Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596407 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6375 dnia: 24 Lipca 2021, 22:57:05 »
Nie żałuję. Spokojnie pojadę po niedzieli. Oczywiście napiszę, ale ta relacja będzie dopiero w październiku  :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6376 dnia: 24 Lipca 2021, 23:06:08 »
ździernik

Acha. A to spokojnie można w poniedziałek zacząć zamawiać.
3 miesiące się czeka na nowy ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6377 dnia: 24 Lipca 2021, 23:06:55 »
Rudzieją mi felgi i opony w TS II HSD.
Opony nówki pierwszy sezon.
Wina klocków hamulcowych? Jak sądzicie?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6378 dnia: 25 Lipca 2021, 03:06:38 »
To może być ruda z tarcz po myciu i postoju, bo teraz tarcze na postoju zwyczajnie nie zachodzą wcale, albo faktycznie klocki. Sprawdź na oponie i feldze w jakimś miejscu, szmatką i nawet zwykłym płynem do szyb i obok benzyną ekstrakcyjną. Jeśli po płynie to zostanie, a po benzynie zejdzie, to wychodzi na nalot drogowy. Tylko nie użyj rozpuszczalnika czasem.

Zawsze możesz do felg użyć preparatu krwawa felga jeśli to coś przyczepnego, a opony boki umyć benzyną i nałożyć jakiś dresing. Ja używam takiego.
 https://www.detailer.pl/sklep/pl/dressingi-do-opon/82-poorboy-s-world-bold-n-bright-tire-dressing-473ml--736211515070.html

Bariera pokonana, żona przekonana

Szybko i gładko poszło, tylko dwa dni, chyba żona podczas jazd wcześniejszych już coś zauważyła na +. Gratulacje.
Nie zamieniasz Peugeota na Aurisa ?

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6379 dnia: 25 Lipca 2021, 10:21:02 »
Mi tez po tych deszczach felgi zrobiły się rude. Napewno od tarcz bo rano codziennie trzeba było kopnąć w gaz żeby samochód zaczął się toczyć. A tarcze jak ze złomu po kilku latach

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6380 dnia: 25 Lipca 2021, 16:05:10 »
3 miesiące się czeka na nowy ?

Dwa miesiące chyba, jeżeli nie jest wyprodukowany, a jeżeli mają dany model, to szybciej pójdzie

Szybko i gładko poszło, tylko dwa dni, chyba żona podczas jazd wcześniejszych już coś zauważyła na +. Gratulacje.
Nie zamieniasz Peugeota na Aurisa ?

No, jeździła ze mną zastępczą Corollą i chyba coś podziałało, bo wrażenia były super. Nie rozumiem, jak mam zamienić Peugeota na Aurisa, skoro mam Aurisa i zamieniam go na Corollę. Zresztą to stary, 20-to letni Peugeot 206, ale całkiem sprawny, służy mi do jazd np. po brei solnej w zimie, żeby Toyotki nie rdzewiały, po piach do piaskownicy, po choinkę na święta, po zakupy czasem i takie tam jazdy ;) Robię tym Peugeocikiem 2 - 2,5 tys. km rocznie, tyle tylko, żeby się ruszał cokolwiek i nie zdechł od tego stania w garażu ;)

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6381 dnia: 25 Lipca 2021, 16:06:46 »
o może być ruda z tarcz po myciu i postoju, bo teraz tarcze na postoju zwyczajnie nie zachodzą wcale, albo faktycznie klocki. Sprawdź na oponie i feldze w jakimś miejscu, szmatką i nawet zwykłym płynem do szyb i obok benzyną ekstrakcyjną. Jeśli po płynie to zostanie, a po benzynie zejdzie, to wychodzi na nalot drogowy. Tylko nie użyj rozpuszczalnika czasem.
To z klocków, po burzy wymyte jak nowe.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6382 dnia: 25 Lipca 2021, 18:06:21 »
Czyli do końca nie wiadomo jaka jest przyczyna, chyba zaleczyli to przez kompa jakimś restartem. Może na wszelki, sprawdź jakoś czy akurat ten czujnik teraz działa na pewno, może go wykluczyli z systemu

...... Jeśli wszystko dobrze pójdzie to oddaję go w rozliczeniu do ASO, dopłacam i biorę Corollę hybrid 1,8. .......

A wiadomo może kiedy będzie FACELIFTING Corolli ? Bo patrząc na poprzednie modele FACELIFTING był po 3 latach produkcji czyli wychodziło by że powinien być coś na przełomie 2021 / 2022  :o
Są już jakieś przecieki - pierwsze zdjęcia informacje ? Ktoś coś ?  :beer:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6383 dnia: 25 Lipca 2021, 21:21:16 »
Czyli do końca nie wiadomo jaka jest przyczyna, chyba zaleczyli to przez kompa jakimś restartem. Może na wszelki, sprawdź jakoś czy akurat ten czujnik teraz działa na pewno, może go wykluczyli z systemu

...... Jeśli wszystko dobrze pójdzie to oddaję go w rozliczeniu do ASO, dopłacam i biorę Corollę hybrid 1,8. .......

A wiadomo może kiedy będzie FACELIFTING Corolli ? Bo patrząc na poprzednie modele FACELIFTING był po 3 latach produkcji czyli wychodziło by że powinien być coś na przełomie 2021 / 2022  :o
Jeżeli będzie to zapewne nieduży.  Cała para teraz idzie w opracowanie platform elektrycznych.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6384 dnia: 25 Lipca 2021, 23:20:47 »

Jeżeli będzie to zapewne nieduży.  Cała para teraz idzie w opracowanie platform elektrycznych.

Silniki pewno będą bez zmian.
W Auris I i w Auris II lifting wnętrza był dość istotny.
Tym bardziej liczę na istotny lifting wnętrza i wyposażenia Corolli.
Najbardziej liczę na nowocześniejsze bardziej czytelne zegary i przeniesienie tabletu niżej coś na wzór Golfa VIII i Astry VI no i seryjny czujnik martwego pola chyba ma być obowiązkowym wyposażeniem nowych samochodów.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6385 dnia: 26 Lipca 2021, 03:48:24 »
Nie rozumiem, jak mam zamienić Peugeota na Aurisa, skoro mam Aurisa i zamieniam go na Corollę.

Sprzedać Peugeota, w jego miejsce Aurisa, a Corolla na Aurisa miejsce. Czyli totalny nowy tabor ;)

To z klocków

Czyli muszą mocno pylić, albo dużo hamowania masz.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6386 dnia: 26 Lipca 2021, 05:45:14 »
A wiadomo może kiedy będzie FACELIFTING Corolli ?

Najbardziej liczę na  przeniesienie tabletu niżej

O, skurcze, to żeś mnie przyhamował i zaniepokoił. Zawsze myślałem o tym samym przed zakupem auta, facelifting i szczególnie przeniesienie tabletu niżej, bo ten obecny swoją wysokością najzwyczajniej mnie wkurza. Byłoby mi strasznie żal, gdybym kupił nowe auto, a niedługo wprowadziliby nowy model z tabletem niżej. Ale sprawa jest też taka, że w przyszłym roku pod wpływem Unii, mają wprowadzić nowe, elektroniczne dodatki jak: automatyczne hamowanie po przekroczeniu określonej prędkości, blokadę dla pijaków, że trzeba dmuchnąć, żeby uruchomić auto i jeszcze jakieś tam blokady, czego zwyczajnie chciałbym uniknąć. Poza tym auta w przyszłym roku mają dużo podrożeć. Sam już nie wiem, co robić :( Pogadam w ASO, co o tym wiedzą..

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6387 dnia: 26 Lipca 2021, 22:20:34 »
Chyba będzie lipa z nowej hybrydy  :cry: W kalkulacji modelu od dealera mam napisane, że auto będzie wyposażone w ogranicznik prędkości, którego chciałem uniknąć :| Gdyby to był ogranicznik typu ostrzegacz dźwiękowy albo wizualny to jeszcze by uszło, ale jeśli to ma być prawdziwy ogranicznik typu automatyczny "wyhamowywacz", to ja do kurny nędzy, dziękuję za takie auto  :thumbdown: Wie ktoś coś o tym systemie i jak on działa w Corolli?

Offline jakubek75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6388 dnia: 26 Lipca 2021, 22:30:58 »
masz kaganiec na 180 km/h, coraz wiecej marek to wprowadza np. Volvo

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6389 dnia: 26 Lipca 2021, 22:31:21 »
To auto nie dla Ciebie. Ma ogranicznik prędkości i gaz 1234yf w klimatyzacji. Sodoma i Gomora.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl