Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595925 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6105 dnia: 14 Maja 2021, 14:27:41 »
Udało mi się wydostać filtr zbiorniczka płynu hamulcowego. Ogólnie jest tak tam rozwiązane, aby nie wyjmować i mieć mega problem. W otworze zbiorniczka jest pierścień zwężający, równy fi filtra. A na filtrze od zewnątrz są cztery wypustki i one zaskakują pod pierścieniem. Trochę filtr zeszpeciłem, bo musiałem z czterech stron jakoś pomóc tym wypustkom się prześlizgnąć po pierścieniu. Filtr wyczyściłem, przedmuchałem kompresorem i obciąłem te wypustki, teraz jest bajecznie łatwo go wyjąć. Dzwoniłem do ASO, niby nie wiedzieli, normalnie pociągnąć, chyba razem ze zbiorniczkiem bym tak wyrwał.

« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2021, 14:29:13 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6106 dnia: 15 Maja 2021, 18:59:18 »
Bardzo szybkie pytanie mam: 
1 Czy macie kontrolkę od oleju w zegarach/liczniku ?  Chodzi mi o Toyotę Auris II FL 1.6

Bo albo jestem ślepy albo jej nie ma

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6107 dnia: 15 Maja 2021, 19:31:07 »
Ona się pokaże na wyświetlaczu jak będzie taka potrzeba. 

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6108 dnia: 15 Maja 2021, 21:19:04 »
Nie rozumiem  :o Przecież kontrolka od oleju jest na obrotomierzu, pomiędzy kontrolką check engine i ładowania, świeci się na zapłonie, gaśnie po uruchomieniu silnika.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2021, 21:23:11 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6109 dnia: 15 Maja 2021, 23:50:32 »
Zdejmował ktoś tylny zderzak w Auris II ? z prawej strony coś mi się poluzował i nie wiem gdzie złapać, czy coś by nie połamać przy zdejmowaniu.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6110 dnia: 16 Maja 2021, 12:23:11 »
Czy Waszym zdaniem można zastosować płyn Borygo, jak pod poniższymi linkami , zamiast oryginalnego Toyoty? Do tej pory używałem tylko oryginalnego Toyoty. Przy 150.000 km, jak nakazuje instrukcja, zalałem nowy płyn Toyoty, na którym do chwili obecnej przejechałem 51.000 km
https://photos.app.goo.gl/C3SvkuTDYir8Jfm76 https://photos.app.goo.gl/F2tWCUEtF3YiUdU97
Na etykiecie pisze, że nadaje się do wszystkich chłodnic i jest w pełni bezpieczny dla nich.
Chodzi mi głównie, czy nie będzie wchodził w jakąś reakcję z chłodnicą. 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6111 dnia: 16 Maja 2021, 22:59:09 »
Nie stosuj borygo, na płynach pisze do wszystkiego OK, ale nasze bryki potrzebują konkret składu.
Czytaj dwa posty pod sobą.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/p%C5%82yny-ch%C5%82odnicze.519/post-62575

Obejrzyj filmik, interwały Toyota różne zaleca.
https://www.youtube.com/watch?v=820OkCuBrxg

Tu jest temat.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50561.0.html

Osobiście jak wszystko cedzę i porównuję, tak w przypadku płynu, przy okazji wymiany pompy, wybrałem Pink Toyoty bo odpowiedników w wymaganym składzie brak. Gdzieś są odpowiedniki, ale u nas nie lub tylko przypadki pojedyncze.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2021, 23:04:46 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6112 dnia: 17 Maja 2021, 00:59:23 »
Czy Waszym zdaniem można zastosować płyn Borygo, jak pod poniższymi linkami , zamiast oryginalnego Toyoty? Do tej pory używałem tylko oryginalnego Toyoty. Przy 150.000 km, jak nakazuje instrukcja, zalałem nowy płyn Toyoty, na którym do chwili obecnej przejechałem 51.000 km
https://photos.app.goo.gl/C3SvkuTDYir8Jfm76 https://photos.app.goo.gl/F2tWCUEtF3YiUdU97
Na etykiecie pisze, że nadaje się do wszystkich chłodnic i jest w pełni bezpieczny dla nich.
Chodzi mi głównie, czy nie będzie wchodził w jakąś reakcję z chłodnicą.

Zgodnie z instrukcją:
Należy stosować jeden z wyszczególnionych
poniżej:
- Toyota Super Long Life Coolant
- Podobnej jakości niskokrzepnący roztwór
na bazie glikolu etylenowego, niezawierający
krzemianów, amin, azotynów ani boranów
i wytwarzany z wykorzystaniem technologii
wysoce trwałych hybrydowych kwasów organicznych.

Borygo Nowy zgodnie ze swoją kartą charakterystyki zawiera tetraboran disodu:

https://www.boryszewerg.com.pl/wp-content/uploads/2019/04/karta-charakterystyki-produktu-plyn-borygo-nowy.pdf

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6113 dnia: 17 Maja 2021, 08:49:00 »
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Kupię oryginalny płyn do chłodnic Toyoty.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6114 dnia: 17 Maja 2021, 10:04:55 »
Toyota Super Long Life Coolant
Przy kolejnych wymianach interwały chyba co 90 tys km wg książki serwisowej?

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6115 dnia: 17 Maja 2021, 10:34:44 »
Zgadza się. W uzupełnieniu mojego pytania: pytając o płyn Borygo miałem na uwadze wyłącznie małe dolewki.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2021, 10:37:40 wysłana przez josef »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6116 dnia: 17 Maja 2021, 13:36:08 »
Czy Waszym zdaniem można zastosować płyn Borygo, jak pod poniższymi linkami , zamiast oryginalnego Toyoty?

No to zmienia sytuację, z "zamiast" bo to sugeruję wymianę całkowitą. Jeśli by była niebawem wymiana całego, to bym dolał. Ale masz na tym dopiero 51kkm. Więc raczej nie. Tylko jeśli ubywa to szukać trzeba przyczyn, dolewanie to półśrodek. W toyocie są butle 1L, a jak wymieniałem cały + zabiegi by wyleciało więcej, to 5L wystarczyło by, a nawet zostanie. Mi z 5L Pink gotowca i 1L koncentratu, po zmiksowaniu z demi. zostało 2L i 100ml gotowca, w standardzie temp. -41C. Oraz 100ml koncentratu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6117 dnia: 17 Maja 2021, 22:32:13 »
ile Wam pali 1.6 w miescie?
Akurat... 

Obejrzyjcie sobie filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=--dY2qVVJaM

Od prawie początku jak mam Aurisa, tudzież przez doktorat z eco systemu ładowania aku, a zarazem ze względu na prawidłowość w tym (zgodnie z kodeksem). Stosuję i pasjonuję się, w porę odpuszczaniem gazu i dolocie z hamowaniem silnikiem. Tak jest prawidłowo dolatywać do miejsca zmiany kierunku jazdy, kiedyś robiłem tak na luzie. Wyćwiczenie w tym przydaje się w kilku sprawach, w górach, jak się zapomniało zatankować i jest mało, w krytycznych sytuacjach by uniknąć kraksy lub większej liczby uczestników. Czyste oszczędności w paliwie, w hamulcach też. Nie rozumiem teraz tych którzy nadmiernie pędzą, by na koniec hamować zdecydowanie. Ja tak robię tylko jak trzeba, jak coś mnie zaskoczy, a nie co zmiana kierunku, tym bardziej na znanej drodze. Na niedługich odcinkach drogi bez zatrzymania, średnia spada, lub pozostaje na miejscu, co dowodzi niwelowanie ilości paliwa, która posłużyła do rozpędzenia auta.

Jak macie tempomat, to po stosujcie i patrzcie na chwilowe spalanie, jest mniejsze niż sterowanie nogą. Tak jak pisałem, noga zawsze zawyża coś ponad miarę. W drugim aucie mam cyfrowe i widzę to dokładniej.

Pewnie zaraz ktoś coś napisze (ale wcale), powiem tak nie robiłem tak i byłem sceptyczny, ale na własnym przykładzie przekonuje się dosadnie. To działa.   
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2021, 22:34:35 wysłana przez Rademenes »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6118 dnia: 18 Maja 2021, 07:24:13 »
Zależy jak jeździsz. Mi tempomat potrafi zjeść do litra więcej. Nie bierze pod uwagę terenu i całej reszty. Nie wie że jest z górki i warto się rozpędzić by później pod górkę lepiej w nią wejść i predkosc wytrącić.

Offline Krzysztof O

• Początkujący
« Odpowiedź #6119 dnia: 18 Maja 2021, 09:39:40 »
Dzień dobry,
mam pytanie czy ktoś się spotkał w Aurisie TS hybrydowym (r. 2013) z zniknięciem map? Dziś system po włączeniu silnika nie uruchamia mi trzech funkcji: map, kamery cofania i połączenia z telefonem. Radio działa, setup też (choć przycisk np. Telefon nie reaguje). Wczoraj jeszcze wszystko było ok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl