Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596386 razy)

Offline wolslaw67

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris II 1,8 Hy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7095 dnia: 19 Marca 2022, 20:00:03 »
Witam, czy ktoś ma fotki lub listę co powinno znajdować się we wnękach bagażnika ? U mnie tylko apteczka i zestaw żarówek

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7096 dnia: 19 Marca 2022, 20:17:07 »
Niedawno sprzedałem Aurisa z salonu, więc pamiętam jeszcze, co tam było. Był wkład ze styropianu, a w nim taki zestaw:

1. Kompresorek made in China
2. Uszczelniacz do opon w sprayu
3. Haczyk do holowania, albo dwa haczyki, jeśli mnie pamięć nie myli
3. Trójkąt ostrzegawczy
4. Kamizelka odblaskowa
5. Gaśnica

We własnym zakresie dokupiłem koło dojazdowe, podnośnik i klucz do kół. W mojej obecnej Corolli jest to samo oprócz kamizelki odblaskowej. I haczyk w Corolli jest jeden.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2022, 20:24:25 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline wolslaw67

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris II 1,8 Hy
« Odpowiedź #7097 dnia: 19 Marca 2022, 20:43:53 »
Dzięki za odpowiedź. Czy koło dojazdowe mieści sie do tych styropianów ?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7098 dnia: 19 Marca 2022, 20:47:42 »
Dojazdowe mieści się, ale nie do styropianów, tylko do wnęki po styropianie, styropian trzeba wyjąć. Z tym że są dojazdówki, co mają bardziej wypukłą felgę i ta wypukłość będzie trochę wystawała. Kup dojazdówkę z bardziej płaską felgą, wtedy będzie pasowało idealnie.

Masz tu dojazdówkę z bardziej płaską felgą, ja taką miałem w Aurisie
https://allegro.pl/oferta/kolo-dojazdowe-r16-toyota-auris-ii-2012-obecnie-7795928625?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NmU4M2U4ZjUtNjVlMS00MDk5LThhODYtMWJmOTBhZGVlZGVjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4503c998-d857-4240-9384-2f59ef973510

A tu z bardziej wypukłą felgą, mam taką w obecnej Corolli i muszę wozić koło na wierzchu w bagażniku.
https://allegro.pl/oferta/nowe-kolo-dojazdowe-toyota-auris-ii-2012-2019-8329539536
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2022, 21:00:15 wysłana przez fynooh »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7099 dnia: 20 Marca 2022, 11:08:44 »
Dojazdowe mieści się, ale nie do styropianów, tylko do wnęki po styropianie, styropian trzeba wyjąć.
To jak to poukładałeś? Coś jest nad/pod kołem, czy wszystko obok?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7100 dnia: 20 Marca 2022, 17:47:02 »
To jak to poukładałeś?

Wnęka ma kształt kwadratu, po włożeniu okrągłego koła, na rogach jest miejsce do włożenia wszystkich dupereli, co były w styropianie i jeszcze podnośnik z korbką się mieści. Oczywiście koło dojazdowe musi leżeć wypukłością felgi do góry, żeby mata bagażnika miała na czym się oprzeć. A pod kołem dojazdowym, od spodu, jest tajne miejsce na puszki z piwem, żeby żona nie znalazła i nie dała po łbie ;)

« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2022, 17:50:40 wysłana przez fynooh »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7101 dnia: 20 Marca 2022, 21:07:19 »

jest tajne miejsce na puszki z piwem, żeby żona nie znalazła i nie dała po łbie
Chyba że przeczyta to jednak  :laugh:
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7102 dnia: 21 Marca 2022, 02:29:23 »
Ja nie mam styropianu, kupiłem dojazdówkę, oraz pikny na nią pokrowiec. W około dużo miejsca. Nie wiem tylko jak pod kołem chcecie piwo chować, mam śrubę z blachą do przykręcania, tak by koło nie latało swobodnie. Odkręcanie nie jest problemem, ale to nie jest schowek z szybkim dostępem, tym bardziej jak mam dwie podłogi nad nim. No chyba, że przy styropianie nie ma mocowania dojazdówki.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #7103 dnia: 25 Marca 2022, 10:54:41 »
Dzięki za odpowiedź. Czy koło dojazdowe mieści sie do tych styropianów ?
Jest jedna wersja styropianu na sam kompresor+akcesoria i druga, mniejsza, która leży na kole dojazdowym i ma mniej miejsca ale też da się włożyć lewarek, klucz etc. Ta druga jest trudniej dostępna - ja szukałem kilka miesięcy.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #7104 dnia: 25 Marca 2022, 11:05:18 »
Też to występuje w PB. Jadąc drogą podmiejską 60km/h na 5 i tempomacie, gdzie są takie wzniesienia mniej łagodne, że auta z tyłu czy z przodu w odległości znikają z widoku, to o dziwo podpowiadaczka siedzi cicho. Jadąc na tempomacie sami sprawdźcie, rpm stoją w jednym miejscu, a jak silnik jest obciążony to bardziej słychać niż czuć.

Ciekawa obserwacja z wczorajszej trasy.
Jadę na 6 biegu autostradą pod górę i pojawia się strzałka w dół - ok, redukcja na 5. Jadę, jadę, dalej górka, 5-tka wbita i nagle znowu strzałka w dół. Mówię "nie ma, nie zredukuję na 4 przy 120km/h" i dodałem gazu. Auto zaczęło powoli przyspieszać na tej 5(!) pod górkę(!) i strzałka zniknęła. Może ten kalkulator zmiany biegów jest prostszy niż myślę - tzn. nie bierze pod uwagę obciążenia silnika tylko obroty, spalanie i zmianę prędkości?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7105 dnia: 25 Marca 2022, 13:30:06 »
Nie wiadomo co jest brane pod uwagę, obroty raczej nie, bo wskazania się pokazują też na tempomacie. A przy takiej jeździe, obroty stoją jak wryte. Obciążenie czuć, ale nie na tyle by redukować. Jeśli obroty i prędkość stała, to musi być brane spalanie pod uwagę, bo w tej materii tempomat działa. Chyba steruje składem mieszanki, bo pod wzniesienia kreska spalania chwilowego zmienia położenia.

Te podpowiedzi trzeba sobie darować ogólnie. Mają sens jedynie na płaskim, tak aby ekonomicznie zmieniać biegi. W innych wypadkach lepiej kierować się tym co sami odczuwamy. Mam u siebie taki kawałek drogi, dwa zakręty blisko siebie, dosłownie 10m , potem górka. Dolatuje do pierwszego zakrętu przy 50-60km/h 4 bieg, zakręty do górki pokonuje po przyhamowaniu do 40km/h i na luzie. Najlepsze jest to, że wtedy też zapala mi się podpowiedź aby zredukować bieg, a przecie lecę na luzie. W tym miejscu dzieje się to zawsze.

@al2357 czy zauważyłeś jadąc na tempomacie, że z górki/wzniesienia prędkość nie wzrasta. Mimo że spadek normalnie bez biegu skutkował by wzrostem prędkości ?   

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #7106 dnia: 25 Marca 2022, 17:26:16 »
Witam.Mam pytanie czy ten podnosnik podejdzie do AUrisa E18??  https://allegro.pl/oferta/lewarek-podnosnik-klucz-21-yaris-auris-corolla-11441358987

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7107 dnia: 25 Marca 2022, 19:09:48 »
Witam.Mam pytanie czy ten podnosnik podejdzie do AUrisa E18??

Do Aurisa będzie się nadawał każdy, jakikolwiek podnośnik z rowkiem w stopce, oryginał, zamiennik, cokolwiek będzie działało. Ten na zdjęciu jest bardzo dobry, będzie odpowiedni w sam raz. Mnie nie podobają się te toyotowskie podnośniki ze stalową stopką. Przecież taka stal obdziera próg z konserwacji. Warto podkładać coś miękkiego, jakiejś grubszej gumy kawałek, np. kawałek gumy z boku starej opony, dociąć, dopasować i wsadzić w ten rowek, ja tak miałem zrobione w Aurisie.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2022, 19:13:00 wysłana przez fynooh »

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #7108 dnia: 25 Marca 2022, 21:12:46 »
ok dziekuje wiec zamawiam ten z tej aukcji.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7109 dnia: 25 Marca 2022, 22:22:57 »
Miałem/mam w swoim Aurisie lewarek i wygląda identycznie. Najgorsze są te przechylne tylko z zaczepem. Nie dość ustawienie stopy jest kroczące, to i przechył lewarka takiego przestawia się względem auta. Jak już to używam podnośnika bałwankowego, na sprężone pow. z kompresora.

Nie wiem czy tylko ja to mam, widzę. Zarówno po kolumnowym w warsztacie, jak i bałwankowym zauważam powolne przeginanie/rozwarstwianie blachy w miejscu na lewarek, do wewnątrz.

Jak będziecie mieli auto gdzieś na kolumnowym, to sobie zobaczcie zgranie na samym dole błotnik/próg z przodu. Normalnie są w linii, po podniesieniu krawędź dolna błotnika już nie jest w linii z progiem, chowa się bardziej do wewnątrz. Chyba guwnolit.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2022, 22:30:43 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl