Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597349 razy)

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6090 dnia: 10 Maja 2021, 23:45:07 »
miales hybryde czy benzyne? tutaj mowa o 1.6 ;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #6091 dnia: 10 Maja 2021, 23:47:33 »
miales hybryde czy benzyne? tutaj mowa o 1.6 ;)
Diesla. Nagrzewnica znajduje sie tam bez znaczenia jaki silnik siedzi pod maska.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6092 dnia: 11 Maja 2021, 00:58:59 »
Konkretnie w tam gdzie zaznaczone, po dwoch stronach. Nie to ze gorace ale takie cieple

30km po miescie, 5km auto odpalone w garazu.

To miejsce pomiedzy podloga a plastikiem tunelu srodkowego tam gdzie zaznaczylem na obrazku

Czyli pionowy kawałek wykładziny podłogowej, pomiędzy plastikiem tunelu, a poziomą częścią wykładziny podłogowej ?
To mała ilość km, rozbierałem u siebie tunel i pod nim jest sam pustostan, nie licząc mechanizmu od zmiany biegów. Nie ma zimy, bo bym napisał jakiś nawiew tam wali. Muszę sprawdzić, a może to od opierania nogi w czasie jazdy. Nie wiem czy dobrze to widzę, masz hybrydę ?

Mam pytanko, czy ktoś wie jak wyjąć sitko/filtr ze zbiorniczka płynu hamulcowego ?
Patrzyłem tam, obracałem z jednoczesnym do góry i nic. Chcę wyjąć, przepłukać, wyczyścić i przedmuchać.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2021, 01:39:59 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6093 dnia: 11 Maja 2021, 09:41:07 »
W hybrydzie tunel robi się ciepły.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6094 dnia: 12 Maja 2021, 23:11:49 »
ile Wam pali 1.6 w miescie? u mnie srednia 8.5, tak sie zastanawiam czy to nie sporo, odcinki po 10km.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6095 dnia: 13 Maja 2021, 00:35:24 »
Początkowo też mi tyle palił, ale pewnie robisz często gęsto 4 x 4 km i zero tras ?
Obecnie mam średnią 6.5L i już po mieście, staram się coś dłużej polecieć, wtedy średnia spada. Rekord z baku mam 664km, a tras brak. A ogólnie wlej coś do paliwa, co przeczyści układ, posmaruje. Ja tak zrobiłem i spalanie spadło, a praca podczas na jałowym to była jak odkurzacz elektroluks Zen, efekty są nadal. Osobiście zmieniłem też swoje zasady dawne. Nie rozpędzaj się nadmiernie przed zmianą kierunku jazdy, rozpędzanie i hamowanie to strata w paliwie. Stosuj przy dolocie hamowanie silnikiem, czytaj - wcześniej odpuszczaj gaz. Jeśli gdzieś dłuższe odcinki, stosuj tempomat jak masz, niestety noga zawsze zawyża, a tempomat daje w punkt. Jeśli nie trzeba nie piłuj rpm zbytnio i zmiany biegów ze wskazaniem.
Zastosuj coś i sprawdź.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6096 dnia: 13 Maja 2021, 14:34:34 »
W mieście ostrej jazdy 6,5 7L, standardowo z 6L jak ciepło jest.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6097 dnia: 13 Maja 2021, 17:43:03 »
le Wam pali 1.6 w miescie? u mnie srednia 8.5, tak sie zastanawiam czy to nie sporo, odcinki po 10km.

Miasto miastu nierówne, w jednym pali więcej, w innym mniej, jednak 8,5 l dla 1,6 w warunkach miejskich to standardowy wynik, no, można czasem uzyskać 8 l  :good:

W mieście ostrej jazdy 6,5 7L, standardowo z 6L jak ciepło jest.

Nie bujaj z tym 6, czy 6,5 l w mieście, to są wyniki na trasę  :thumbdown:

Obecnie mam średnią 6.5L i już po mieście

Akurat...  :thumbdown: a w trasie pali ci pewnie 4 l  :song:
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2021, 17:49:27 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6098 dnia: 13 Maja 2021, 19:37:31 »
Wierz lub nie, liczone z aplikacja Fuelio ;) ostatnio z Lublina do Parczewa średnie spalanie 4,9L. Po co miałbym ściemniać? :D lajków nie potrzebuję ;)

Inna sprawa, jutro dają mi auto zastępcze z Toyoty, na co zwrócić uwagę? i nurtuje mnie jedno, jak ktoś mi auto uszkodzi na parkingu to co odpowiadam za to?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6099 dnia: 13 Maja 2021, 20:43:42 »
Auto jest ubezpieczone, a zwrócić uwagę tylko czy jest Full zatankowane, bo tak samo musisz oddać.
Nigdy nawet nie oglądałem zastępczego, serio.
A korzystałem bardzo często bo w Nissanie to norma  od dawna, przy każdej naprawie czy przeglądzie dają zastępcze A ja wieke lat użytkowałem nissany, zresztą i córka i żona mają nadal "nyski".

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2021, 20:47:19 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6100 dnia: 14 Maja 2021, 00:33:54 »
Akurat...   a w trasie pali ci pewnie 4 l 

Nigdy 4 nie widziałem, najmniej w trasie typu 50km i powrót było może 6 lub 5.9. Można uzyskać może i 4, wystarczy przed trasą skasować dane z dotychczasowej jazdy, po zatankowaniu. Mam spis od początku posiadania auta, na początku było nawet 8.7L. Ale wtedy nie stosowałem tego o czym pisałem i było mnóstwo 4x4 km. Przy rekordzie z baku 663.9km, średnia była 6.4L. Nie latam tym autem dalej niż 50km w jedną i powrót. Tak jak pisałem, stosuje to co wyżej + jak jadę w parę miejsc to wracając jadę non-stop przez jakieś 10-13km i wtedy średnia mi spada, oraz się utwierdza. A 4x4km bywa bardzo rzadko, o ile wcale już teraz. Przeliczając km na dni od wymiany oleju, wychodzi mi 30km dziennie. Moje miasto nie jest wielkie, a warunki modyfikując, osiągam to co inni mają w większym mieście. Bo im więcej km w oszczędności się leci, to średnia potem w mieście nie idzie do góry. Zmiany takie możecie zaobserwować, po tankowaniu baku, skasujcie dane i na miasto, a potem 10-15km non-stop z prędkością 70-90 i zobaczycie jak spadek postępuje. To co zobaczycie, trzeba podzielić na może 3, by mieć info co się w takich warunkach dzieje, jak bak się kończy, a średnia mocno utwierdzona na miejscu. W miarę ubywania PB, a przybywania km, zmiany średniej już są rzadsze. Przed zastosowaniem AR6900 i 6400 średnie miałem 7.9-7.7, po specyfikach 7.4 przez 6.8 max 6.4. Wielkim kluczem jest styl jazdy, sam wiem po sobie, po wielu latach z DSG, uczyłem się manuala od nowa, bo tam to na nic takiego nie patrzyłem.

Krisman, tak czułem, że jesteś bywalcem forum Nissana, ty to Edek może ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6101 dnia: 14 Maja 2021, 07:42:04 »
Nie I'm manix
Ale Edka nie dało się nie znać
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2021, 08:09:14 wysłana przez Krisman »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6102 dnia: 14 Maja 2021, 07:56:27 »
tak całkowicie szczerze..xd
moim 1.33 potrafię zejść w trasie do 4,5 l/100 xd ale to jest jazda max 80km/h i bardzo delikatnie :D
normalnie w cyklu mieszanym 2/3 miasto i 1/3 co miesiąc nie wyszło mi więcej jak 7,5 l/100.
Standardowo w trasie robię 6 l, w mieście nie zdarzyło mi się przekroczyć 8,5l (na rozgrzanym) bo wiadomo na ssaniu to i 10 spali

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6103 dnia: 14 Maja 2021, 08:22:42 »
Powiem Ci ze sporo, mam RAV 4 benzynę  2.0/173KM  i moja średnia z 7 mc to 8.0, z tego miesiąca 7.6, a auto jednak ciężkie w automacie i AWD. 90% to jazda w mieście i podmiejskie.
Przy spokojnej   jeździe  ok. 6 to żaden wyczyn, gdzie drogi w przebudowach i jak na poligonie (ten drugi odcinek - makabra)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2021, 08:27:37 wysłana przez Krisman »

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6104 dnia: 14 Maja 2021, 13:41:33 »
Auto jest ubezpieczone, a zwrócić uwagę tylko czy jest Full zatankowane, bo tak samo musisz oddać.
Nigdy nawet nie oglądałem zastępczego, serio.
A korzystałem bardzo często bo w Nissanie to norma  od dawna, przy każdej naprawie czy przeglądzie dają zastępcze A ja wieke lat użytkowałem nissany, zresztą i córka i żona mają nadal "nyski".

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka

Lexusa dali by mi w głowie zakręcić ;) ale limit 100km! :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl