Tego nie wiem.
To, co wyżej napisałem wynika z mojego doświadczenia z własnym samochodem Corolla Verso D-4D, który kupiłem w 2009 r. w Niemczech przy przebiegu ok. 40.000 km, będącego jeszcze na gwarancji. Po zakupie od razu wymieniłem olej w silniku i po pewnym czasie pojawił mi się komunikat o wymianie oleju. Jeśli dobrze pamiętam, Toyota zalecała wymianę oleju co 30.000 km. Ja od razu podjąłem decyzję, że będę wymieniał olej co 15.000 km. Zdziwiony tym komunikatem podjechałem do ASO i zapytałem, co to oznacza. Powiedziano mi wówczas, że przy wymianie oleju zapomniano skasować poprzednie ustawienie (olej zawsze wymieniam w ASO). Wówczas poprosiłem o całkowite wyłączenie opcji z tym komunikatem i od tamtej pory wymieniałem olej co 15.000 km, a ostatnio od dwóch wymian olej wymieniam co 10.000 km lub 1 raz w roku, jeśli ilość przejechanych km jest mniejsza. W tej chwili mam przejechane ok. 197.000 km i wszystko jest OK.
Proponuję pojechać do ASO i popytać o szczegóły dotyczące tego komunikatu.
PS
Od 2,5 roku mam też AURISA 1,6 132 KM, ale do tej pory nie zgłębiałem w nim sprawy komunikatu o wymianie oleju. Komunikat nie wyświetla się. Olej też wymieniam co 10.000 km lub przynajmniej 1 raz w roku, jeśli ilość przejechanych km jest mniejsza.