Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597622 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6300 dnia: 29 Czerwca 2021, 00:21:42 »
1.8 czy 2.0?

1,8 :) tylko nie śmiej się, że przesadziłem, bo to naprawdę świetne, wystarczająco dynamiczne autko, ciągnie znacznie lepiej, niż mój Auris 1,6 :)

A stary zderzak stoi tu https://allegro.pl/oferta/zderzak-tylny-toyota-auris-ii-2017-10863962671
i tu https://www.olx.pl/d/oferta/zderzak-tylny-toyota-auris-ii-2017-CID5-IDKpxnz.html :)

Napiszcie, czy nie za drogo  :o
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2021, 00:36:53 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6301 dnia: 01 Lipca 2021, 07:37:49 »
Musiałbyś równać do Aurisa HSD. Benzyna vs hybryda to całkiem inna liga...

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6302 dnia: 01 Lipca 2021, 21:23:22 »
Musiałbyś równać do Aurisa HSD

Jeździłem i Aurisem HSD. Wrażenia z jazdy są nieporównywalnie lepsze na korzyść Corolli. Silnik Aurisa osiągał zbyt wysokie, nawet bardzo wysokie obroty przy przyspieszaniu na trybie normal, co było nieprzyjemne, wprowadzało u mnie dyskomfort, a na trybie ECO bardzo słabo ciągnął, elektryk w Aurisie włączał się przy niskich prędkościach, 60 km/h max., natomiast Corolla przyspiesza dynamicznie przy obrotach 3,5 tys. i to na trybie ECO, a elektryk często włącza sie przy prędkości 90 km/h, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. W ogóle Corolla to wyższa liga w porównaniu do Aurisa.

Benzyna vs hybryda to całkiem inna liga...
Inna liga, ale porównać osiągi można.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6303 dnia: 02 Lipca 2021, 00:46:18 »
Jeździłem i Aurisem HSD. Wrażenia z jazdy są nieporównywalnie lepsze na korzyść Corolli. Silnik Aurisa osiągał zbyt wysokie, nawet bardzo wysokie obroty przy przyspieszaniu na trybie normal, co było nieprzyjemne, wprowadzało u mnie dyskomfort, a na trybie ECO bardzo słabo ciągnął, elektryk w Aurisie włączał się przy niskich prędkościach, 60 km/h max., natomiast Corolla przyspiesza dynamicznie przy obrotach 3,5 tys. i to na trybie ECO, a elektryk często włącza sie przy prędkości 90 km/h, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. W ogóle Corolla to wyższa liga w porównaniu do Aurisa.
Tylko że to jest ten sam silnik, taka sama moc, maksymalne obroty i moment, jedynie punkt maksymalnego momentu jest w Corolli trochę niżej, na 3600 obr/min podczas gdy w Aurisie 4000 obr/min, dzięki czemu mogli dać w Corolli trochę mniejszy silnik elektryczny 72 KM/163 Nm (W Aurisie 80 KM/207 Nm).  Corolla ma lepiej wyciszoną komorę silnika, przez co brzmi ładniej od Aurisa.
Silnik w każdym trybie "ciągnie" tak samo, zmienia się tylko szybkość reakcji na gaz, ale różnice w przyspieszeniu to są ułamki sekund.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2021, 00:49:06 wysłana przez Zbig »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6304 dnia: 02 Lipca 2021, 06:07:49 »
A wylacza się szybciej spalina bo to napęd z Priusa 4gen.a aurisie max do 76jak mnie pamięć nie myli nie 60. Przy wyższych prędkościach też soalinr potrafi wyłączyć ale nie jest to sygnalizowane. Ale na hybrid asistans pokazuje a jeśli chodzi o przyspieszenie to w aurisie jak sprawdzałem było 10,9sec
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2021, 06:43:23 wysłana przez Stivo »

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6305 dnia: 02 Lipca 2021, 06:32:14 »
Mam pytanie, czy ktoś z was zwrócił uwagę że wentylator baterii uruchamia się tylko jak włączy się hybrid asistenta, czy to tylko ja tak mam?. Jak jeżdżę bez aplikacji włączonej to wogole się nie włącza, a przynajmniej go nie słyszę.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6306 dnia: 02 Lipca 2021, 06:46:10 »
Nie słyszysz.a jak otworzysz drzwi to się automatycznie wyłączy

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6307 dnia: 02 Lipca 2021, 07:24:17 »
To czemu na asystencie włączony ma automat i chodzi praktycznie cały czas? Nawet jak temperatura ma max 40 a prawie zawsze poniżej.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6308 dnia: 02 Lipca 2021, 11:08:39 »
Bo na siłę to wymusza. Klikając na wiatrak w asystencie zmieniasz ustawienia. Ja czasami słyszę wentylator, kilka razy do oporu się rozpędź żeby wywalić baterie do zera bo wtedy się ostro grzeją a później wszystko wyłącz typu nawiew i radio to napiszesz posta ze wiatrak od baterii Ci buczy. Odpal zapałkę i przyłóż do wentylatora to Ci zdmuchnie, sposobów tysiąc.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2021, 11:10:22 wysłana przez Stivo »

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6309 dnia: 02 Lipca 2021, 21:23:24 »
Chciałem uchronić się przed kunami, postanowiłem zawiesić kostkę do WC. Niestety przez moją ciapowatość, opakowanie się otworzyło i kostka wielkości 5x2x2 cm wpadła do komory silnika i elegancko spoczęła na osłonie silnika mniej więcej pośrodku. Nie jestem w stanie tego niczym wyciągnąć. Czy coś się może stać w sumie w hybrydzie nie ma pasków i nic się nie kręci poza kołem pasowym. Czekać aż to się samo rozpuści czy jednak starać się to wyciągnąć.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6310 dnia: 02 Lipca 2021, 21:59:20 »
Nie jestem w stanie tego niczym wyciągnąć.
A przepłukać wężykiem się nie da?

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6311 dnia: 02 Lipca 2021, 22:04:14 »
Nie jestem w stanie tego niczym wyciągnąć.
A przepłukać wężykiem się nie da?
Pewnie się da, ale kupiłem w chińskim markecie, jak się zacznie rozpuszczać, to pewnie przeżre plastik i metal ;-) Może to zostawić, ale chcę być pewien, że nic się nie stanie

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6312 dnia: 02 Lipca 2021, 22:48:40 »
Tylko że to jest ten sam silnik, taka sama moc, maksymalne obroty i moment

Ok, zgadza się, tylko nie wiem, czy przekładnia napędowa jest ta sama. W Corolli jest ta sama przekładnia planetarna, co w Aurisie? Bo pomyślałem, że może tu zaszła jakaś zmiana, że Corolla tak pozytywnie mnie zaskoczyła  :o

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6313 dnia: 02 Lipca 2021, 23:19:22 »
Ok, zgadza się, tylko nie wiem, czy przekładnia napędowa jest ta sama. W Corolli jest ta sama przekładnia planetarna, co w Aurisie? Bo pomyślałem, że może tu zaszła jakaś zmiana, że Corolla tak pozytywnie mnie zaskoczyła

W Corolli mamy do czynienia z tzw. czwartą generacją napędu HSD Toyoty

cytując za wiki:
"On October 13, 2015 Toyota made public details of the Fourth Generation Hybrid Synergy Drive to be introduced in the 2016 model year. The transaxle and traction motor have been redesigned, delivering a reduction in their combined weight. The traction motor itself is considerably more compact and gains a better power-to-weight ratio. Notably there is a 20 percent reduction in mechanical losses due to friction compared to the previous model. The Motor Speed Reduction Device (a second planetary gear set found only in the Third Generation P410 and P510 transaxles), and which connects the traction motor directly to the Power Split Device, and thereafter to the wheels, has been replaced with parallel gears on the Fourth Generation P610 transaxle. The 2012? Prius c retains the P510 transaxle. The P610 transaxle employs helical gears rather than the straight-cut spur gears employed in the earlier transaxles, and which run more smoothly and quietly, while also accommodating higher mechanical loads.

With the Fourth Generation HSD, Toyota is also offering a four-wheel drive option, dubbed "E-Four", in which the rear traction motor is electronically controlled, but is not mechanically coupled to the front inverter. In fact, the "E-Four" system has its own rear inverter, although this inverter draws power from the same hybrid battery as the front inverter. "E-Four" began being offered in Prius models in the United States in the 2019 model year. "E-Four" is an integral part of the Rav 4 Hybrid models offered in the United States, and all such Rav 4 Hybrids are "E-Four" only."

w czwartej generacji pojawiła się przekładnia P610 która działa płynniej, ciszej i przystosowuje się lepiej do większych mechanicznych obciążeń
na ponizszym filmie jest to dosyć jasno wytłumaczone:
https://www.youtube.com/watch?v=vHc-_E8xWnM

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6314 dnia: 03 Lipca 2021, 00:12:38 »
na ponizszym filmie jest to dosyć jasno wytłumaczone:
https://www.youtube.com/watch?v=vHc-_E8xWnM
Tylko że na filmie omawiana jest przekładnia do Priusa Plug-in w odniesieniu do tej montowanej w "zwykłym" Priusie IV.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl