Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597476 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7245 dnia: 14 Czerwca 2022, 12:36:59 »
Awarie, we wszystkich skutkują podobnie, ale to nie stanowi zwyczajowego standardu, a jak widać są jakieś różnice w standardach.

To tak jak gdzieś jakiś mechanik wklei foto silnika zawalonego syfem i poda markę producenta oleju, na jakim auto przyjechało. Ale ani nie ma podanej historii auta, ani traktowania przez obecnego właściciela, ani nie wiadomo czy zawsze był ten sam olej, czy też zawsze dobrze dobrany. No i przez takie 1% przykłady nie można psioczyć na akurat ostatnią markę oleju. Wyjątek nie stanowi reguły.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7246 dnia: 14 Czerwca 2022, 12:55:57 »
Jak to się nie da? Jak mi padła pompa wody to się bez problemu grzał i pewnie by się przegrzał jakby to było lato a nie zima zanim mi serwis wymienił.
No ale chyba rozmawiamy o aucie sprawnym technicznie i eksploatowanym zgodnie z instrukcją?

Jakby nie było to jest maks 99 KM z jednostki 1.8 o sprawności porównywalnej z dieslem.

Offline Crushnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7247 dnia: 17 Czerwca 2022, 10:25:42 »
Hej, jestem właśnie w salonie Toyota na corocznym teście baterii.

Czy jest coś takiego jak filtr pod kanapa układu hybrydy, który wymaga czyszczenia?
to już mój trzeci test i pierwszy raz słyszę.. 120 dodatkowo :)

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7248 dnia: 17 Czerwca 2022, 10:31:07 »
W Auris nie ma, za to za kratką zbiera się mnóstwo syfu, w tym na dmuchawie. Może mają na myśli czyszczenie właśnie tej części ?
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Crushnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7249 dnia: 17 Czerwca 2022, 10:37:47 »
Tak, nie napisałem, Auris II kombi.
Tak to zrozumiałem, że syf i trzeba czyścić bo nie przejdzie test. Dzięki.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7250 dnia: 17 Czerwca 2022, 11:27:31 »
Jest sitko zwane filtrem. Samodzielne czyszczenie to 5 minut roboty i nie wymaga żadnych narzędzi.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7251 dnia: 17 Czerwca 2022, 18:09:08 »
Napisałem to samo w dziale Corolli, ale tam jest taki zastój, że wątpię, czy ktoś mi odpowie, więc może tu ktoś coś poradzi. Dziś jeździłem na nawigacji Android Auto i nie wiem czemu, wyświetlacz działał mi w słoneczny dzień cały czas w trybie nocnym /ciemne tło/. Nic nie zmieniałem w ustawieniach, a dotychczas we dnie nawigacja zawsze świeciła się w trybie dziennym. Sprawdzałem w opcjach - jest tam wybór - jasny - ciemny i auto. Mam ustawione na auto, więc powinno w dzień przełączać się na jasne tło. Coś sobie przypominam, że kiedyś wcześniej na jasnym tle nawigacji chyba coś nacisnąłem i przełączyło się na noc i teraz cały czas jest nocne tło. Wie ktoś, jak to zmienić?
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2022, 18:14:10 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7252 dnia: 17 Czerwca 2022, 18:41:18 »
A czy tego sitka nie da się wyczyścić siłą ssącą bez rozbierania fotela?
Mam silny odkurzacz przemysłowy, co pewnie i baterie by wyciągnął gdyby nie była przymocowana.
Trzeba sie nadal bawić pędzelkami?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7253 dnia: 17 Czerwca 2022, 21:48:48 »
Spróbować zawsze można. Sitko jest tuż kratką więc jest duża szansa że się uda.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7254 dnia: 18 Czerwca 2022, 16:02:22 »
Wie ktoś, jak to zmienić?
A to nie w telefonie się ustawia?  Wydawało mi się że AA po prostu wyświetla obraz z telefonu na centralnym ekranie?

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #7255 dnia: 20 Czerwca 2022, 09:31:40 »
Sprawdziłem teraz w upały jaka jest temperatura na autostradzie. Jak widać silnik trzyma równo 90, a mg1 się powoli nagrzewa i jak musiał trzymać 130 pod górę Anny to się do 108 nagrzał, potem trochę ochłodził. Nie wiem jakie tam są temperatury dopuszczalne i jak on jest chłodzony.

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline thrillco

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris HSD
« Odpowiedź #7256 dnia: 21 Czerwca 2022, 09:07:36 »
to chyba normalne z temp MG1

w Boże Ciało trasa w góry - dwupasmówka to temp rosła stopniowo do 90-100stopni.

Ale końcowy odcinek był bardzo mocny podjazd pod górę kilka km, na pokładzie 5 osób i temp skoczyła na 122 stopni MG1

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #7257 dnia: 21 Czerwca 2022, 09:29:12 »
Że się grzeje to normalne, jak każdy silnik elektryczny. Pytanie czy chłodzony tylko powietrzem czy olejem z całego obiegu czy płynem. Pytanie podstawowe to jakie w nim są magnesy i w związku z czym jakie temperatury toleruje bez szkody dla siebie.
Bo jak się przekroczy dopuszczalną temperaturę dla nich to się rozmagnesują i silnik szlag trafi, a jak się będzie do niej zbliżało często to będzie miał coraz mniejsza wydajność bo magnesiki coraz słabsze.

Zapewne jest to przemyślane i dobrze dobrane skoro po te 300 tysiaków jeżdżą i nikt nie zgłaszają awarii w tym silniku masowo.

Jednak człowiek jest ciekawy i by się chętnie dowiedział ile tam może być bezpiecznie i co się dzieje jak się to przekroczy, samochód jest unieruchomiony do ostygnięcia?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7258 dnia: 21 Czerwca 2022, 22:00:06 »
Czy w upały, np. 30 st. i więcej, kiedy współczesny /nowoczesny/ samochód postoi zamknięty na słońcu kilka godzin, albo cały dzień, czy kilka dni, nie ma ryzyka uszkodzenia wyświetlacza, ekranu centralnego, albo czegoś innego we wnętrzu? Nie darmo się przecież mówi i pisze, żeby nie zostawiać wrażliwych rzeczy w środku auta, np. telefonu, bo słońce może go uszkodzić. Przecież w upały w środku auta jest dosłownie żar, a gdy słońce świeci np. na przednią szybę, to szyba dodatkowo działa, jak soczewka, której promienie padają na kokpit, wyświetlacz.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2022, 22:03:33 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7259 dnia: 22 Czerwca 2022, 23:57:01 »
Mam też tak, że jak auto postoi w słońcu to ekran dotykowy fabrycznego radia nie działa, konieczny jest restart. Tak to jest z elektroniką.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl