W toyocie płacisz za auto, w vw za gadżety, jeszcze w Wwie nie widziałem ani jednej taxi golf :D
Bo pewnie 99% taxi jeździ na gazie i wystarczy im ta mocno umiarkowana dynamika... Co mnie obchodzą wybory taksówkarzy dla których ważne jest robienie przebiegów które zwykłego prywatnego nabywcy zupełnie nie interesują, przeciętne prywatne auto w Polsce robi rocznie 15 tys km, praktycznie w każdej marce możesz sobie tak dobrać gwarancję że bez względu na przebieg masz przez 5 lat w cenie full serwis i assistance.
Kanał petrolhead na yt. Test auris hsd kombi taxi w gazie oraz golf hatchback 1.0tsi w manualu. Ta sama trasa, oba silniki ciepłe, wyłączone klimy. Trasa po miescie do 50km/h. Auris 3.3l/100 a golf 4.8l/100. To prawie 50% wieksze spalanie golfa a nie tylko trochę
dodam że to nie większy golf variant i bez dsg, właczony start and stop w golfie. To chyba kończy dyskusję....
Chyba sobie żartujesz traktując poważnie takie wrzutki.
Liczy się średnie spalanie a nie uzyskane w jakimś jednorazowym teście. Tak samo wiarygodnie niejakiemu Zacharowi wyszło że Corolla Hybrid 2.0 pali 14 litrów / 100 km
Chcesz dane nieobarczone błędem, wchodzisz na spiritmonitor i tam sobie możesz odfiltrować dowolną markę, model i silnik, dane z wielu, zwykle kilkuset raportów.
Toyota owszem miała przewagę ale w tej chwili należy mówić raczej o remisie. Nowa Corolla Hybrid w wersji 1.8 jest po zmniejszeniu mocy do 122 KM trochę bardziej oszczędna ale zmulona, 2.0 też nie powala praktyczną dynamiką jak na podaną moc, pewnie dlatego że waży ponad półtorej tony. Do tego dochodzą fatalnie skonstruowane cenniki, nienadążające za konkurencją systemy infotainment i bardzo przeciętna funkcjonalność wnętrza (nie wiem co komu przeszkadzały schowki i aranżacja bagażnika w Aurisie, że w Corolli postanowiono je w większości zlikwidować). Na koniec, o ile w salonach VAG jeżeli tylko zdecydujesz się na jakąś bogatszą konfigurację, niemal zawsze możesz liczyć na pokaźne rabaty, 10 kPLN albo i więcej a Toyota tyle nawet nie chce dać na auta z poprzedniego rocznika.