane bebechy zablokowały się i dla niego na amen . Potem auto już 18-letnie poszło do sprzedania , no i podobnie było . Mało kto pytał bo cena była niezła (auto utrzymane ) , dawali jak za parcha , nikt nie przyjechał . Aż jeden kupiec zawitał do domu , no i podobnie jak wędkarz ,zobaczył i od razu kupił , pierwszy który przyjechał stał się fanem tego auta i zapłacił 5 koła .

Wniosek jest taki ,by uważać jak się gdzieś jedzie po jakieś części do auta , do graciarza który może z wędkarzami grilować .Bo a nuż się spodoba , jak to mówią puki oczy nie widzą tego nie żal .

A po drugie , tendencja teraz taka ,że wszyscy więcej kalkulują niż jadą oglądać , bo sporo dziadostwa jest ładnego tylko na zdjęciach . Nie wszyscy dziadują i czasem warto pojechać obaczyć auto . 
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2020, 03:26:21 wysłana przez Rademenes »

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5033 dnia: 15 Czerwca 2020, 16:52:18 »
Może to głupie pytanie, ale co jest za tą klapką?

Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #5034 dnia: 15 Czerwca 2020, 16:54:34 »
Do swojego PB95 jak kupiłem filtr to też to było ( w warsztacie nie użyli tego) , ja myślę że to jest do filtrów umiejscowionych pionowo . A bez tego do tych bocznych , popatrz na foto z instrukcji filtra .

Dzięki za skan :-). Czekam na wymianę, żeby potwierdzić.

Mam jeszcze pytanie odnośnie czujników TPMS. Zostaną mi z drugiego kompletu kół, który mam zamiar sprzedać. Opłaca się je trzymać czy sprzedać razem z kołami. Słyszałem, że bateria w czujniku jest dobra przez 5-10 lat. Jeśli mają one termin przydatności to może lepiej sprzedać zapasowe i kupić nowe jeśli będzie taka potrzeba?

One chyba cały czas nadają bo jak podjeżdżam autem pod garaż, gdzie przechowuję ten komplet to zapala się kontrolka więc pewnie je widzi - ale tego nie jestem pewien.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5035 dnia: 15 Czerwca 2020, 16:56:37 »
Może to głupie pytanie, ale co jest za tą klapką?

Nie wiem czy o to chodzi ale to klapka do podwieszania siatki zabezpieczającej, zaczepia się na niej taki pręt/belkę. Podejrzewam, że za nią jest jakieś metalowe wzmocnienie.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5036 dnia: 15 Czerwca 2020, 17:24:15 »
A, dzięki al2357.
Właśnie chodziło mi o to do czego służy to coś.
Czyli chodzi o siatkę oddzielającą podróżnych od przestrzeni bagażowej?

Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5037 dnia: 15 Czerwca 2020, 17:36:21 »

Tak, to siatka tego typu:

https://allegro.pl/oferta/siatka-bagaznika-toyota-auris-ii-kombi-oryg-8492461161
https://archiwum.allegro.pl/oferta/siatka-bagaznika-toyota-auris-kombi-i7611151884.html

Dół zakłada się na szynę przytwierdzoną do dłuższego oparcia - po jego rozłożeniu; górę o te haczyki.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5038 dnia: 15 Czerwca 2020, 23:33:44 »
Panowie, proszę o odpowiedź, jak często nabijacie klimatyzację? Mój sprzęt ma 2,5 roku od nowości i czynnik chyba jeszcze nie był uzupełniany, a mam wrażenie, że troszkę słabiej chłodzi, niż na początku. Piszę, "chyba", bo nie wiem, czy na tych dwóch minionych przeglądach to zrobili, czy nie było takiej konieczności, a zapomniałem się dopytać. I ile taka operacja kosztuje w ASO?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5039 dnia: 16 Czerwca 2020, 01:09:46 »
Nie wiem jak w ASO Toyoty ,ale w innych takie prace są zlecone a nie standardowe . Powinna być lista z ptaszkami ,chyba że w Toyocie tego nie praktykują . Jeśli sprawdzają to w sensie ,wieje ok i dalej .

A czy w te same miejsca nie idzie kratka firmówka.
Jest jeszcze inna wersja siatki/uszu w hatchback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl