Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595287 razy)

Offline Pokeam

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6615 dnia: 28 Października 2021, 08:13:24 »
Ten sam model. Dzięki

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6616 dnia: 28 Października 2021, 09:58:06 »
Panowie z hybrydami, pytanie: Czy można bez szkody dla baterii parkować w garażu auto z baterią mało naładowaną, do 3 kresek najwyżej, albo mniej, czasem 4 kreski, ale nigdy do pełna. Jak hybryda stoi z małą ilością prądu 2 - 3 dni, w zimie stoi dłużej, to nie szkodzi to baterii? Czy lepiej tak manewrować autem, żeby mieć ją naładowaną więcej?
Wydaje mi się, że większy problem przy dłuższym postoju może być a aku 12V niż z baterią trakcyjną.

Natomiast w kwestii stanu baterii na koniec jazdy, to trzeba pamiętać, że po zimnym starcie ona jest dość mocno drenowana aby odciążyć rozgrzewający się ICE przez MG2.  Jeżeli była poprzedniego dnia prawie rozładowana, to zejdzie do minimum i ICE zacznie ją doładowywać, w efekcie na kilku pierwszych przystankach na światłach będzie pracował mocno podbijając zużycie paliwa, dlatego lepiej nie wykorzystywać nadmiernie trybu EV na dojeździe poprzedniej trasy.

Offline karmel

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris TS Hybrid
« Odpowiedź #6617 dnia: 28 Października 2021, 11:10:08 »
Ten sam model. Dzięki
Sprawdź wysokość bieżnika, jeśli nowa znacząco odbiegają od starszych, załóż ją na tył.
Auris TS Hybrid 2018 Prestige

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6618 dnia: 28 Października 2021, 17:42:05 »
Wiadomo że rozładowana bateria trakcyjna nie ładowana kilka tygodni a bardziej miesięcy może padnąć ale w normalnym użytkowaniu pozostawienie nawet z 2 kreskami na klika dni nie powinno mieć złych konsekwencji.

Nie chodzi mi o to, czy bateria z dwoma czy trzema kreskami może paść, bo wiem, że w ciągu kilku dni na pewno nie padnie. Chodzi mi o to, czy mało naładowana bateria nie niszczy się w czasie postoju tak, jak niszczy się niedoładowany akumulator 12V, ulega zasiarczeniu i skraca się jego żywotność i pojemność. Czy to samo nie dotyczy baterii trakcyjnej, bo przecież to chyba taka sama bateria, jak aku. 12V, tylko że większa.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6619 dnia: 28 Października 2021, 17:45:40 »
Nie jest taka sama jak aku 12v

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6620 dnia: 28 Października 2021, 17:53:12 »
Czy to samo nie dotyczy baterii trakcyjnej, bo przecież to chyba taka sama bateria, jak aku. 12V, tylko że większa.
Akumulator 12V jest ołowiowy, bateria trakcyjna to NiMH, całkiem co innego, ona nie osiąga wartości granicznych przy rozładowaniu bo wykorzystuje około 50% zakresu pojemności czyli jak ma dwie kreski to wciąż faktycznie ma około 30%

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6621 dnia: 28 Października 2021, 18:28:40 »
Ok, dzięki. Czyli jeździć i się nie przejmować ;) bo żadnych zasad użytkowania baterii trakcyjnej nie ma? System sam dba, aby wszystko właściwie działało? Zależy mi, żeby ta bateria jak najdłużej wytrzymała w pełnej sprawności, bo nie wiem, kiedy teraz zmienię auto  :| Od 40 lat jeżdżę, mam już 61 lat, może umrę i Corolla przejdzie w inne ręce  :|

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6622 dnia: 28 Października 2021, 19:05:50 »
Ok, dzięki. Czyli jeździć i się nie przejmować ;) bo żadnych zasad użytkowania baterii trakcyjnej nie ma? System sam dba, aby wszystko właściwie działało? Zależy mi, żeby ta bateria jak najdłużej wytrzymała w pełnej sprawności, bo nie wiem, kiedy teraz zmienię auto  :| Od 40 lat jeżdżę, mam już 61 lat, może umrę i Corolla przejdzie w inne ręce  :|

Co ty gadasz. Jeszcze zmienisz Corollę na nowy model w 2030 w 2040 a może i w 2050r.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
« Odpowiedź #6623 dnia: 28 Października 2021, 20:13:36 »
czyli jak ma dwie kreski to wciąż faktycznie ma około 30%
Przy dwóch kreskach ma 40% i szybko spada do 30% sprawdzone na Hybrid Assistant, przy 44% trzy kreski, 50% cztery kreski i.t.d.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2021, 20:15:27 wysłana przez sas »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6624 dnia: 28 Października 2021, 20:31:39 »
Moja bateria ma za sobą 305 tys.km bardzo intensywnej jazdy po mieście i żyje a spalanie na poziomie jak 200 tys.km temu. Był problem z baterią przy przebiegu około 120tys.km ponieważ środkowe ogniwa osłabły szybciej niż te zewnętrzne i często występował błąd pt. "Wymień baterie trakcyjną" jednak po jakimś czasie te zewnętrzne ogniwa również osłabły i różnica napięć nie była na tyle duża by generować błąd. Od tego momentu przejechane 150tys.km i błąd się nie pojawił ani razu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6625 dnia: 28 Października 2021, 23:44:11 »
Jeszcze zmienisz Corollę na nowy model w 2030 w 2040 a może i w 2050r.
Pod warunkiem że Toyota w końcu wypuści obiecywane elektryki.  A jak nie to jakieś inne na T się znajdzie :-)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6626 dnia: 29 Października 2021, 11:55:23 »
Pod warunkiem że Toyota w końcu wypuści obiecywane elektryki.

Fajnie by było :) Bo ja już nie wrócę do konwencjonalnych aut. Jest hybryda, a potem, jeśli nie umrę wcześniej ;), jakiś elektryk pewnie :)

Offline przmor

• Toyot Spamer

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6628 dnia: 29 Października 2021, 15:07:27 »
Ja mam nadzieje że ludzie przejrzą na oczy i wycofają się z elektryków w obecnej formie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6629 dnia: 29 Października 2021, 16:23:56 »
Ja mam nadzieje że ludzie przejrzą na oczy i wycofają się z elektryków w obecnej formie.
Zbyt duża maszyneria propagandowo finansowa jest zaangażowana w te rozwiązania, nie ma szans. Tu wcale nie chodzi o ekologię (przynajmniej nie jest to główny cel) a o kasę...wielki kawał tortu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl