Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597092 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6135 dnia: 19 Maja 2021, 23:39:31 »
U mnie w Aurisie w wersji z trójzegarowym lampka oleju zapala się po przekręceniu kluczyka i gaśnie.

No może to jest warunek, pojawiania się tej lampki. Ja mam dwa zegary, trzy chyba ładniejsze, ale komp chyba przy 2 bardziej rozbudowany. Jednak jak piszesz, dwa zegary są wersją wielofunkcyjną, to brak tej lampki temu zaprzecza trochę, bo to takie minimum.

bo nie znam auta/motocykla w którym ciśnienie oleju było by dobre przy niepracującym silniku. Kontrolka oleju musi się zaświecać po odpaleniu stacyjki i gasnąć zaraz po odpaleniu silnika.

Nie no, nie posądzaj mnie o sprawdzanie świecenia tej lampki tylko po otwarciu drzwi. Normalnie przekręcam kluczyk (zwykły kluczyk mechaniczny) na lampki, chwilę czekam aż te kontrolne pogasną i odpalam. Mam dwa zegary i lampka się nie zapala, to mnie też dziwi. Co do 5W30, jeśli już w różnicy pomiędzy 0W20, gdyby takie silniki to mocno odczuwały, to lampka by się dłużej świeciła, a nie wcale.

Może u Ciebie po prostu jej nie ma...

Mam wersję Start-Editions, czyli dopakowaną. A tu kwiatki takie, że zegary wielofunkcja, a lampki brak. Powinna być, bo to nie jest luksus, tylko standard raczej. No ale przy takiej wersji, nie mam świateł auto, ani czujnika zmierzchu i deszczu. Może ktoś przyoszczędził jak ustalał zakup. Nie wiem tego. Najpierw trzeba dryndnąć do ASO, a potem może żarówka.

Teraz Toyotą tego nie robię

Powiem więcej, jak kiedyś "bałem się" być wyprzedzony. Tak teraz Auris jadę swoim tempem, zgodnie z przepisami, ew. +10 i jak mnie mijają, to się zastanawiam, gdzie ci ludzie tak pędzą. Co więcej, latając z prędkościami jak wyżej, zadziwia mnie jedno. Praktycznie tylko TIR-y jadą i mnie nie wyprzedzają, reszta lata zamiast 90km/h, co najmniej 110km/h i dalej. To samo zauważam latając drugim autem na drodze S, gdzie jest dopuszczone 120km/h. Jadąc 110 czy 120 nawet, wszyscy prują grubo więcej, czy to jest normalne. Czasem na S tylko trafi się jakieś starsze auto, które sobie leci 100-110km/h.

bo chcę jak najbardziej opóźnić w czasie ich wymianę z powodu m.in. kosztów, no i chcę jak najdłużej "pomieć" fabryczny zestaw

Nie latam wiele, trasy też mało, to i hamulcy kompleksowo nie wymieniałem nigdy. Ale w drugim aucie już stan mnie zmusił, choć tak naprawdę w większości skorzysta z tego kolejny właściciel. Tarcze były cienkie, progi spore, ruda ostro, klocki tył 3mm, płyn do wymiany. W tym aucie nie wymieniałem w ASO i elementy z rynku kupione normalnie. Z wymianą wyszło 2k, a w ASO sam towar 3.5k. No i jest pięknie, a do tego elementy kupiłem takie by było sprawniej niż na fabrycznym zestawie. Także na twoim miejscu nie bał bym się kosztów, zakupu części poza ASO też. Tylko nie pamiętam, czy masz jeszcze gwarancję. Ja kupowałem wszystko u dystrybutora Zimmermann, sklep/warsztat Lewian. Mają doświadczenie, dużo sprzedają i ew. na miejscu wymieniają. Działają od 26 lat, firma rodzinna z ojca na syna. Wedle ich info, zakładają wszystko i zawsze jest OK. Co jasno dowodzi, że montaż jest istotniejszy od towaru, oczywiście pomijając total shit z Chin. Może aby obalić własne obawy, zadzwoń do nich, dowiesz się jakie są opcje co do sprawności kontra ceny, a fabryczne.   

Dzisiaj wsluchujac sie w silnik zauwazylem ze jak jest zimy to dziwnie pracuje.

Wiesz, warto by było by jakiś mechanik tego posłuchał. Co do "jak jest zimny" , teraz jest lato, pytanie co usłyszysz w zimę. Zmieniałeś olej na jakiś innej lepkości, niż był wcześniej ?

Mnie najbardziej wqrwia na drodze przesadna ślamazarność i uprzejmość niektórych ale licznych kierowców.

Nie co to to nie, ale jak ktoś leci na łeb na szyję poza przepisy grubo, to wtedy każdy inny może się wydawać ślimakiem. Ja się nie ślimaczę, miasto 60, zaraz za 70, dalej 90-100. A światła u siebie mam opanowane, wiem kiedy się zmienią i to nie tylko po tej standardowej zmianie kolorów.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2021, 23:44:37 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6136 dnia: 20 Maja 2021, 06:04:34 »
Wolę żeby się slimaczyl aniżeli jechał w taki sposób że inni muszą łapać pobocza bo mu się spieszy i w trójkę na jednym pasie drogowym czasami ciężko się zmieścić. Skoro ktoś się nie czuje dobrze to niech się ślimaczy. Przynajmniej On i inni dłużej będą żyć

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6137 dnia: 20 Maja 2021, 10:36:13 »
Art. 19. Ustawy "Prawo o Ruchu Drogowym"

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;

Niestety w naszym patologicznym kraju każdy, kto jedzie zgodnie z prędkościami nakazanymi Ustawą oraz Rozporządzeniami jest wrogiem publicznym nr 1. Trzeba takiemu sprzedać najlepiej klakson albo długie na zderzak... Co zabawne, najczęściej taki "pospieszny" stoi w kolejce do kolejnych świateł, do których dojeżdżam w momencie, jak zapala się zielone.  :grin:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6138 dnia: 20 Maja 2021, 10:45:23 »
Wolę żeby się slimaczyl aniżeli jechał w taki sposób że inni muszą łapać pobocza bo mu się spieszy i w trójkę na jednym pasie drogowym czasami ciężko się zmieścić. Skoro ktoś się nie czuje dobrze to niech się ślimaczy. Przynajmniej On i inni dłużej będą żyć

No to tak nie do końca,  jak gościu jedzie krajówką 60 km/h środkiem pasa choć ma widoczność i mógłby zjechać na asfaltowe pobocze i puścić sznur jadących za nim, to jest takie samo chamstwo jak wyprzedzanie na trzeciego.  W Norwegii wszyscy pilnują się aby jechać przepisowo ale spróbuj tylko tak tamować ruch a od razu Cię obtrąbią.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6139 dnia: 20 Maja 2021, 18:08:12 »
No, skurcze, nie warto się spieszyć, nie warto pruć i wyprzedzać raz po raz, bo prujący zyskuje niewiele czasu, a warunki na drodze /ruch, światła/ powodują, że i tak dogania się go wkrótce, jadąc spokojnie. Jest wtedy satysfakcja i zadowolenie ze spokojnej jazdy :) A bywa też tak, że prujący zawiesi się w jakimś korku i spokojnie wyprzedzi się go innym pasem, satysfakcja jest wtedy podwójna  :good: :):) No, ale jeżeli trafi się na muła drogowego, co jedzie poniżej, lub co gorsza, znacznie poniżej dozwolonej prędkości, to nie ma wyjścia, "trza" wyprzedzać i wqurwia niemiłosiernie, jak za takim mułem wlecze się ogon, najczęściej za długi, by wyprzedzić bezpiecznie  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2021, 19:12:05 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6140 dnia: 20 Maja 2021, 19:13:23 »
Pomyliłem się i wpisało mi się to drugie okienko  :wallbash: niech moderator to skasuje  :shock:
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2021, 19:15:35 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6141 dnia: 20 Maja 2021, 21:25:02 »
Ten temat powinien mieć nazwę Off Topic a nie jak obecnie szybkie pytanie

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6142 dnia: 20 Maja 2021, 22:31:49 »
https://youtube.com/shorts/LdGyH4faUpQ?feature=share
Czy to jest normalna praca toyoty minutę po odpaleniu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #6143 dnia: 20 Maja 2021, 22:35:21 »
https://youtube.com/shorts/LdGyH4faUpQ?feature=share
Czy to jest normalna praca toyoty minutę po odpaleniu?

Wyglada normalnie.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6144 dnia: 20 Maja 2021, 22:40:08 »
Jak mam ucho przy kole to słyszę takie lekkie grzechotanie, jak się rozgrzeje to jest już inaczej. Już nie wiem może szukam dziury w całym

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6145 dnia: 21 Maja 2021, 08:12:25 »
normalne, że zimny silnik będzie trochę inaczej pracować akustycznie, bardziej metalicznie, może właśnie delikatnie grzechotać itp ;)
mój 1.33 też jak "był" zimny to delikatnie było słychać może nie grzechotanie ale taki metaliczny delikatny wydźwięk.
Przed ostatnią wymianą oleju nabyłem drogą kupna ceramizer i przyeksperymentowałem na świeży olej całą dawkę...xD (a potem doczytałem, że przy moim przebiegu powinienem pół...xD) no ale po jakimś tam przebiegu silnik totalnie się wyciszył, zwłaszcza na zimnym gładko pracuje :D

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6146 dnia: 21 Maja 2021, 10:55:43 »
Warto też kupić i mieć w zanadrzu coś na nagle awarie.np:
https://sklepanimatora.pl/product-pol-10077-Rozdzka-czarodzieja-magiczna-paleczka-magika-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIkKHWnbPa8AIV7hJ7Ch1LQgEuEAQYBCABEgIciPD_BwE

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6147 dnia: 21 Maja 2021, 10:57:33 »
https://sklepanimatora.pl/product-pol-10077-Rozdzka-czarodzieja-magiczna-paleczka-magika-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIkKHWnbPa8AIV7hJ7Ch1LQgEuEAQYBCABEgIciPD_BwE

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6148 dnia: 24 Maja 2021, 20:52:38 »
Czy ktos z was wymieniał może listwy te przy szybie co sa przeważnie chromowane na czarne i relingi dachowe zintegrowane ?

Bo chciałbym w swoim aucie tj Toyota Auris TS wymienić wlasnie na czarne te listy i relingi

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6149 dnia: 25 Maja 2021, 08:54:06 »
Co zabawne, najczęściej taki "pospieszny" stoi w kolejce do kolejnych świateł, do których dojeżdżam w momencie, jak zapala się zielone. 

Mnie złości jak ktoś jedzie wolniej niż można wedle przepisów na danej drodze. Dokładnie, na zwykłych drogach, a tym bardziej w mieście, takie prucie i wyprzedzanie to mały zysk, a w spalaniu większa strata. Jednak zauważyć trzeba, że te sytuacje kończą się na drogach S i autostradach. Tam silnik nie musi w ułamku czasu wykonać max pracy by wyprzedzić kogoś, odbywa się to na spokojnie. Tam nie jest jeden pas i wyprzedzania takiego nie widać, a jak ktoś chce lecieć poza przepisy, proszę bardzo, lewy pas. Tu zysk czasowy jest bardziej sensowny i widać to w odległościach pomiędzy innymi autami. Strata to spalanie i mandacik ew.

nie warto się spieszyć, nie warto pruć i wyprzedzać raz po raz

A potem taki pisze, dużo mi pali, latam w mieście i aż tyle pali. Dalej wątpi w innych dobre wartości w spalaniu, no bo to nie możliwe. Cudów nie ma, jednostajna jazda dla spalania najlepsza, a hamowanie silnikiem wskazane, raz z przepisów, dwa z pozytywnych aspektów kilku. Na muła trzeba reagować i w takich ogonach widać jak czasem nerwy puszczają. Choć w tą niedzielę na krajowej, jechałem za takim i skończyło się fatalnie. Gość jechał wolno, nie pewnie i delikatnie od lewej do prawej. Wyprzedziłem i zobaczyłem, że normalnie patrzy na drogę, a nie w telefon czy gdzie indziej. Nie minęły 2km, a z tyłu obserwowałem i widziałem, że nadal jechał od lewej do prawej. Aż trafił się mocny zakręt i gość poleciał w prawo w głęboki rów, wpadł tam na bok tak, że drugi bok auta zrównał się z asfaltem. O zgrozo trafił akurat gdzie kawałkiem nie było bariery, a za 5m był zjazd na pole. Zawróciłem, zdążył już wydostać się i odpowiedział, że jest śpiący i zmęczony.  Dobrze że podczas wyprzedzania nie wpadł na mnie, lub o zgrozo, że nie poszedł na czołowe z kimś. Bo takiej akcji mało kto się spodziewa i zdąży sensownie zareagować.

Jak mam ucho przy kole to słyszę takie lekkie grzechotanie, jak się rozgrzeje to jest już inaczej. Już nie wiem może szukam dziury w całym
Przez 1 minutę Auris chodzi z większymi obrotami, głośniej i tak jakby olej jeszcze wszędzie nie doleciał. Tak jest u mnie cały czas, po odpaleniu zimnego silnika. Takie różnice mogą też ludzie wyłapywać, po zmianie lepkości zastosowanego oleju w dół.

Przed ostatnią wymianą oleju nabyłem drogą kupna ceramizer i przyeksperymentowałem na świeży olej całą dawkę...xD (a potem doczytałem, że przy moim przebiegu powinienem pół...xD) no ale po jakimś tam przebiegu silnik totalnie się wyciszył, zwłaszcza na zimnym gładko pracuje :D

Jeśli ktoś szuka specyfiku, który działa od zalania i wymieszania to AR9200V2 jest taki. Proporcja 40ml/1L oleju, dolewa się i 15 min na wolnych zostawia. Wtedy najlepiej słychać zmiany, dalej to już się ucho przyzwyczaja i zmiana nie do wyłapania. Ten specyfik ma nano i ono odkłada się na metalu od 1000km. Także myślę, że szybciej działa niż ceramizery. 

Przydała by się jeszcze peleryna, kula i czarny kot. :o

Co do lampki ciśnienia oleju, wedle instrukcji mojej z DE, zapala się ona na środku dużego wyświetlacza, pomiędzy zegarami. Nie pisze kiedy się zapala, na stronach Toyoty do mego auta nie ma instrukcji. A z info w aso, ta lampka niby zapala się tylko w przypadku problemu i pewnie na środkowym wyświetlaczu tak jak inne jakieś problemy, błędy.

Koledzy chciałbym to potwierdzić, no i tu apel do tych co mają dwa zegary z dużym wyświetlaczem, jak jest u was ?
Kolego @bazi i @camillo, lub ci co mają wersję start-editions, lub takie multifunkcyjne zegary, sprawdzicie to ?   
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2021, 09:10:26 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl