Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596417 razy)

Offline Tomek66

• Prawie Toyot
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5685 dnia: 17 Stycznia 2021, 18:51:49 »
 Dziękuję  mechu  za wyczerpującą odpowiedż . Będzie zrobione w ASO tak jak Radzisz.

Offline Pan Rafał

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5686 dnia: 17 Stycznia 2021, 21:01:42 »
Spokojnie zalewaj 0w20.
Nic się nie pogorszy.
Jeśli 10w40 nie narobił bałaganu to będzie ok.
Jak narobił to i tak nic to nie zmieni.

Przebieg 156 tyś dla silnika 1.3 to już dużo.
Zastanowił bym się czy nie zmienić na 5W30 a jak będzie OK to przy kolejnej wymianie na 0W20. :o

Panowie   mechu i bardos.1979  bardzo dziękuję za pomoc.
Domyślam się że ten 5W30 jest nieco gęstszy od 0W20 ? Chodzi o taki? -   https://allegro.pl/oferta/oryginalny-toyota-5w30-5l-fuel-economy-tgmo-7006121156
Więc decyzja raczej zapadła.

Ja mogę dodać tylko, że zmieniłem ostatnio przy 30 000 przebiegu w poflotowym 1,33 Active z 2017 olej z TGMO 10w40 na 0w20 Amsoil Signature i teraz to jest zupełnie inny silnik, jeśli chodzi o  wrażenia z jazdy

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5687 dnia: 17 Stycznia 2021, 21:05:45 »
Ja mogę dodać tylko, że zmieniłem ostatnio przy 30 000 przebiegu w poflotowym 1,33 Active z 2017 olej z TGMO 10w40 na 0w20 Amsoil Signature i teraz to jest zupełnie inny silnik, jeśli chodzi o  wrażenia z jazdy
Silniki toyoty i olej 0W20 to synergia
0W20 to element "konstrukcyjny" silnika Toyoty i to już od dobrych kilku lat
nie znam przypadku kiedy by 0W20 uszkodził silnik za to 10W40 np. jest wiele udokumentowanych przypadków choćby zapiekania pierścieni  i zwiększonego poboru oleju

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5688 dnia: 17 Stycznia 2021, 21:18:25 »
Zalecenie jest jedno, dopuszczeń wiele , oczko wyżej nie ma znaczenia.

10W40 odpada, do wywalenia jak najszybciej. Może przed zmianą na 5W30, jakaś postojowa na 15min, np. AR2820, lub mocniejsza Oilem Release Tech Power Flush na 30min. Pierwsza nie ma nafty tylko pochodną naftalen, druga zero nafty estry i inne. Kto wątpi niech kupi i powącha obydwie, na nosa czuć różnicę. Obydwie jednej firmy, sprawdzone specyfiki, nie uznaję tych za 5 10 pln.       

Jeśli obecnie na 10W40 ubywa oleju, kwestia ile, to gorzej. Choć zależy od warunków floty, jeśli były sprzyjające to może silnik niezawalony depozytami. Może być tak ,że po zmianie na 0W20 początkowo ubędzie, potem dalej będzie ubywać mniej. Ale warto przed popłukać, jeśli pobiera teraz. Do góry jak się zmienia nie trzeba, ale jak z tym przed W się schodzi do dołu, to warto. Na początek postojowa i obserwacja. Jak coś dalej, to do jazdy.             

Postojowa = wywalenie niestałych szlamów i innych glutów + spuszczenie jak największej ilości starego oleju. W moim przypadku po 2820 wyleciało więcej o 150ml.
Do jazdy = ma lizać stałe depozyty wszędzie, wskazana pomoc od góry na pierściony, środek do paliwa.

Przykład mój , Auris II z 13 i z DE tam jak się ostatnio dowiedziałem w Toyota.DE ,zawsze 5W30 . Można domniemać, że pierwszy fabryczny był zalany 0W20 i na tym interwał pierwszy. Domniemam bo ponoć taki standard w Toyota. Czyli moja Auris zrobiła 6 interwałów i obecnie siódmy też na 5W30. W silniku czysto, na 5W w ostatnim interwale 8kkm, ubytek 350ml. Olej z pierwszy raz zastosowaną 2820 po 8kkm wyleciał przejrzysty jeszcze. Olej stary poszedł do analizy, zużycie tyci lub część po wcześniejszych wymianach sam olej/olej, silnik igła i to nie moje stwierdzenie. Opis wyników tutaj post 44.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49685.0.html

Kluczowe są interwały, w mojej Toyocie były do lub trochę poza 10kkm, mój 8kkm, najlepiej się trzymać 10kkm. Obecnie latam na naszym Poskim oleju z Chorzowa, koszt 70 coś pln. Warunki są też istotne, moje 98% miasto i 5W30 OK, jedynie miasto to nie znaczy 4km w jedną i w drugą. Bo to już extremalne warunki dla oleju i silnika.                 

Mam nadzieję, że większość pozbyła się już mitu, jak łyka na oleju "wodzie" to zalać "kisiel" .
A już kresem mitów jest, jak dużo nalatane to tylko "kisiel" . 
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2021, 21:51:05 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5689 dnia: 18 Stycznia 2021, 14:09:41 »
Czy Wam także lusterko od kierowcy składa się elektrycznie trochę wolniej niż pasażera? Mam się tym przejmować?
Przyszły mrozy i lusterko kierowcy nie zamknęło się do końca... Ta doległość Aurisa w związku z tym dopadła i mnie. Musiałem lusterku "ręcznie" pomóc się zamknąć i otworzyć ze dwa, trzy razy i na razie działa bez wspomagania z zewnątrz, ale pewnie trzeba będzie coś z tym  zrobić jak się cieplej zacznie robić na dworze.
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5690 dnia: 18 Stycznia 2021, 17:38:10 »
Po konsultacji z lakiernikiem i wnikliwej lekturze instrukcji obsługi.... Stwierdziłem, że mój Auris nie posiada spryskiwaczy reflektorów. Te zaślepki w zderzaku są od mocowania haka do holowania.... :P Teraz pytanie do pozostałych - czy w FL te spryskiwacze występowały? W przed FL na pewno w wersji Prestige do ksenonów. W FL jest LED.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5691 dnia: 18 Stycznia 2021, 18:39:23 »
Są ledy beasic i full led. te pierwsze nie wymagają spryskiwaczy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kamil1234_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5692 dnia: 18 Stycznia 2021, 19:36:57 »
W Aurisie II FL jest tylko jeden typ LEDów (w podstawowych wersjach HIR2, w lepszych LED). W polifcie nie ma spryskiwaczy reflektorów.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5693 dnia: 18 Stycznia 2021, 21:45:05 »
W Aurisie II FL jest tylko jeden typ LEDów (w podstawowych wersjach HIR2, w lepszych LED). W polifcie nie ma spryskiwaczy reflektorów.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=37252.90

Spryskiwacze w FLach występowały ponoć w wersjach na Szwecje :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5694 dnia: 19 Stycznia 2021, 08:45:39 »
Na podstawie obowiązujących przepisów  układy automatycznego spryskiwania reflektorów i samopoziomowania są wymagane  gdy lampa daje więcej niż 2000 lumenów.
Np xsenony były na starcie 35W a teraz wstawiają dużo słabsze 25W I już omijają te przepisy, dokładnie to samo z diodami Led. A że święci to słabiej...producenci mają gdzieś,  liczą się koszty.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5695 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:12:52 »
Na podstawie obowiązujących przepisów  układy automatycznego spryskiwania reflektorów i samopoziomowania są wymagane  gdy lampa daje więcej niż 2000 lumenów.
Np xsenony były na starcie 35W a teraz wstawiają dużo słabsze 25W I już omijają te przepisy, dokładnie to samo z diodami Led. A że święci to słabiej...producenci mają gdzieś,  liczą się koszty.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Miałem lagunę 3 z bixenonem skrętnym , a teraz mam aurisa 2 FL na full LED .
Mimo mocnych nowych żarników w lagunie to w aurisie mam więcej światła - LED ma całkowicie inna barwę, bardziej przenikliwą nie da się tego opisać . Brak skrętu nadrabia AHL i brakiem efektu rozświetlania się .

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #5696 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:28:39 »
Czy Wam także lusterko od kierowcy składa się elektrycznie trochę wolniej niż pasażera? Mam się tym przejmować?
Przyszły mrozy i lusterko kierowcy nie zamknęło się do końca... Ta doległość Aurisa w związku z tym dopadła i mnie. Musiałem lusterku "ręcznie" pomóc się zamknąć i otworzyć ze dwa, trzy razy i na razie działa bez wspomagania z zewnątrz, ale pewnie trzeba będzie coś z tym  zrobić jak się cieplej zacznie robić na dworze.
..to czemu sobie tego na te mrozy nie wyłączycie ..?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5697 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:30:32 »
..to czemu sobie tego na te mrozy nie wyłączycie ..?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wyłączenie spowoduje zastanie mechanizmu i będzie trzeba szybciej czyścić . Ja co 3 miesiące smaruje lusterka i chodzą jak złe , myjnia nie myjnia czy mróz dalej chodzą .

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5698 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:43:19 »
co 3 miesiące smaruje lusterka
co 3 miesiące? :shock: :shock:  :shock:
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5699 dnia: 19 Stycznia 2021, 09:45:20 »
co 3 miesiące smaruje lusterka
co 3 miesiące? :shock: :shock:  :shock:
Wolę zrobić to co 3 miesiące i poświęcić max 10 minut na 2 lusterka niż płakać , że coś nie działa . Pozatym poprzedni właściciel przez 5 lat nie zrobił tego ani razu to możesz się tylko domyślać ile tam było syfu ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl