Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597642 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6345 dnia: 17 Lipca 2021, 22:40:54 »
Jak oceniacie martwe pole w Auris II. Oddał bym asystenta pasa ruchu, czytanie znaków, automatyczne długie i kilka innych systemów za czujnik martwego pola.
To jest nieprawdopodobne żeby wjeźdżając ze ślimaka na pas rozbiegowy patrząc w lewo przez szybę nie widzieć samochodu na sąsiednim pasie, później jadąc  klikaset metrów dalej nie widzieć pojazdu ani przez szybę boczną ani w lusterku. Przez pół roku chyba z 10 razy tak miałem i kiedyś w końcu zajadę komuś drogę.

Co polecacie na to ?
Były kiedyś takie malutkie lustereczka co się naklejało na lusterko boczne.

Ktoś coś ?

Proszę np to:  https://www.youtube.com/watch?v=wwbnBAJClxs

No ciekawe ciekawe ale troche raz że drogie ale 2 trochę dużo kombinacji i ingerencji w elektryke.
Zastanowie się.

Może najpierw wypróbuje takie coś ?

https://allegro.pl/oferta/2x-lusterko-boczne-dodatkowe-do-auta-martwe-pole-10484419942
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6346 dnia: 18 Lipca 2021, 02:02:44 »
Po wymianie w ASO tylnego zderzaka na nowy zdarza mi się teraz tak, że przy cofaniu na pustym placu czujniki, albo jakiś jeden czujnik wyje, jakbym najeżdżał na przeszkodę.

Czy już coś wiesz ?
Jak to zjawisko się u Ciebie objawia, tylko dźwięk, czy coś jeszcze widać na desce ?
Pytam z ciekawości, czy w ASO na kompie coś sprawdzali, o ile tak się da w Toyocie. Oraz dlatego, czy po włączeniu P na desce jak widać samochód i kreski zbliżania, to czy w takiej sytuacji świeci coś tam jeszcze, przy rysunku lub gdzieś indziej. Ja parktronik cały mam włączany P, zero automatu i na rysunku auta z przodu i tyłu trzy strefy pokazuje kreskowo (2x bok i środek) kolorowo, czerwony to niby koniec. 

W VW nie było na desce rysunku, tylko narastający dźwięk i w przypadku awarii czujnika, zależy czy tył/przód, po prostu dźwięk był jednostajnie ciągły.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2021, 02:07:27 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Aze

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6347 dnia: 18 Lipca 2021, 10:55:45 »
Czesc, widziałem kiedyś tu temat z innymi nawigacjami/ekranami do Toyoty Auris. Nie moge tego znaleźć. Podał by ktoś link do tematu zbiorczego z różnego rodzaju ekranami smart/android. Chciałbym większy ekran niz ten oryginalny w Aurisie. Do tego żeby był szybszy i żeby były google maps.

Auris 1.8 hybryda z 2018 dzięki

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6348 dnia: 18 Lipca 2021, 12:41:40 »
Czy już coś wiesz ?
Jak to zjawisko się u Ciebie objawia, tylko dźwięk, czy coś jeszcze widać na desce ?

Jeszcze nie wiem. Po niedzieli jadę do ASO, dam znać, co było. Mam wersję Active, u mnie jest tylko pisk czujników, na desce nic nie ma.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6349 dnia: 18 Lipca 2021, 16:46:48 »

Offline Mateusz93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6350 dnia: 19 Lipca 2021, 09:16:52 »
Czołem Drodzy Panowie! :)

Jeżdżę od kilku lat Corollą E12 w LPG, nigdy mnie nie zawiodła (poza usterką hamulca w trasie, ale to może zdarzyć się w każdym samochodzie) i zamierzam zaktualizować samochód.

Myślę poważnie o Aurisie II. Mam w związku z tym kilka pytań do Was, użytkowników.

1. Podobno silniki te są gazolubne (pośredni wtrysk, hydrauliczna kompensacja luzu). Czy to prawda? Czy głowice padają czy przy poprawnym montażu jest wszystko ok?

2. Czy są jakieś typowe bolączki modelu na które warto zwrócić uwagę?
Jak np. poprawione branie oleju w polifcie w mojej obecnej Corolli. Czytałem o pompach wody oraz niebotycznie drogim sterowaniu faz rozrządu. To prawda? Często pada?

3. Silnik 1.6 Valvematic (wyłącznie tego szukam) był przed i po lifcie identyczny?

4. Czy trzeba szukać polifta, bo coś poprawili? Czy głównie kwestie estetyczne?

5. Ogólnie jakieś porady na co warto zwrócić przy zakupie, co warto mieć?

Z góry dziękuję za (p)odpowiedzi  :-)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6351 dnia: 19 Lipca 2021, 14:52:25 »
1. Prawda
2. Pompa i valve - 2 rzeczy często się powtażające poza tym pierdołki, głośny wydech, reflektory z cieniami itd
3. tak
4. łatwiej zamontować większe radio :)
5. Na wszystko :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6352 dnia: 19 Lipca 2021, 22:01:16 »
OK zobaczymy

Właśnie wróciłem z ASO. Pan mówił, że czujnik może jest odwrócony, bo niby okrągły, ale ma swoją górę i dół. Pan wziął auto, coś tam sprawdzali. Po powrocie do domu, kilkakrotnym cofaniu problemu nie widzę, jest ok. Pan powiedział, że gdyby jednak problem powrócił, to przyjechać i wymienią mi gratis przekaźnik, czy sterownik /zapomniałem, jak to się nazywa/ czujników :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6353 dnia: 19 Lipca 2021, 22:04:25 »
4. Czy trzeba szukać polifta, bo coś poprawili? Czy głównie kwestie estetyczne?

W polifcie możesz zaprogramować dwa komplety czujników ciśnienia kół, co jest przydatne, jeśli chcesz mieć dodatkowy komplet opon zimowych

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6354 dnia: 19 Lipca 2021, 23:19:55 »

To jest nieprawdopodobne żeby wjeźdżając ze ślimaka na pas rozbiegowy patrząc w lewo przez szybę nie widzieć samochodu na sąsiednim pasie, później jadąc  klikaset metrów dalej nie widzieć pojazdu ani przez szybę boczną ani w lusterku. Przez pół roku chyba z 10 razy tak miałem.....

Może najpierw wypróbuje takie coś ?

https://allegro.pl/oferta/2x-lusterko-boczne-dodatkowe-do-auta-martwe-pole-10484419942

TRAGEDIA!
Zwykły golf mial lusterko dzielone.
2 dni po zakupie Aurisa i kolejnym zajechaniu drogi kupiłem te lustereczka - dają rade!

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6355 dnia: 20 Lipca 2021, 03:02:26 »
Pan mówił, że czujnik może jest odwrócony, bo niby okrągły, ale ma swoją górę i dół. Pan wziął auto, coś tam sprawdzali. Po powrocie do domu, kilkakrotnym cofaniu problemu nie widzę, jest ok. Pan powiedział, że gdyby jednak problem powrócił, to przyjechać i wymienią mi gratis przekaźnik, czy sterownik /zapomniałem, jak to się nazywa/ czujników

Dzięki za info.

Tylko teraz tak, jeśli czujnik ma górę i dół, z czym zgodzić się trzeba, to:

1. Odwrotnie zamontowany nic by nie widział, ew. niebo i by nie piszczał, ale dla systemu sugerowało by to brak działania tego czujnika. Tylko czy system jest na tyle mądry i w pustce to dał radę wyłapywać.
2. Domniemam, że nie przekręcali czujnika, bo jeśli tak to oni skopsali sprawę.
3. Jeśli było dawniej OK, a po ich robocie już nie i to przekaźnik/sterownik teraz coś, to prawdopodobnie przy wymianie coś poszło nie tak, dlatego mówią o gratisie.
Czyli do końca nie wiadomo jaka jest przyczyna, chyba zaleczyli to przez kompa jakimś restartem. Może na wszelki, sprawdź jakoś czy akurat ten czujnik teraz działa na pewno, może go wykluczyli z systemu. Nie chcę tego roztrząsać nadmiernie, ja bym tak sprawdził  :o A może faktycznie przekręcili czujnik i reszta to zasłona dymna dla pomyłki banalnej, która po robocie powinna być wyłapana. Jak się słyszy o gratisie, to człowiek więcej może wybaczyć. :grin:

Myślę poważnie o Aurisie II.

Ad1. Przy tej pojemności i spalaniu, darował bym sobie gaz, ale masz pozytywne doświadczenia i czasem warunki sprzyjające są, osobiście wkładanie gazu nie zwróciło by mi się do końca, a po za tym nie lubię dwóch instalacji.

Ad2. Osobiście w trakcie zakupu i wyboru, zauważyłem że w Toyotach bardzo warunkuję cenę, ilość kilometrów na liczniku. Niby Toyoty nie biorą, niby paliwo w oleju ich nie dotyczy. Na pierwsze ma wpływ traktowanie poprzedników, na drugie nie ma mocnych, a warunki ku temu sposobem. U mnie już poleciała pompa wody przy 60kkm, urwałem szpilkę i wymieniłem wszystkie w kole. Tylko może już tam coś było + obecne materiały, które do tych z lat 90 się nie umywają. Ja jestem zadowolony i dalej się zapatruję na Corollę GR Sport, podoba mi się bryła i kształt tyłu, taki czubek na środku. Może się trafi i może kopytko będzie lepsze.

U siebie widzę, że coś miękkawe w Toyotach są progi, bo w miejscach na lewarek się przeginają, chyba że to jakieś dawne traktowanie miało wpływ. Jak jest z tym u was ?

Ad3. Te silniki są jednymi z mniej awaryjnych, ostatnie takie na pośrednim i bez turbo. Ponoć Hondy mają jeszcze takie bardzo solidne konstrukcje. Czyli takie silniki pojadą na każdym oleju, oby bez przesady z cyframi, normami i interwałami. Widać to po ciągłości produkcji przez lata.

Z tym poprawianiem, to może być w dwie strony, albo coś poprawią, albo przez księgowego nowe wyliczenia popsują. Myślę, że ta konstrukcja jest na tyle dopracowana przez lata, że tylko kosmetykę poprawiają, chyba że przez nowe normy eco coś tam kombinowali.   

Ad5. Nie warto kupować pustaka, niech będzie doposażony, w ogłoszeniach ludzie piszą bzdury, które na foto w środku nie istnieją. Mi chyba brakuje tylko czujnika deszczu i zmierzchu. Choć z pewnych powodów i w pewnych sytuacjach wolę sam tym zawiadywać. Oraz choćby ori navi i lusterka fotochrom.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2021, 03:20:34 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6356 dnia: 20 Lipca 2021, 14:04:24 »
Czyli do końca nie wiadomo jaka jest przyczyna, chyba zaleczyli to przez kompa jakimś restartem. Może na wszelki, sprawdź jakoś czy akurat ten czujnik teraz działa na pewno, może go wykluczyli z systemu

Ufam panu Adamowi z ASO, wierzę i mam na razie dowody, że wszystko dobrze robią. Sprawdzał nie będę, ponieważ w październiku nie będę miał już tego auta. Jeśli wszystko dobrze pójdzie to oddaję go w rozliczeniu do ASO, dopłacam i biorę Corollę hybrid 1,8. A zamiast to nastąpi, to w tym tygodniu we własnym zakresie wystawiam swojego Aurisa na allegro i olx na sprzedaż i może akurat pójdzie, bo w ASO wiadomo, dają sporo mniej za auto. Muszą go przecież potem sprzedać i chcą zarobić. W przyszłym roku samochody podobno sporo podrożeją. Poza tym pod wpływem Unii mają montować w autach jakieś ograniczniki prędkości, elektroniczną ochronę przed zaśnięciem za kierownicą, może blokady dla pijaków czy coś tam jeszcze motać w autach i ja nie chcę w tym uczestniczyć, stąd decyzja o przyspieszeniu zmiany auta.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2021, 14:08:31 wysłana przez fynooh »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6357 dnia: 20 Lipca 2021, 19:03:26 »
stąd decyzja o przyspieszeniu zmiany auta.
Ja chyba zdecyduję wręcz przeciwnie.  Wpadłem wczoraj do Tesli i pobawiłem się Modelem 3 a potem zajrzałem do Toyoty i poczułem się jak w skansenie motoryzacyjnym.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6358 dnia: 20 Lipca 2021, 20:25:23 »
O Tesli niektórzy piszą inne opinie: https://spidersweb.pl/autoblog/tesla-model-3-w-tescie-dlugodystansowym-mnostwo-wpadek/
Gdzieś widziałem też zdjęcie tylnej klapy, wykonanej chyba przez szwagra pewnego kowala spod Radomia, lepszych specjalistów mieli chyba w latach 70tych w Polsce do robienia nadwozi w Żuku

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6359 dnia: 20 Lipca 2021, 21:43:39 »
O Tesli niektórzy piszą inne opinie: https://spidersweb.pl/autoblog/tesla-model-3-w-tescie-dlugodystansowym-mnostwo-wpadek/
Gdzieś widziałem też zdjęcie tylnej klapy, wykonanej chyba przez szwagra pewnego kowala spod Radomia, lepszych specjalistów mieli chyba w latach 70tych w Polsce do robienia nadwozi w Żuku
Artykuł sprzed ponad 3 lat kiedy z wielkim trudem startowali produkcję tego modelu, ucząc się produkcji wielkoseryjnej auta klasy średniej.  Wygląda że sporo się zmieniło od tego czasu.  Poza tym mi nie chodzi o bezpośrednie porównanie, choć Model 3 można porównywać z Camry, tylko o całkiem inną koncepcję w wielu kwestiach.  No i sam fakt że wsiadasz do auta i wszystko masz włączone, nie możesz tylko odjechać, resztą możesz bawić się do woli.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl