Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595322 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6630 dnia: 29 Października 2021, 16:53:44 »
Zbyt duża maszyneria propagandowo finansowa jest zaangażowana w te rozwiązania, nie ma szans. Tu wcale nie chodzi o ekologię (przynajmniej nie jest to główny cel) a o kasę...wielki kawał tortu.

Początkowo to tak na pewno jest, ale z czasem powoli to wszystko się ustabilizuje, dotrze. Pożyjemy, zobaczymy

Panowie hybrydziarze, jak i gdzie wy robicie kontrole techniczne swoich hybryd po trzech i pięciu latach jazdy? W normalnej zwykłej stacji diagnostycznej? I jak to się odbywa? Diagnosta nie ma problemu z przeglądem hybrydy? Umie ją obsłużyć bez problemu, nie popsuje czegoś jakiś diagnosta laik? Np. jak sprawdza hamulce na rolkach? Przez przełożenie dźwigni na N? A skład spalin, skoro silnik hybrydy nie pracuje na postoju? Sorry za natłok pytań, ale mam takie wątpliwości i opory przed kontrolą techniczną za 3 lata w zwykłej stacji diagnostycznej. Pewnie dla świętego spokoju będę jeździł do ASO, bo tam też chyba zrobią mi wpis do dowodu rej.  :|
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2021, 17:19:59 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6631 dnia: 29 Października 2021, 17:52:53 »
Za mną już 6 badań technicznych hybrydy (jestem zmuszony badania robić co roku od nowości) i nigdy problemów nie było. Diagnosta wjeżdża na rolki jak zwykłym automatem a hamulce sprawdza jak w klasycznym aucie. Nie kojarzę żeby spaliny były sprawdzane.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6632 dnia: 29 Października 2021, 17:57:42 »
Jeśli ASO ma stację kontroli pojazdów (nie każde ma) to zrobią i koszt jest taki sam. Kompletnie nie masz czego się bać w innych stacjach, już prędzej Ci uczeń w ASO coś spieprzy niż zawodowiec od lat.
Traktujesz hybrydę jak jakieś novum, a to już stara technologia jest.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6633 dnia: 29 Października 2021, 18:05:52 »
Ja mam nadzieje że ludzie przejrzą na oczy i wycofają się z elektryków w obecnej formie.
Obecna forma elektryków to jest mniej więcej odpowiednik ostatnich modeli telefonów NMT.  Chyba nie chcesz wracać do telefonii stacjonarnej?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6634 dnia: 29 Października 2021, 18:15:22 »
Ja mam nadzieje że ludzie przejrzą na oczy i wycofają się z elektryków w obecnej formie.
Zbyt duża maszyneria propagandowo finansowa jest zaangażowana w te rozwiązania, nie ma szans. Tu wcale nie chodzi o ekologię (przynajmniej nie jest to główny cel) a o kasę...wielki kawał tortu.
Nie odkrywasz tu Ameryki.  Ktokolwiek cokolwiek Ci sprzedaje, robi to dla kasy.  Zadowolenie Klienta czy inne szczytne idee nie są nigdy celem samym w sobie tylko środkiem do zarobienia jeszcze większej kasy.  Tak jest świat skonstruowany, na szczęście nie w 100% ale w przeważającej większości.
Nie zmienia to faktu, że motoryzacja spalinowa od dawna zjada własny ogon i w ogóle jakby tą branżę coś solidnie przewietrzyło to tylko się cieszyć.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6635 dnia: 29 Października 2021, 18:17:47 »
W normalnej zwykłej stacji diagnostycznej?
A są jakieś niezwykłe?
Ja korzystam z diagnosty w ASO Toyoty.  Diagności to zazwyczaj dość kompetentni ludzie ze sporym doświadczeniem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6636 dnia: 29 Października 2021, 18:56:26 »
Nie odkrywasz tu Ameryki.
Nigdzie nie pisałem, że coś odkrywam, wręcz przeciwnie, jest jak jest. Są fajne próby i oby to wyszło np. https://www.gramwzielone.pl/woddor/105625/najwieksza-umowa-na-zielony-wodor-koszt-produkcji-tylko-2-usdkg-01
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6637 dnia: 29 Października 2021, 19:16:03 »
A są jakieś niezwykłe?

Są! ASO :)

Ja korzystam z diagnosty w ASO Toyoty

A, no właśnie, to wydaje się najpewniejsze miejsce :)

I dzięki przmor i Krisman za info, już nie będę drążył tego tematu, jestem już spokojniejszy :):) Skurcze, mimo że nabyłem nową Corollę, miałem przenieść się do działu Corolli, ale jakoś lubię tu być z wami, jakoś tu żywiej, milej jest, a w Corolli taki jakiś marazm, drętwota bardziej  :| a o hybrydzie to można bez problemu pogadać z Aurysiarzami, przecież to wszystko podobne.

« Ostatnia zmiana: 29 Października 2021, 19:22:28 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6638 dnia: 29 Października 2021, 19:55:22 »
Nigdzie nie pisałem, że coś odkrywam, wręcz przeciwnie, jest jak jest. Są fajne próby i oby to wyszło np. https://www.gramwzielone.pl/woddor/105625/najwieksza-umowa-na-zielony-wodor-koszt-produkcji-tylko-2-usdkg-01
Trochę dziwne te liczby.  Aby produkować 11 tys ton wodoru dziennie z elektrolizy, potrzeba mocy ciągłej rzędu 23 GW czyli np. pracujących na okrągło 5 elektrowni atomowych takich jak ta w Fukushimie.  Średnie zapotrzebowanie sieci elektrycznej w Polsce to około 20 GW.  Jeden z wielu problemów z wodorem to niska sprawność całego procesu.  Aby wyprodukować 1 kg wodoru na którym auto klasy średniej przejedzie 100 km potrzeba 2,5-3 razy więcej energii elektrycznej niż potrzebuje auto elektryczne aby pokonać ten sam dystans.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #6639 dnia: 29 Października 2021, 20:00:31 »
Trochę dziwne te liczby.  Aby produkować 11 tys ton wodoru dziennie z elektrolizy, potrzeba mocy ciągłej rzędu 23 GW czyli np. pracujących na okrągło 5 elektrowni atomowych takich jak ta w Fukushimie.  Średnie zapotrzebowanie sieci elektrycznej w Polsce to około 20 GW.  Jeden z wielu problemów z wodorem to niska sprawność całego procesu.  Aby wyprodukować 1 kg wodoru na którym auto klasy średniej przejedzie 100 km potrzeba 2,5-3 razy więcej energii elektrycznej niż potrzebuje auto elektryczne aby pokonać ten sam dystans.

dokładnie te same wyliczenia wyszły mnie. Elektryk przy tej samej energii dostarczonej przejedzie 2,5-3 raza więcej, gdzie tu sens?

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #6640 dnia: 29 Października 2021, 20:08:54 »
Taka ciekawostka, pewnie wiecie, że Toyota sprzedała już 18mln hybryd ale czy wiecie, że ilość baterii w nich zamontowana wystarczyłaby do wyprodukowania 350tys przeciętnych elektryków? Teraz trzeba by się zastanowić co było korzystniejsze z punktu widzenia ekologii, zastąpienie 350 tysięcy aut spalinowych czystymi elektrykami czy zredukowanie szkodliwych emisji o "tylko" ok 40% w 18mln aut...

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #6641 dnia: 29 Października 2021, 20:29:37 »

dokładnie te same wyliczenia wyszły mnie. Elektryk przy tej samej energii dostarczonej przejedzie 2,5-3 raza więcej, gdzie tu sens?
Sens jest w tym, że produkcja takiego wodoru jest świetnym sposobem na zmagazynowanie nadmiaru energii, z czasem efektywność być może będzie można jeszcze poprawić a nie możemy w tej chwili narzekać na nadmiar dużych magazynów (jak np elektrownie szczytowo-pompowe) a w ten sposób można mocno zwiększać produkcję energii z źródeł odnawialnych i pakować ją w wodór. Pomijam sam proces dostarczenia paliwa/energii do samochodów, w przypadku wodoru proces jest dość zbliżony do normalnego paliwa, wystarczy rozbudować sieć stacji a z czasem zastąpić benzynowe, z punktu widzenia logistyki niewiele się zmieni, czego nie można powiedzieć o ładowaniu. Nie można w nieskończoność zwiększać mocy ładowarek, ten prąd musi do nich jakoś dotrzeć, doprowadzać kable 110kV i stawiać stacje WN przy każdej większej stacji ładowania? Wyobraź sobie, że zostanie wymienione 99% obecnie jeżdżących aut na bateryjne elektryki (ok 100 razy więcej niż obecnie jest elektryków), jak sobie wyobrażasz ładowanie ich wszystkich? Jak ktoś ma domek, to jeszcze w miarę, chociaż fotowoltaika nie wiele tu pomoże bo większość ludzi w godzinach najlepszej produkcji jest poza domem więc i tak musi ciągnąć ten prąd z sieci. Ale też masa ludzi mieszka w blokach, nieraz mając po dwa samochody w rodzinie, już teraz widać na osiedlach czasem jakieś mizerne próby pajęczarstwa, gdzie, kable wiszą po drzewach, a to jest dopiero 1%... Pomijam już zupełnie aspekt dostępności surowców do produkcji ogniw, gdzie np baterie z 18mln hybryd Toyoty wystarczyłyby do wyprodukowania tylko 350tys elektryków. Uważam, że bateryjne elektryki przyjmą się na dłużej ale tylko w mniejszej skali, w małych miejskich autkach o stosunkowo małym zasięgu, np autonomiczne taksówki, na więcej po prostu w pewnym momencie zabraknie możliwości produkcyjnych i logistycznych. Wodór nie ma aż takich ograniczeń.
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2021, 20:43:57 wysłana przez GrzegorzC »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6642 dnia: 29 Października 2021, 20:38:12 »
Taka ciekawostka, pewnie wiecie, że Toyota sprzedała już 18mln hybryd ale czy wiecie, że ilość baterii w nich zamontowana wystarczyłaby do wyprodukowania 350tys przeciętnych elektryków? Teraz trzeba by się zastanowić co było korzystniejsze z punktu widzenia ekologii, zastąpienie 350 tysięcy aut spalinowych czystymi elektrykami czy zredukowanie szkodliwych emisji o "tylko" ok 40% w 18mln aut...
Emisja Corolli Hybrid liczona w teście metodą WTW czyli z uwzględnieniem emisji przy produkcji i dystrybucji paliwa to 14 kg CO2 na 100 km.  Tesla Model 3 wyemituje 4 razy mniej licząc dla obecnej średniej europejskiej emisji na kWh energii elektrycznej.  Przy czym emisje przy produkcji prądu spadają a emisje przy produkcji paliw rosną z roku na rok.

Wyższa emisja przy produkcji auta elektrycznego ma tu małe znaczenie bo  jej udział w łącznej emisji w cyklu życia produktu jest niewielki, poniżej 10%.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6643 dnia: 29 Października 2021, 20:54:26 »
Pomijam już zupełnie aspekt dostępności surowców do produkcji ogniw,
Wbrew pozorom nie wygląda to źle.  Ponieważ do tej pory popyt na surowce takie jak lit czy kobalt był dość niski, to korzystano z łatwo dostępnych złóż i nie prowadzono poszukiwań nowych.  Teraz to ruszyło pełną parą i np. dostępne zasoby litu ocenia się na kilkakrotnie więcej niż 10 lat temu.  No i póki co Chińczycy już seryjnie produkują elektryki w cenie spalinowych a auta na wodór w sensownej cenie jakoś nie widać.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6644 dnia: 29 Października 2021, 21:16:08 »
Tylko nie zapominajcie że prąd np w Polsce jest produkowany przy użyciu węgla więc samochód elektryczny u nas nie jest ekologiczny

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl