Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597572 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6360 dnia: 20 Lipca 2021, 21:53:40 »
Sprawdzał nie będę, ponieważ w październiku nie będę miał już tego auta.

Jeśli masz dobrze zweryfikowaną pracę ASO, to gratuluję serwisu. Szkoda że nie sprawdzisz, wystarczą dwie osoby i chwila czasu, tak mi się wydaje. Czyli co przejdziesz na forum w inną zakładkę tylko ?

W przyszłym roku samochody podobno sporo podrożeją. Poza tym pod wpływem Unii mają montować w autach jakieś ograniczniki prędkości, elektroniczną ochronę przed zaśnięciem za kierownicą, może blokady dla pijaków czy coś tam jeszcze motać w autach i ja nie chcę w tym uczestniczyć, stąd decyzja o przyspieszeniu zmiany auta.

Pewnie co roku drożeją, a tym bardziej przez nowe "ulepszenia". Czyli chcesz kupić zanim te ustrojstwa powprowadzają. No ale są okresy przejściowe jeszcze i to nie tak szybko, to pewnie zamysły mądrali, którzy się wykazują pomysłami. To co piszesz pewnie prędzej nastąpi bo eco się pcha i bezpieczeństwo lepsze niż głowa człowieka wejdzie. Ale o krok są inne decyzje z eco związane, za parę lat ( chyba 2035 ), w EU będzie zakaz produkcji aut spalinowych i zaraz po tym zakaz poruszania się takimi po drodze. Ale zanim w DE to wejdzie na dobre, to u nas jeszcze pewnie sporo czasu minie. Tak jak z normami EURO i kaucją na oleje, na razie cisza i tyły. Na koniec będzie tak, że eldorado autowe i olejowe, będzie tylko w RU i okolicach.

O Tesli niektórzy piszą inne opinie

Ludzie myślą, że auta tego pana są tej jakości co rakiety, ha ha ha. Pan ten wywindował ceny z tego powodu, a prawda jest inna. Rakiety muszą być perfekt, bo klienci w mig uciekną jak poprzednicy zginą, a auta to inne osoby projektują z innym zasobem wiedzy. Jeśli by się zamienili, to już dawno te auta na T były by rewolucją i bestselerem. Ale na tym runku rewolucje idą mozolnie i z dużymi problemami, bo inaczej reszta firm tego pana by zjadła czy pozwała.

Po tych usterkach w teście widać, że już blisko do momentu kiedy kierowca też będzie pasażerem i kiedy elektronika będzie zabijać człowieka. Ciekawe co będzie mówione wtedy w TV, przecie kierowca już nie kierował. Obecne jakieś wpadki, czy kampanie to tylko małe ryzyko, po nowemu już tak wesoło nie będzie, jak auta pewnej marki ni z tego ni z owego będą skakać z wiaduktu, czy lecieć na czołowe. Nie jestem postępowy i czarno to widzę. Owszem auta są niby eko, ale co to za eco jak producenci tak robią, by człowiek co gwarancja nowe kupował. Przecież wytworzenie nowego i recycling starego też powodują CO2. Zbędne kręcenie materiałami, tylko w imię kasy, przy oczywiście zasadach eco.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6361 dnia: 21 Lipca 2021, 21:51:45 »
Czy ktoś z Was ma bagażnik dachowy na relingi zintegrowane i mógłby się wypowiedzieć coś na ten temat bo myśle o zakupie takiego bagażnika albo na hak ale to bym musiał założyć hak no i wiadomo rejestracja w urzędzie później przeglądy i chyba dużo drożej wychodzi bo jak pytałem się w ASO Toyoty to mi powiedzieli 2800zl założeniem

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6362 dnia: 21 Lipca 2021, 22:47:59 »
Szkoda że nie sprawdzisz, wystarczą dwie osoby i chwila czasu, tak mi się wydaje.

Sprawdzę, z własnej ciekawości. Zresztą już sprawdzałem sam. Włączyłem zapłon i bieg wsteczny, otworzyłem bagażnik, żeby lepiej było słychać i zasłaniałem nogami z tyłu po kolei czujniki, piszczały raczej wszystkie. Piszę raczej, bo stając bokiem między czujnikami, też piszczały. Żeby dokładnie sprawdzić każdy, trzeba by wejść do bagażnika i zasłaniać od góry jakąś wąską listewką każdy z osobna. Cofałem też autem pod ścianę, to najpierw piszczały cyklicznie, potem wyły ciągiem. Jak cofam na pustym placu, to już nic nie wyje, więc wszystko raczej działa dobrze. Pan w ASO pomógł :)

Czyli co przejdziesz na forum w inną zakładkę tylko ?

Jak zmiana auta uda się, to z pewnością tak. Muszę tylko pokonać jeszcze pewną barierę, urobić żonę, żeby zgodziła się na zmianę auta, bo bez tego nici z przedsięwzięcia.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6363 dnia: 21 Lipca 2021, 22:53:09 »
Wpadłem wczoraj do Tesli i pobawiłem się Modelem 3 a potem zajrzałem do Toyoty i poczułem się jak w skansenie motoryzacyjnym.

Ale skansen jest o połowę tańszy...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6364 dnia: 21 Lipca 2021, 23:48:20 »
Wpadłem wczoraj do Tesli i pobawiłem się Modelem 3 a potem zajrzałem do Toyoty i poczułem się jak w skansenie motoryzacyjnym.

Ale skansen jest o połowę tańszy...

No niekoniecznie.  Model 3 LR Premium kosztuje 240 tys zł.  Jak chcesz się do tego zbliżyć to musisz wziąć Camry full wypas za około 180 tysi.  Załóżmy utratę wartości 50% po 4 latach i 100 tys km. Różnica wyniesie 30 tys zł.  To niewiele więcej niż wyniesie wyższy koszt tankowania plus wymiany oleju i filtrów w Camry.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6365 dnia: 22 Lipca 2021, 02:49:09 »
Muszę tylko pokonać jeszcze pewną barierę, urobić żonę, żeby zgodziła się na zmianę auta, bo bez tego nici z przedsięwzięcia.

To wykup jazdę testową na weekend i jakaś traska w ciekawe miejsce, może podziała.

Chyba i na tym forum przyszedł czas na podobny wątek. Kto ma elektryka niech założy.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/pojazdy-elektryczne-dyskusja-ogólna.2341/

Jest tam kilka ciekawych zagadnień, choćby takie jak ludzie z bloków będą "tankować", co okno to przedłużacz będzie. W pewnych warunkach taki elektryk może kogoś więcej kosztować niż spalinowy, co innego jak się ma dom, fotowoltaikę i zapasy. Wtedy pozostaje problem zasięgu i planowania trasy, tak by nie stanąć. Zimą jak zwykły aku, zasięg spada, a tak by aku elektryka nie uwalać, to najlepiej mały na miasto i na weekend do gniazdka 230-252V. Ja jeszcze poczekam, aż ta fala fotowoltaiki (producentów paneli i firm montujących się ustabilizuje), bo obecnie jest wiele firm i wszyscy wszystko umią, a potem pożar na dachu się robi. U nas już 700 takich przypadków było. Ludzie myślą, że te panele są wieczne a instalacja również. Tymczasem panele po czasie idą na szmelc, a całą instalację trzeba serwisować. W EU stwierdzili dziwnie, że my w tej zmianie wiedziemy prym, to raczej nagły skok tylko i już zaplanowali podkręcić śrubę, tak by nasz skok umniejszyć do minimum, pięknie. Zawsze w ogonie stawki, tak wyszło, albo nam w tym pomagają.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6366 dnia: 22 Lipca 2021, 14:51:52 »
Model 3 LR Premium kosztuje 240 tys zł.   Camry full wypas za około 180 tysi. 

To za wysoka poprzeczka dla mnie, nawet nie myślę o takich zakupach :(

o wykup jazdę testową na weekend i jakaś traska w ciekawe miejsce, może podziała.

Jeździłem i woziłem kobite zastępczą corollą hybrid, jak wymieniali mi zderzak. Trochę podziałało, tylko nie wiem, czy tak mocno podziałało, żeby zgodziła się na tę inwestycję ;)

Offline rozek179

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6367 dnia: 22 Lipca 2021, 20:45:45 »
Szybie pytanko, czy kupie gdzieś do Aurisa I 2007 2.0 D4D silikonowe węże od np. chłodnicy itp? niebieskie albo innego koloru.
Szukałem po google ale nie pomogło, chodzi mi o dedykowane.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6368 dnia: 22 Lipca 2021, 21:27:28 »
Odniosę się do tematu lusterek i martwego pola. Ustawcie je sobie poprawnie. W Octavii II miałem asferyczne lewe zewnętrzne lusterko i pojazd w martwym polu był widoczny aż nie pojawił się fizycznie na wysokości kierowcy. Auris tego nie ma i obawiałem się o widoczność. Nie ma żadnego problemu ! Mam ustawione lusterka tak, że widać tylko delikatnie bok auta a resztę zajmuje pole jazdy i nigdy nie miałem problemu, żeby dostrzec inny pojazd w lusterku. Widzę go dokładnie jak w Octavii - najpierw w lusterku a potem jak się pojawia obok.

Ogólnie Auris ma duże lustra i bardzo pomaga to w jeździe oraz manewrowaniu. W Octavii II dopiero wersja po liftingu dostała duże zwierciadła, przed liftem były montowane takie z VW Polo i bez asferyczności byłoby słabo.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6369 dnia: 23 Lipca 2021, 01:22:53 »
Cytat: Zbig w 21-07-2021, 23:48:20

Model 3 LR Premium kosztuje 240 tys zł.   Camry full wypas za około 180 tysi.

To za wysoka poprzeczka dla mnie, nawet nie myślę o takich zakupach :(

Powolutku.  Producenci na razie obstawiają głównie sektor premium, bo tam koszt baterii nie ma aż takiego wpływu na cenę auta a i Klient mniej wrażliwy.

Koszt 1kWh zszedł w ciągu 10 lat w dół 10-krotnie i nic nie wskazuje aby ten trend miał się zatrzymać.  Kolejna Tesla to będzie prawdopodobnie Model 2 za 25000 USD:
https://www.forbes.com/sites/jamesmorris/2020/09/26/teslas-25000-electric-car-means-game-over-for-gas-and-oil/?sh=5de33bf41ee7

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #6370 dnia: 23 Lipca 2021, 08:00:18 »
Odniosę się do tematu lusterek i martwego pola. Ustawcie je sobie poprawnie.
Słuszny wniosek, mam podobne doświadczenia a przesiadłem się z O1.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6371 dnia: 23 Lipca 2021, 08:13:17 »

Odniosę się do tematu lusterek i martwego pola. Ustawcie je sobie poprawnie.
Słuszny wniosek, mam podobne doświadczenia a przesiadłem się z O1.

Ech, szkoda gadać. Pewnie na złożonych jeżdżę, a Auris to mój pierwszy samochód w życiu.
Jeżeli ustawienie lusterek Wam pomogło, to się ciesze.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6372 dnia: 23 Lipca 2021, 18:06:48 »
Odniosę się do tematu lusterek i martwego pola. Ustawcie je sobie poprawnie. W Octavii II miałem asferyczne lewe zewnętrzne lusterko i pojazd w martwym polu był widoczny aż nie pojawił się fizycznie na wysokości kierowcy. Auris tego nie ma i obawiałem się o widoczność. Nie ma żadnego problemu ! Mam ustawione lusterka tak, że widać tylko delikatnie bok auta a resztę zajmuje pole jazdy i nigdy nie miałem problemu, żeby dostrzec inny pojazd w lusterku. Widzę go dokładnie jak w Octavii - najpierw w lusterku a potem jak się pojawia obok.

Ogólnie Auris ma duże lustra i bardzo pomaga to w jeździe oraz manewrowaniu. W Octavii II dopiero wersja po liftingu dostała duże zwierciadła, przed liftem były montowane takie z VW Polo i bez asferyczności byłoby słabo.

Racja.
Tyle żeby to było skuteczne to moim zdaniem trzeba by było lusterko mocno oddalić widok od karoserii. Wtedy faktycznie lepiej widać sąsiedni pas zwłaszcza za samochodem czyli w większej części likwidujemy martwe pole.
Tyle że dla mnie to jest bardzo duże oddalenie od karoseri a ja codziennie wyjeżdżam z garażu do bramy tyłem i muszę też patrzeć na karoserię względem słupka.
Czyli trochę to nie dopogodzenia.
Aktualnie przykleiłem okrągłe lustereczko dodatkowe które jest małe ale szerokokątne i mam chyba problem martwego pola rozwiązany.
Lustereczko to ma regulacje ustawienia i skierowałem go bardziej na sąsiedni pas.
Ogólnie nie zasłania zbytnio fabrycznego lusterka a mamy fajny przegląd martwego pola.
Polecam.  :beer:

https://allegro.pl/oferta/2x-lusterko-boczne-dodatkowe-do-auta-martwe-pole-10484419942
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6373 dnia: 24 Lipca 2021, 21:48:21 »
Cytat: Rademenes w 20-07-2021, 21:53:40

Jak zmiana auta uda się, to z pewnością tak. Muszę tylko pokonać jeszcze pewną barierę, urobić żonę, żeby zgodziła się na zmianę auta, bo bez tego nici z przedsięwzięcia.

Bariera pokonana, żona przekonana  <taniec> W poniedziałek jadę do salonu uruchamiać projekt zmiany auta  <taniec>

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6374 dnia: 24 Lipca 2021, 22:28:47 »
Cytat: Rademenes w 20-07-2021, 21:53:40

Bariera pokonana, żona przekonana  <taniec> W poniedziałek jadę do salonu uruchamiać projekt zmiany auta  <taniec>

Gratulacje. Zazdrościmy. Zdaj później relacje. Pewno żałujesz że w niedziele salon nieczynny. Ja bym żałował.  :beer:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl