Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597044 razy)

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7110 dnia: 27 Marca 2022, 11:20:04 »
@al2357 czy zauważyłeś jadąc na tempomacie, że z górki/wzniesienia prędkość nie wzrasta. Mimo że spadek normalnie bez biegu skutkował by wzrostem prędkości ?   

Jeśli górka jest odpowiednio stroma to w moim 1.4 D4D prędkość wzrasta.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7111 dnia: 27 Marca 2022, 11:32:59 »
Jak będziecie mieli auto gdzieś na kolumnowym, to sobie zobaczcie zgranie na samym dole błotnik/próg z przodu. Normalnie są w linii, po podniesieniu krawędź dolna błotnika już nie jest w linii z progiem, chowa się bardziej do wewnątrz. Chyba guwnolit.

Zeszłego lata kilka razy podniosłem samochód "żabą" i ustawiłem na kobyłkach w miejscu tego wystającego spawu na progu - tam gdzie się podnosi zgodnie z instrukcją. Wszystko robione delikatnie, na kobyłce gruba guma, podnośnik opuszczałem powoli. Po kilku takich oparciach miałem wrażenie, że ten spaw jest bardzo lekko przekrzywiony. Mogło mi się wydawać ale ograniczyłem używanie kobyłek póki co - chciałbym znaleźć jakieś nowe, mocniejsze miejsce do ich podstawienia. Przy opuszczaniu auto nie tylko naciska na kobyłkę ale też czasami pcha w bok więc może to jest problemem. Podnosząc tylko jedną stronę druga strona stoi na oponie i może się lekko ruszać w bok, gdy obie strony są na kobyłkach wszystkie naprężenia pozostają na progach.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7112 dnia: 27 Marca 2022, 17:21:34 »
miałem wrażenie, że ten spaw jest bardzo lekko przekrzywiony.

Przy podnoszeniu podnośnikiem jednego koła siła nacisku na próg jest znacznie większa i działają też siły w bok, niż równe podniesienie w warsztacie całego auta w czterech punktach podparcia, dlatego nie dziwię się, że próg się wygina. Ja właśnie dlatego przez cztery lata jazdy Aurisem unikałem podnoszenia go we własnym zakresie w garażu, bo w starym peugeocie też mam lekko pogięte te progi od podnoszenia w garażu za jedno koło.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7113 dnia: 27 Marca 2022, 17:24:44 »
Przy opuszczaniu auto nie tylko naciska na kobyłkę ale też czasami pcha w bok więc może to jest problemem.
Tak, to też jest problemem.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7114 dnia: 27 Marca 2022, 17:37:03 »
@al2357 Muszę jeszcze to tak fest sprawdzić z tą prędkością i górką. W tym samym miejscu zrobię na trzy sposoby. Na luzie z górki, przy hamowaniu silnikiem na biegu, z tempomatem. Zobaczę wtedy dokładnie w tym samym miejscu i z tą samą prędkością początkową.

Ja po sprowadzeniu z DE już miałem tam rozwarstwienia i właśnie przegięcia do wewnątrz, pod auto. Wątpię aby jakiś Niemiec bawił się w samodzielne podnoszenie, taki efekt był po kolumnowych ASO. Najgorzej to wygląda z przodu. Jak podnoszę na bałwanku, to mam resztę kół poblokowanych, podstawa bałwanka ma gumę z 1.5cm, nie wchodzę do środka, nie szarpię się z autem, a i tak widzę powolny postęp w przeginaniu. Najlepiej sobie zobaczyć leżąc, w perspektywie całej długości tej krawędzi. W wulkanizacji bałwankiem nie podnoszą za próg, tylko pchają go pod zawieszenie, przynajmniej u mnie w jednym miejscu. Ale ja tak nie robię. Raz już te miejsca klepałem gumowym młotkiem, przegięcie postępuje powoli, ale wyklepać to bez kanału nie jest takie proste.   

Podnoszenie jednego koła to nie to co kolumnowy, jednak druga strona przejmuje część ciężaru czy siły.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2022, 17:41:38 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7115 dnia: 30 Marca 2022, 13:03:13 »
Jak podnoszę na bałwanku (...) i tak widzę powolny postęp w przeginaniu.

Czyli wychodzi na to, że koła najlepiej wymieniać podkładając żabę/bałwanka pod centralne punkty do podnoszenia z przodu lub z tyłu + kobyłki jako zabezpieczenie, nie oparcie. Pod autem najlepiej pracować korzystając z najazdów lub kanału.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7116 dnia: 30 Marca 2022, 19:10:53 »
Czyli wychodzi na to, że koła najlepiej wymieniać podkładając żabę/bałwanka pod centralne punkty do podnoszenia z przodu lub z tyłu

najlepiej wymieniać koła za parę groszy w warsztacie na podnośniku kolumnowym, nic się wtedy nie będzie wyginało.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7117 dnia: 30 Marca 2022, 19:49:17 »
Zacząłem głosy słyszeć.

W kabinie, taki pierdo-szelest pracującego silnika ale na jałowym spokojnym nie, tylko podczas dodawania gazu, przy zapalaniu ewidentnie słychać taki przytłumiony dźwięk zapalającego się silnika, możliwe, że jakaś osłona wygłuszenie między komorą silnika a kabiną spadła czy coś? na zewnątrz jest normalnie, tylko w środku słychać. Myślałem, że mi uszy przeczyściło i słyszę lepiej ale to nie to.

Auris 1.6 benzyna

Offline Olex79

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #7118 dnia: 30 Marca 2022, 21:00:04 »
Witam
Jestem świeżym posiadaczem Hybrydy
Jaki Interfejs do OBD aby podłączyć Hybryd Asist

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7120 dnia: 30 Marca 2022, 23:00:42 »
Również mam iCar2. Demonem szybkości nie jest, czasem się rozłączy ale generalnie działa. Oprócz HA polecam jeszcze aplikację dr.Prius. Wyłączysz nią pikanie wstecznego i sygnał niezapietych pasów a także w czasie rzeczywistym zobaczysz co dzieje się z baterią, jak przepływa energia.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7121 dnia: 31 Marca 2022, 01:18:39 »
Czyli wychodzi na to

Co pisałem wcześniej, materiał guwnolit i zawsze to się dzieje, może między metodami różnice są jakieś. W drugim cięższym aucie, mam te krawędzie wyższe i ostre jak żyleta i nic się tam nie dzieje. Chyba sklepanie blach tej krawędzi ma znaczenie, a tu jakby tylko zestawione obok siebie i dlatego.

najlepiej wymieniać koła za parę groszy w warsztacie na podnośniku kolumnowym, nic się wtedy nie będzie wyginało.

Ja po sprowadzeniu z DE już miałem tam rozwarstwienia i właśnie przegięcia do wewnątrz, pod auto. Wątpię aby jakiś Niemiec bawił się w samodzielne podnoszenie, taki efekt był po kolumnowych ASO.

Czytamy !

No i bankowo tam oczyszczą przylgnię felgi jak i piasty, lizną czymś felgę i obejrzą resztę za free. Tym bardziej w sezonie zmianowym, dodatkowo obiją felgi i dowalą 200Nm. Jak ktoś nie wie o co chodzi, sam się nie pochylił z raz, to oczywiście dziwnym się wydaje samemu coś takiego robić. Ale czy wtedy te sądy są zasadne. Ja zdejmowałem koła, by wypucować felgi, przylgnie i obejrzeć tam wszystko. Dla jednych to fanaberia, dla innych normalka i wszyscy tu jesteśmy jako automotiv maniacy. Dziwne to, ale prawdziwe niestety. :-(

« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 01:21:33 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7122 dnia: 31 Marca 2022, 10:48:53 »
Witam
Jestem świeżym posiadaczem Hybrydy
Jaki Interfejs do OBD aby podłączyć Hybryd Asist

Ja kupiłem Vgate iCar Pro. Trochę kosztował ale nie trzeba go włączać i wyłączać, robi to sam. Nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez Hybrid Assistant. Ile się można rzeczy dowiedzieć... ;)

Pytanie mam. Jak najeżdżam na nierówność przy max skręconych kołach, to słychać skrzypnięcie. To gumy zawieszenia ? Norma ? czy się przejmować ?
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 10:51:18 wysłana przez Rauxel »

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7123 dnia: 31 Marca 2022, 17:41:08 »
U mnie też skrzypi. U innych podobnie, ASO wie ale rozkłada ręce. Ktoś tam jakimś sylikonem psikał ale pomagało na krótko.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #7124 dnia: 01 Kwietnia 2022, 10:59:26 »
słychać skrzypnięcie. To gumy zawieszenia ?
tak, skrzypią gumy drążka stabilizatora, normalna rzecz, trzeba odkręcić śruby, zdjąć gumy, nasmarować je i drążek.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl